Počela trogodišnja proslava 300. obljetnice postojanja Tekijskog svetišta – Godina Ilije Okrugića Srijemca

Objavljeno: 28.05.2014. Pregleda: 38

Tekije 300 obljetnica2014-logoHodočašće i bogoslužje u Biskupijskom svetištu Gospe Tekijske u Petrovaradinu tradicionalno je započelo 27. travnja 2014. godine, na Drugu vazmenu (Bijelu) nedjelju, služenjem svečane sv. mise u crkvi svetišta. Predvoditelj slavlja bio je ravnatelj svetišta vlč. Stjepan Barišić, uz asistenciju đakona Jozefa Demana i sudjelovanje većeg broja vjernika iz Petrovaradina i okolice. Poseban doprinos svečanosti dan je proglašenjem početka trogodišnje proslave velikog jubileja Tekijskog svetišta – 300. obljetnice postojanja, koja će svoj vrhunac imati 5. kolovoza 2016. godine.

Po završetku sv. mise javnosti je po prvi puta predstavljen logotip jubileja, za čije je autorstvo zaslužan župljanin petrovaradinske župe Uzvišenja sv. Križa, grafički dizajner mr. sc. Darko Vuković. Nakon dužega osmišljavanja i kreiranja gesla i logotipa, dobivena je suglasnost i srijemskoga biskupa mons. Đure Gašparovića, te se isti od sada mogu koristiti u svrhu promidžbe jubilarne proslave.

Kada je o logotipu riječ, treba reći kako se radi o klasičnom rimskom križu, iznad čije se osnove nalazi položeni polumjesec kao simbol pobjede kršćanstva nad islamom (isti je simbol preuzet s kupole začelja tekijske crkve, po čemu je ova bogomolja prepoznatljiva u svijetu). Iznad križa lučno je raspoređeno pet zvijezda zlatnožute boje koje simboliziraju krunu – vijenac u biblijskom opisu Bogorodice iz Knjige otkrivenja u kojoj se Marija opisuje kao „žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda“ (Otk 12, 1). Središnja, vršna zvijezda, međutim, stilizirana je Davidova zvijezda, po uzoru na istu koja je nekada bila integralni dio središnjeg pročelja starog, originalnog tekijskog oltara. Ispod i s obiju strana križa s polumjesecom simetrično su ispisani brojevi 3 0 0, kojima se ukazuje na broj godina postojanja (300) koje ovo svetište obilježava. Radi umjetničkog doživljaja, središnju znamenku (nulu) presijeca vodoravna crta ispod koje stoji napisano sljedeće: Tekije 1716-2016.

Osim logotipa, predstavljen je i slogan jubileja za koji je odabrana, također, svetopisamska rečenica iz Ivanova evanđelja: „Što god vam rekne, učinite!“ (Iv 2, 5), koju je Blažena Djevica Marija izrekla u Kani Galilejskoj, gdje je Isus učinio svoje prvo čudo. Ovim je riječima istaknuta Marijina uloga savjetnice i zagovornice, majke koja svoju djecu – vjernike upućuje na Isusa, upozoravajući ih da u svome životu bezuvjetno učine sve što od njih Krist traži. U tome je sloganu prepoznata suština postojanja i djelovanja Biskupijskog svetišta Gospe Tekijske, koje i dalje treba biti svjetionikom duhovnosti u moru duhovne tame.

U tumačenju događaja koji će se predstojećih godina odvijati u svetištu, u okviru proslave jubileja, vlč. Barišić najavio je održavanje mariološkog simpozija, povijesnog simpozija, prigodnih koncerata i izložbi, izdavanje sveobuhvatne monografije svetišta, te provedbu obnoviteljskih zahvata na eksterijeru i interijeru crkve i svetišta. Na duhovnom planu, pozvao je nazočne da se pridruže ustrajnim molitvama časnih sestara iz karmelićanskog samostana u Đakovačkoj Breznici, kao i mnogim drugima koji su već prihvatili obvezu moljenja Zavjetne molitve princa Eugena Savojskog za sadašnje i buduće blagostanje Tekijskog svetišta. Neizostavno, u svetištu će se nastaviti s održavanjem ciklusa jednomjesečnih duhovnih obnova, koje će predvoditi svećenici različitih službi i poziva.

Tekije 300 obljetnica2014U spomen na jednog od najčuvenijih petrovaradinskih svećenika, opata Iliju Okrugiću Srijemca, zaslužnog obnovitelja tekijske crkve, poznatog književnika, dramaturga, glazbenika i povjesničara, nazočnima je priopćena odluka ravnateljstva svetišta, prema kojoj će 2014. godina biti proglašena Godinom Ilije Okrugića Srijemca, čiji posmrtni ostaci počivaju u grobu kraj crkve svetišta. Odluka o proglašenju poklopila se sa završetkom prvog filma iz serijala „Znameniti Hrvati Vojvodine i Srbije“, koji je u čast spomenutom velikanu snimila Zajednica Hrvata Beograda „Tin Ujević“ na čelu s predsjednikom i redateljem Stipom Ercegovićem.

Uz kratko predstavljanje projekta snimanja, u crkvi je upriličena i sama projekcija ovoga filma koji nosi naziv „Ilija Okrugić – Domovino, slatko milovanje“.

Prikazivanju filma prethodio je veliki interes Petrovaradinaca, napose članova pjevačkog zbora HKPD-a „Jelačić“, čiji su članovi sudjelovali u snimanju tona i slike. Skup je uveličala i poznata književnica Jasna Melvinger sa suprugom, koja je napisala scenarij za film.

Do kraja godine bit će organizirano još nekoliko sadržajno različitih manifestacija, kojima će biti prezentiran lik, djelo i doprinos velikana kakav je bio Ilija Okrugić.

Tekst: P. P.
Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima