Pokrajina prva odobrila natječajna sredstva za udruge kulture

Objavljeno: 18.03.2014. Pregleda: 79

APV-logoPokrajinsko tajništvo za kulturu i javno informiranje objavilo je rezultate natječaja za sufinanciranje programa i projekata u području kulture u AP Vojvodini za 2014. godinu. U području očuvanja, unapređenja i razvoja tradicionalnog i suvremenog kulturnog i umjetničkog stvaralaštva nacionalnih manjina, sredstva su dobila 33 projekta 24 hrvatske udruge.

Pokrajinsko resorno tajništvo prvo je dodijelilo novac prema vlastitom natječaju, u odnosu na republičku ili lokalnu razinu. Takav postupak je značajan za udruge, mišljenja je tajnik Hrvatsko–kulturno prosvjetnog društva „Matija Gubec“ iz Tavankuta Ivica Dulić, jer je važno kada će taj novac biti uplaćen na račun udruga.

„Nije uvijek bitna svota koja je odobrena, već kada će novac biti uplaćen. Ne znamo uvijek kada će se to dogoditi i često bude da je novac s natječaja odobren početkom godine, a uplate se realiziraju u drugoj polovici ili koncem godine. Zbog toga bude velikih problema prilikom realizacije projekata. Prijavljivanje na natječaje koje raspisuju resorno ministarstvo, pokrajinska tajništva i lokalna samouprava svakako su od velikog značaja za kulturne udruge, jer od tih projekata koji se nama odobre, uspijevamo preživjeti.“

Udruge kulture opstaju zahvaljujući novcu „osvojenom“ na natječajima, a među hrvatskim kulturnim udrugama je i Hrvatska glazbena udruga „Festival bunjevački pisama“. Član Upravnog odbora udruge Vojislav Temunović slaže se s prethodnim govornikom i kaže da se svakim dobivenim natječajnim dinarom treba biti zadovoljan.

„Značajno nam je jer se s poznatom količinom odobrenih sredstava već može početi planirati. Koliko god novca dobili, to nam znači kao jedan dio, jedna kockica u organizaciji manifestacija. Dakako da nismo dobili tražene iznose, jer ih nitko ne dobiva, ali prijavljujemo se na više raznih natječaja. Nakon svega, možemo sačiniti financijski presjek naših djelatnosti.“

Kao aktivni dionik hrvatske manjinske zajednice, Hrvatska likovna udruga „CroArt“ uspijeva na natječajima osigurati nešto bolju prolaznost, mišljenja je predsjednik Udruge Josip Horvat.

„Značajan je to benefit. Tako se možemo prijavljivati na više natječaja, kao pripadnici hrvatske nacionalne zajednice. Na taj način ostvarujemo našu temeljnu misiju – čuvamo kulturnu baštinu Hrvata na ovim prostorima i čuvamo vlastiti identitet, uz suradnju sa sličnim udrugama, i sudjelovanjem na raznim njihovim manifestacijama.“

Prosječni iznos dodijeljenih sredstva je 50 tisuća dinara. Najviši iznos je 100 tisuća, a najmanji 30 tisuća dinara. Ukupan iznos sredstava izdvojenih za Hrvate na ovom natječaju je 1,9 milijuna dinara, a mišljenje na odluke Pokrajinskog tajništva dalo je Hrvatsko nacionalno vijeće.

Rezultati ovog i drugih natječaja u području kulture za 2014. godinu dostupni su na internetskim stranicama Pokrajinskog tajništva: www.kultura.vojvodina.gov.rs.

Tekst: Siniša Jurić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima