Radionica „Pravljenje domaće tarane na tradicijski način“

Objavljeno: 23.07.2018. Pregleda: 38

radionica izrade taranePravljenje domaće tarane na tradicijski način naziv je radionice u sklopu manifestacije Dužijanca 2018. koja je drugu godinu zaredom održana u dvorištu župe sv. Josipa Radnika u Đurđinu. Kako ističu organizatori iz Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca, radionica je organizirana kako bi se pripravila domaća tarana za Takmičenje risara, ali i predstavio proces pravljenja ove tradicionalne hrane bunjevačkih Hrvata. U radionici je sudjelovalo desetak žena iz Subotice, Male Bosne i Đurđina.

„Radionicu pravljenja tarane organiziramo prvenstveno kako bi svi natjecatelji u kuhanju tarane u sklopu Takmičenja risara, koje će biti održano 14. srpnja, također ovdje u Đurđinu, mogli imati ovu, domaću taranu. Osim tarane, natjecatelji će kao i prethodnih godina dobiti i domaću kobasicu koja je zimus napravljena na Risarskom disnotoru upravo za njih. Osim ova dva sastojka, prvi puta osigurat ćemo im i domaću svinjsku mast koja je također istopljena na disnotoru, tako da će ove godine tarana što se bude kuhala na Takmičenju risara biti potpuno autentična“, navodi organizatorica radionice iz UBH Dužijanca Marija Kujundžić.
Ona kaže i kako se kroz ovu radionicu mogu obučiti i oni koji nikada nisu pravili taranu, jer je prikazan kompletan proces pravljenja – od sastojaka do sušenja. Ističe i da nije zadovoljna odazivom mlađih te se nada da će sljedeće godine ipak netko doći, kako bi se ovo znanje prenijelo i na sljedeću generaciju.
Kako nam je rekla Marija Nimčević iz Subotice na kilogram brašna ide tri jajeta, malo vode i malo soli. Sastojci se umute rukom tek toliko da smjesa ne bude grumenjava, a potom se prosije nekoliko puta kroz protak s većim te manjim rupama. Nakon toga se osuši, najbolje vani na suncu, te se tako pripravljena tarana može čuvati i godinu dana.

Izvor: Hrvatska riječ (J. D. B.)


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima