Poeziju treba kazivati, a ne recitirati

Objavljeno: 18.03.2014. Pregleda: 40

Zonska smotra2014-1-mRecitatori na hrvatskom jeziku, koji su 7. ožujka 2014. godine sudjelovali na Zonskoj smotri recitatora u Gradskoj knjižnici, ostvarili su zapažen uspjeh. Među recitatorima, Donna i Claudia Karan, Ivan Huska, Davorin Horvacki i Augustin Žigmanov, pokazali su se u najboljem svjetlu i plasirali se na viši rang natjecanja, Pokrajinsku smotru.

Od osmero recitatora iz naše zajednice, po troje ih je recitiralo u mlađoj i srednjoj kategoriji, dok su dvoje bili u kategoriji srednjoškolaca.

Izvedbe koje su podrazumijevale i poseban recitatorski nastup, plasirale su najbolje učenike na sljedeći stupanj natjecanja. Tako će ukupno njih trideset, prema ocjeni prosudbenog povjerenstva, sudjelovati na natjecanju u Sečnju, od 25. do 27. travnja 2014. godine.

Zonska smotra2014-2-mI ove godine Subotica nije razočarala kada je riječ o djeci koja su bila uključena u recitatorska natjecanja, kaže animatorica na hrvatskom jeziku u Gradskoj knjižnici Bernadica Ivanković.

„Subotica je imala trideset predstavnika, od kojih su čak osam recitirali na hrvatskom jeziku. Imamo iznimno dobru djecu koja vole poeziju i s kojima vrijedi raditi, i nadam se da su ove smotre dobri pokazatelji za naše pedagoge, da naša djeca mogu biti vješti recitatori, ali im treba pokazati kako!“, kaže Bernadica Ivanković i dodaje: „Ponosni smo jer smo na Općinskoj smotri imali puno sudionika, što znači da je Subotica prepoznala vrijednosti poezije i da ju ponovno želi njegovati u svojim školama i kulturno-umjetničkim društvima, odakle je stigao značajan broj recitatora. Na ovoj smo smotri doista uživali, jer smo slušali najbolje među najboljima.“

Vladimir Vis iz Zavoda za kulturu Vojvodine, kao organizatora ovoga natjecanja, rekao je kako se poezija zapravo treba kazivati, a ne recitirati.

Zonska smotra2014-3-m„U prvoj dobnoj skupini to je teško i djeca su prije svega recitatori. Od petog do osmog razreda ovladavaju elementima kazivanja, da bi kao srednjoškolci, ako se u kontinuitetu time bave, dali pravi rezultat. Zato najmlađu dobnu skupinu ne treba shvatiti preoštro i preozbiljno, prije svega zbog djece. Ona trebaju sudjelovati, a ne natjecati se. Mi ih zapravo odgajamo i obrazujemo da polako kroz pokret recitatora jednoga dana budu pravi.“

Ljepota poezije i izričaja njegovanom na ovaj način zahtjevna je, jer drugačije ne bi bila prepoznatljiva, složila se s prethodnim sugovornikom Bernadica Ivanković.

„Recitiranje nije gluma, samo postoji sličnost. Treba jako paziti da se prilikom izvedbe ne prijeđe u glumu. Gestikulacija rukama, pokretima, pojačana mimika licem, jednostavno nisu dio recitiranja, što je u glumi dopušteno. Zato je puno teže kroz pjesmu predstaviti ono što bi glumac mogao relativno lakše izvesti.“

Zonska smotra2014-4-mSvi učenici su dobili zahvalnice za sudjelovanje. Zonska smotra recitatora u Vojvodini predstavlja gotovo identičnu razinu predstavljanja kao republička u cijeloj Srbiji, jer nema toliko razina, pojasnila je Bernadica Ivanković.

Predsjednik prosudbenog povjerenstva bio je glumac iz Novog Sada Miodrag Petrović, a članovi redatelj Tibor Vajda i profesorica Katarina Čeliković.

Ove je godine međutim, sudjelovala i konsultantica za bunjevački jezik, kako je najavljeno, profesorica Nevenka Bašić Palković.

Zonska smotra recitatora pod nazivom „Pjesniče naroda mog“, koja se organizira svake godine na razini Republike Srbije, održana je za zonu Subotica, u koju spadaju i Apatin, Sombor, Bačka Topola, Kanjiža, Ada, Senta, Bečej i Mali Iđoš.

Viša razina natjecanja – Pokrajinska smotra, bit će održana u Sečnju, od 25. do 27. travnja.

Tekst: Siniša Jurić
Fotografije: Gradska knjižnica Subotica

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima