Uspjesi mladih subotičkih tamburaša

Objavljeno: 28.05.2014. Pregleda: 34

Tamburasi-Pozega2014Međunarodno natjecanje tamburaša, solista i komornih sastava „Tambura instrumental festival“ prvo po redu održano je od 25. do 27. travnja 2014. godine u Glazbenoj školi u Požegi (R. Hrvatska). Mladi tamburaši natjecali su se u izvođenju klasične i folklorne glazbe, a sudjelovalo je 12 glazbenih škola iz Republike Hrvatske i 3 glazbene škole iz Republike Srbije – iz Subotice, Pančeva i Novoga Sada. Oko stotinu učenika natjecalo se u dvije kategorije: u kategoriji klasičnog programa i kategoriji folklornog programa, te su dodijeljene brojne nagrade, kao i posebna nagrada Grand Prix za najboljeg među najboljima. Ova laskava titula pripala je Zlatku Galiku, učeniku Glazbene škole iz Požege.

Iz subotičke Glazbene škole nagrade su osvojili: Milica Lerić – II. nagrada u kategoriji klasične glazbe; Miran Tikvicki – II. nagrada u kategoriji klasične glazbe i I. nagrada u folklornoj kategoriji, kao i srebrna medalja; Magdalena Temunović – II. nagrada u kategoriji klasične glazbe i I. nagrada u kategoriji folklorne glazbe te zlatna medalja. Svi nagrađeni su iz klase profesora Vojislava i Mire Temunović. Sljedeće godine, kako je rekla prof. Temunović, ovo natjecanje bit će održano u Subotici.

Članovi Tamburaškog orkestra Hrvatske glazbene udruge „Festival bunjevački pisama“ i ove godine sudjelovali su na 37. međunarodnom festivalu hrvatske tamburaške glazbe. Ove godine festival je bio u znaku 90. godišnjice rođenja njegova osnivača Julija Njikoša. Na festivalu je sudjelovalo 17 orkestara iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Vojvodine, podijeljenih u tri kategorije.

Tamburaši iz HGU „Festival bunjevački pisama“ natjecali su se u juniorskoj konkurenciji, te su osvojili zlatnu plaketu „Tambura Paje Kolarića“ s osvojenih 94,5 bodova. Orkestar je pripremila i njime dirigirala prof. Mira Temunović. Pokraj spomenute udruge, na ovome je festivalu iz Vojvodine sudjelovao i Dječji i Veliki subotički tamburaški orkestar. 15. tamburaški memorijal Hrvoja Majića održan je 30. travnja 2014. godine u Vinkovcima u gradskom kazalištu „Jozo Ivakić“. U prvome dijelu programa nastupili su manji sastavi, dok je u drugom dijelu nastupio Veliki brodski tamburaški orkestar. Manji sastavi koji su se predstavili na ovogodišnjem memorijalu bili su: Tamburaški orkestar KC „Gatalinka“, Vinkovci, Odjel za tamburu Glazbene škole „Josipa Runjanina“, Vinkovci, Tamburaški sastav „Slavonci“, Vinkovci, vokalni solist Josip Paulić, Ansambl „Hajo“, Subotica, i komorni sastav HGU „Festival bunjevački pisama“ iz Subotice.

Tekst: Ž. V.
Fotografija: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima