Predstavljen „Trajnik“ – antologijsko izdanje pjesništva manjinskih i etničkih zajednica u Srbiji

Objavljeno: 10.09.2009. Pregleda: 49

Predstavljanje TrajnikaAntologija poezije pjesnika nacionalnih manjina i etničkih zajednica u Srbiji „Trajnik" predstavljena je i Izvršnom vijeću Vojvodine 9. rujna 2009. godine. Uz priređivača, akademika Rista Vasilevskog, o ovom trotomnom izdanju govorio je pokrajinski tajnik za kulturu Milorad Đurić, kao i pjesnici Vladimir Kopicl i Jovan Zivlak.

 

Po riječima priređivača, u ovom zamašnom izdanju, u kojemu su okupljeni pjesnici koji pišu na svom materinjem jeziku, kao i oni različitog etničkog porijekla koji pišu na srpskom, čitatelji će moći pročitati više od tisuću originalnih i 750 pjesama u prijevodu na srpski jezik. Svaka od osamnaest manjinskih i etničkih skupina zastupljenih u „Trajniku" imala je svog urednika, a uz poeziju su objavljeni i biografski podaci o pjesnicima.

- Nije čudo što se predstavljanje ovakvog izuzetnog, kapitalnog djela, održava ovdje, u Novom Sadu i Vojvodini. Antologija kakva je „Trajnik" na nekoliko je načina kompatibilna s programima i vrijednosnim opredjeljenjima i zahtjevima koje imaju Izvršno vijeće i Pokrajinsko tajništvo za kulturu. Prije svega, radi se izdanju koje se poklapa s multikulturnim i višejezičnim načelom u kulturi, koji karakterizira sve projekte koje podupiremo. Izdanje o kojemu večeras govorimo ima još jednu izuzetnu osobinu, veoma važnu kada se o predstavljanju i izborima književnosti na jezicima etničkih zajednica radi. Takvi izbori obično su utemeljeni na pogledu unatrag, na onome što je prošlost jedne takve književnosti. Ovdje se susrećemo sa suvremenim pjesnicima i sa živom, prisutnom književnom i pjesničkom riječi. Zbog toga ću još jednom naglasiti da ćemo ovakve ideje i pothvate sigurno i dalje podupirati - rekao je pokrajinski tajnik za kulturu Milorad Đurić.

U antologiji su zastupljeni pjesnici iz 17 manjinskih zajednica (albanske, bošnjačke, bugarske, bunjevačke (sic!), cincarske, goranske, hrvatske, mađarske, makedonske, romske, rumunjske, rusinske, slovačke, turske, ukrajinske, vlaške i židovske), čiji pripadnici žive na teritoriju Srbije, a svaka je manjinska zajednica predstavljena na različite načine (od cjelokupnog prikaza pjesništva do onoga iz suvremenosti), uz različiti broj odabranih pjesnika i pjesama. Hrvatsko pjesništvo iz Vojvodine objavljeno je u trećem svesku, od stranice 391. do 440.

Na prijedlog Hrvatskog nacionalnog vijeća, poslovi oko predstavljanja pjesništva vojvođanskih Hrvata povjereni su jedinoj profesionalnoj ustanovi u području kulture - Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata. Sam izbor, kratki predgovor i bio-bibliografske jedinice sačinio je ravnatelj Zavoda - Tomislav Žigmanov, književnik i publicist, koji se opredijelio za prikaz suvremenog hrvatskog pjesništva u Vojvodini.

Više o hrvatskim pjesnicima iz Vojvodine u antologiji poezije „Trajnik" možete pročitati ovdje.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima