Posvećen obnovljeni Kopilovićev križ

Objavljeno: 05.06.2013. Pregleda: 45

Kopilovicev kriz-obnovljen-0Atari na sjeveru Bačke prepuni su križeva krajputaša, koje su u prošlim vremenima podizali vjernici i skupine vjernika u svojim šorovima i na imanjima u znak zahvale Bogu, a ujedno su imali i namjenu, mještani su ih pohodili prigodom vjerskih blagdana, jer u mnogim naseljima još u to vrijeme nije bilo crkava. Što zbog političkih prilika, a što zbog raseljavanja šorova, mnogi križevi danas nijemo stoje kao svjedoci prošlih vremena, te polako propadaju pod zubom vremena. Kako bi se spriječilo njihovo nestajanje, uz blagoslov Crkve nastao je program za zaštitu i obnovu ovih čuvara naše baštine.

Kopilovicev kriz-obnovljen-2Poslije nekoliko križeva obnovljenih u Tavankutu, obnovljen je i Kopilovićev križ uz somborsku cestu dva kilometra od Male Bosne, te je u nedjelju, 26. svibnja 2013. godine, na dan Presvetog Trojstva održano njegovo posvećenje na kojem se, unatoč kiši i vjetru, okupilo mnoštvo vjernika, a posvećenje su predvodili vlč. Franjo Ivanković iz Tavankuta i vlč. Dragan Muharem iz Male Bosne s gostima, dok se Tomislav Žigmanov obratio vjernicima prigodnim govorom u kojem je izrazio nadu da se s programom „Bunjevački put križa“ neće stati i da ćemo nazočiti još mnogim posvetama križeva.

Kopilovicev kriz-obnovljen-3Proštenje u Maloj Bosni

Blagdan Presvetog Trojstva se u ovom malom selu desetak kilometara od Subotice posebno štuje i slavi, osobito od 1931. godine kada je na kraju sela podignuta crkva i od kada se ispred nje održava proštenje na koje mještani rado dolaze, a pogotovu djeca. I ove je godine bilo tako, te, iako je crkva u fazi ličenja, župnik vlč. Dragan Muharem se veoma potrudio da i ovo proštenje ostane u lijepoj uspomeni. Svetu misu je predvodio Ivan Andrić, katedralni dirigent u Đakovu i vicerektor bogoslovije. Nakon misnog slavlja među šatorima s bombonima i igračkama veseo kikot djece obećava da će u „našem malom mistu“ biti proslavljena još mnoga proštenja.

Tekst: B. I.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima