PRENOSIMO: Dario Španović, nastavnik Hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture u Srijemskoj Mitrovici

Objavljeno: 23.07.2018. Pregleda: 73

Dario Spanovic U rujnu 2009. godine u osnovne škole u Srijemskoj Mitrovici uveden je predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Zbog velikog odaziva djece za pohađanje ovaj je predmet uveden u sve osnovne škole u Srijemskoj Mitrovici za sve uzraste. U osnovnim školama u Srijemskoj Mitrovici predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture svih tih godina predavao je nastavnik Dario Španović. Od iduće školske godine postalo je izvjesno da će Srijemska Mitrovica ostati bez nastavnika hrvatskog jezika, te smo stoga s njime razgovarali o razlozima odlaska i eventualnim mogućnostima povratka na radno mjesto.

Koji je bio Vaš radni status svih ovih godina od kada predajete Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u osnovnim školama u Srijemskoj Mitrovici?
Kao nastavnik iz predmeta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture počeo sam raditi od samog uvođenja, odnosno rujna 2009. godine. Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture prvobitno je bio uveden kao fakultativni predmet u mitrovačke osnovne škole, da bi nakon šest godina postao izborni. Premda predajem od 1. rujna 2009. godine, i dalje imam ugovor na određeno vrijeme. Prvih pet godina sam koncem kolovoza potpisivao raskid ugovora o radu a početkom rujna potpisivao novi. Nakon toga dobio sam ugovor u kojemu stoji da sam zaposlen na određeno vrijeme do raspisivanja natječaja.
Jesu li postojala obećanja da će se nešto promijeniti nabolje?
Svih ovih godina je postojalo obećanje da ću konačno dobiti ugovor na neodređeno vrijeme, ali još ništa od toga premda je prošlo devet godina od uvođenja predmeta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture i mog rada kao nastavnika.
Osim djece manjeg uzrasta i srednjoškolci imaju mogućnost pohađati nastavu na hrvatskom jeziku?
Veći dio djece koja su završila osnovnu školu te krenula u srednju izrazila su želju za daljnjim pohađanjem ovog predmeta. Stoga se nastava za njih organizira jednom tjedno u dvije grupe u Hrvatskom domu ili župnim prostorijama predviđenim za mladež. Broj djece srednjoškolskog uzrasta koja su izrazila želju da i dalje pohađaju ovaj predmet je svake godine oko 30. No, problem je taj što se ta djeca nalaze u više srednjih škola, pa niti u jednoj nema potreban broj da se predmet uvede u nastavu.
Kada dolazi do pogoršanja Vašeg radnog statusa?
Do pogoršanja mog radnog statusa dolazi u listopadu 2016. godine. Za školsku 2016./17.godinu anketu za pohađanje Hrvatskog jezika s elementina nacionalne kulture je ispunilo 64 učenika, premda se nastava počela održavati za 59 učenika. Razlog je taj što se nastava svakog dana održava u jednoj osnovnoj školi te postoje slučajevi gdje su se djeca izjasnila za pohađanje nastave, ali su osmi razred, i ako tog dana imaju sedam nastavnih sati, ne mogu im održati osmi sat. Na temelju ispunjenih anketa početkom rujna sam dobio ugovor o radu na 100 posto fonda nastavnih sati (sveukupno u svim osnovnim školama u Mitrovici). No, u listopadu sam dobio izmjenu ugovora, gdje mi je smanjen fond na 40 posto prema kojemu za fond od 100 posto moram imati 150 prijavljenih učenika. I do danas je to ostalo na snazi. Premda mi je fond smanjen na 40 posto, te 2016. godine nastavu sam do konca ove godine nastavio održavati 100 posto, iako mi to nije plaćeno. Svu djecu u četiri škole u dvije smjene nije moguće uklopiti u 40 posto fonda.
Jeste li imali potporu od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske?
U studenom 2016. godine imali smo sastanak s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja u Hrvatskom nacionalnom vijeću i tada je donesena odluka gdje sam dobio Ugovor o djelu za drugo polugođe u trajanju od 1. veljače do 30. lipnja, s tim da je predviđeno započinjanje nastave Hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture i u Petrovaradinu, što je i urađeno. U školskoj 2017./18. godini potporu od strane MZO-a sam dobio samo u trajanju od 2. studenog do 22. prosinca i to je bilo sve za ovu školsku godinu.
Spomenuli ste da je nastava započeta i u Petrovaradinu?
Nastava je započela koncem siječnja u župnoj dvorani Uzvišenja svetoga Križa u Petrovaradinu. Nastavu je počelo pohađati 8 učenika, no broj zainteresirane djece je rastao. Za nastavu 2017./18. godine bilo je prijavljeno 13 djece, no nastavu nismo ni pokrenuli jer ne samo da nisam dobio ugovor od strane MZO -a kako je bilo previđeno, već nisam dobio ni za putne troškove koji na relaciji Srijemska Mitrovica – Petrovaradin nisu mali i nisam ih mogao plaćati „iz svog džepa“.
Vašim odlaskom doći će do gašenja nastave hrvatskog jezika u Srijemskoj Mitrovici. Pod kojim uvjetima biste pristali ponovno raditi?
Mojim odlaskom doći će do ukidanja nastave Hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture u Srijemskoj Mitrovici, jer nitko nije zainteresiran raditi s nastavom u dvije smjene u četiri škole za 40 posto fonda nastave, odnosno plaće. Do ukidanja, dakle, neće doći zato što nema djece, već, na žalost, zato što moj status nije riješen. Također mi je veoma krivo što nije nastavljeno s nastavom u Petrovaradinu koji ima puno potencijala, HKPD Jelačić izvrsno radi s mladima i siguran sam da bi svake godine bilo sve više prijavljene djece i sigurno bi došlo do uvođenja nastave u škole. Također, razočarao me je i stav MZO-a koji mi je za dvije godine dao potporu ugovorom o djelu u sveukupnom trajanju od 6 mjeseci. U MZO je za školsku 2017./18. poslana potpisana anketa s 87 djece (sveukupni broj u srednjim i osnovnim školama u Srijemskoj Mitrovici i Petrovaradinu), no ni to nije imalo utjecaja da dođe do rješavanja mog statusa.
Što bi po Vašem mišljenju moglo popraviti status profesora hrvatskog jezika i biste li se nakon toga vratili na mjesto nastavnika Hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture?
Da, naravno da bih se vratio na mjesto nastavnika Hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture, ukoliko bi se riješio moj radni status. Ali već dvije godine moj fond, a samim tim i plaća je 40 posto, što je 20.000 dinara s čime stvarno nije moguće živjeti. Nakon što sam 2007. diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu vratio sam se u Srijemsku Mitrovicu. Nisam želio ostati u Hrvatskoj niti otići negdje u inozemstvo. Želio sam sudjelovati u radu hrvatske zajednice u Srbiji, posebice na polju obrazovanja. Od 2009. godine radim u nastavi hrvatskog jezika. No, kao što sam već naveo, postalo je nemoguće živjeti s plaćom od 20.000 i nekog vidljivog rješenja u skorijoj budućnosti. Ukoliko dođe do rješavanja mog statusa od strane Ministarstva prosvjete Srbije ili Ministarstva znanosti i obrazovanja Hrvatske ili nekog trećeg rješenja, vratio bih se na mjesto nastavnika. Ono što je bitno jest to da za pohađanje predmeta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture sveukupno u osnovnim i srednjim školama u Srijemskoj Mitrovici i Petrovaradinu ima skoro 90 djece. Ta brojka djece je za našu zajednicu, koja nije velika, jako značajna, jer su to djeca koja žele izučavati svoj materinji jezik, običaje, kulturu i povijest svog naroda i svoje matične Domovine. I upravo oni predstavljaju budućnost hrvatske zajednice u Srijemu.

Izvor: Hrvatska riječ (Suzana Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima