Subotičani na obilježavanju 100. obljetnice rođenja Antuna Karagića u Gari

Objavljeno: 05.06.2013. Pregleda: 57

Gara Tamburaski-oprostaj2013-1Na dan rođenja najvećeg pisca u mađarskom dijelu Bačke u prvoj polovici XX. stoljeća, slikara i prevoditelja Antuna Karagića, 2. lipnja 2013. godine, Hrvatska manjinska samouprava u Gari priredila je svečanost kojom se dostojno odužila svom velikanu. U okviru programa Hrvatska čitaonica iz Subotice odigrala je njemu u čast predstavu „Tamburaški oproštaj“, autora teksta i redatelja Marjana Kiša, a predstavnici diplomacije i vodstva hrvatske manjinske zajednice postavili su vijence na njegovu rodnu kuću. Ovom događaju nazočila je i djelatnica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković.

Gara Tamburaski-oprostaj2013-2O Karagiću je na početku vrlo dirljivog susreta u mjesnom domu kulture govorio predsjednik Hrvatske samouprave u Gari Martin Kubatov i predstavio publici književnika koji je imao više nego tragičan život, poput mnogih iz toga vremena. Osim što je bio često zatvaran, što je sav svoj imetak trošio na tiskanje knjiga i pomaganje dobrovoljnoj glumačkoj družini u Gari, umro je veoma mlad, u 53. godini i tako zasigurno nije pokazao sve što je mogao još stvarati.

Kubatov je posebno srdačno pozdravio Katarinu Čeliković, iz Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i predsjednicu Hrvatske čitaonice Bernadicu Ivanković.

Gara Tamburaski-oprostaj2013-3Katarina Čeliković je pozdravivši publiku rekla nekoliko riječi o projektu Zavoda, o Godini hrvatskih velikana kojim se gradi kultura sjećanja i kojim se na dostojan način odužujemo našim velikanima. Ona je ukratko prikazala i Karagićevu prisutnost u bačkim mjestima nakon Drugoga svjetskog rata u kojima su se igrale njegove predstave, od Sombora, Čonoplje, Subotice i Tavankuta sve do novijih vremena i razmjene predstava kako je to bio slučaj s Karagićevom predstavom Hrvatskog pečuškog kazališta „Pošteni varalica“ 2007. godine na manifestaciji Dani Balinta Vujkova - dani hrvatske knjige i riječi. Na kraju je čestitala domaćinu što je priredio ovako uspješan način obilježavanja 100. obljetnice rođenja Antuna Karagića u što se uključila i Hrvatska čitaonica iz Subotice, čija je predsjednica, Bernadica Ivanković domaćinu darovala zbornik dramskih tekstova „Teška vrimena“ u kojem su i dva Karagićeva dramska teksta.

Gara Tamburaski-oprostaj2013-4Predstavivši Hrvatsku čitaonicu koja već jedanaest godina priređuje smotru recitatora, susrete pučkih pjesnika, stručne skupove i druge manifestacije, napose vodeći brigu o djeci i mladima, ona je najavila predstavu u kojoj je publika uživala kako zbog komičnosti teksta, tako i zbog bunjevačke ikavice koju mnogi više ne govore u Gari i okolici.

Gara Tamburaski-oprostaj2013-6Nakon odlično primljene predstave, koju je pljeskom nagradila domaća publika uz goste iz Baje, Kaćmara i drugih okolnih mjesta, gosti i domaćini uputili su se prema rodnoj kući Antuna Karagića gdje je Angela Šokac Marković govorila o Karagićevu životu i djelu . Uz zvuke poznatih bunjevačkih pjesama „Kolo igra“ i „Podvikuje bunjevačka vila“, vijence su u znak sjećanja, na rodnu kuću Antuna Karagića položili u ime Hrvatske državne manjinske samouprave u Mađarskoj predsjednik Mišo Hepp i potpredsjednica Angela Šokac Marković, generalna konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu Ljiljana Pancirov, a u ime domaćina Martin Kubatov.

Tekst: Katarina Čeliković

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima