Potpora obrazovanju na hrvatskom jeziku

Objavljeno: 09.01.2017. Pregleda: 39

potpora obrazovanju na hrvatskomDva ravnatelja škola iz Hrvatske i dva predstavnika izdavačke kuće Školska knjiga posjetili su u četvrtak, 17. studenoga, Suboticu kako bi se upoznali s postojećim problemima u obrazovanju, te na koji način bi mogli pridonijeti rješavanju istih. Goste iz Hrvatske u HNV-u je primila dopredsjednica Odbora za obrazovanje Jasna Vojnić, članica IO zadužena za obrazovanje Anđela Horvat i predsjednik IO Darko Sarić Lukendić. Oni su predstavili aktualne probleme s kojima se susreću ustanove i učenici koji pohađaju nastavu na hrvatskome jeziku, a kao plod ovoga susreta dogovorena je u doglednom vremenu prezentacija digitalnih materijala Školske knjige, te posjet predavača iz Hrvatske.

U ime Školske knjige Ante Tomić iz odsjeka za udžbenike rekao je da ta nakladnička kuća kroz svoj rad i aktivnosti nastoji čuvati sve nacionalne vrijednosti, s obzirom na to da im je želja držati hrvatsko biće na okupu, te da su došli u Suboticu čuti iz prve ruke koje su potrebe ove zajednice.

„Potreba ima, a potrebe stvaraju i ideje. Ovdje smo sad prvi puta, došli smo se upoznati, a kad se upoznamo dobit ćemo nekakvu ideju za pomoć i suradnju. Hrvatsko biće se rasipa i zato nam je svaki član jako važan.“

Isti cilj posjeta, uspostavljanje suradnje s hrvatskim institucijama iz Srbije, navodi i ravnatelj OŠ Vjenceslav Novak iz Zagreba Žarko Ćorić:

„Došli smo pomoći koliko god je u našoj moći. Siguran sam da će ovaj posjet uroditi mnogim korisnim idejama za daljnju suradnju i da će biti od koristi za obje strane“.

U svom posjetu Subotici ravnatelji i predstavnici Školske knjige, osim HNV-a, posjetili su i Etno salaš Balažević u Tavankutu i Osnovnu školu Vladimir Nazor u Đurđinu gdje su donijeli pregršt darova. „Dobili smo puno knjiga, lektira, novina, plakata... Jedan fond literature koji će osvježiti sadržaj naše školske knjižnice. Svi daraovi su nas obradovali i puno nam znače za nastavu, ali najznačajniji su nam zidni plakati koji će nam poboljšati kvalitetu nastave na hrvatskome jeziku“, kaže ravnateljica škole, Ljiljana Dulić.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (J. D. B.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima