Promocija nosača zvuka VIS „Proroci“

Objavljeno: 05.12.2014. Pregleda: 44

Proroci CD SU2014-1-mPrvi nosač zvuka moderne duhovne glazbe Vokalno instrumentalnog sastava „Proroci“ pod naslovom Božje djelo predstavljen je subotičkoj publici 8. studenoga 2014. godine, u sportskoj dvorani Srednje tehničke škole „Ivan Sarić“ u Subotici. Ovom promocijom mladi su pokazali kako se na lijep i moderan način može slaviti Gospodina. Tijekom programa između glazbenih točaka mladi su govorili, svjedočili o Božjem djelu u njihovom osobnom životu, o tome kako su se oni sami našli na ovome putu.

Proroci CD SU2014-4-mU sklopu promocije osim domaćina nastupili su i gosti, duhovno-glazbeni sastav VIS „Apostoli mira“ iz Zagreba.

Vokalno instrumentalni sastav „Proroci“, po riječima jednog od osnivača ovoga sastava Petra Gakovića, osnovan je 2005. godine na inicijativu vlč. Marinka Stantića. Nakon Susreta hrvatske katoličke mladeži 2006. godine započelo se s ozbiljnijim radom. VIS „Proroci“ jedan je od prvih sastava ove vrste duhovnog žanra, koji je osnovan na teritoriju Subotičke biskupije, iako su se članovi mijenjali, dolazili i odlazili, neki su tu od prvih dana. Bitno je naglasiti da sastav bez prestanka radi više od osam godina nastupajući na susretima mladih, misnim slavljima, klanjanjima, festivalima poput Hosanafesta, Uskrsfesta, Bonofesta, Marijafesta i Tonkafesta.

Proroci CD SU2014-5-mKroz osam godina, nastojali smo dati svoje talente, vrijeme i trud na raspolaganje Gospodinu. Sada, nakon mnogih kušnji, ali i lijepih trenutaka, željeli smo okruniti svoje dosadašnje djelovanje, te zahvaliti Gospodinu na svim primljenim milostima, a svoj rad željeli smo predati svim ljudima dobre, kazao je Petar Gaković. Na pitanje koja je razlika između duhovne i svjetovne glazbe Gaković je odgovorio: Glavna razlika se sastoji u svjedočanstvu, točnije, kod svjetovne glazbe ne moraš stajati iza teksta i cijele priče koju pjevaš, dok je kod duhovnih pjesama potreban duhovni autoritet i svjedočanstvo, kako bi stajao iza izrečenog teksta i odsvirane note.

Proroci CD SU2014-3Prvi nosač zvuka izdan je u nakladi Sakralne galerije Laudato iz Zagreba, koja je jedinstvena po tome što predstavlja isključivo djela renomiranih hrvatskih umjetnika saživljenih s kršćanskom ikonografijom. Jedna od njihovih djelatnosti je i izdavanje nosača zvuka, sakralne glazbe, pa tako i one suvremene melodije. CD je snimljen u studiju Viktora Keslera, koji potpisuje i većinu aranžmana. Što se tiče glazbe, osim njega, potpisuju je i Filip Čeliković, Darko Temunović, Adrijana Baković, Branislav Salaki, kao i sami „Proroci“. Što se tiče tekstova, na nosaču zvuka se nalaze pjesme Josipe Dević, Mirjane Jaramazović, Nevene Mlinko i Željke Zelić, dok aranžmane potpisuju Viktor Kesler, VIS „Proroci“ i Filip Čeliković.

Proroci CD SU2014-7-m

Ideja o izdavanju CD-a kako je rekao naš sugovornik postoji odavno. Mišljenja smo da je potreban određeni period kako bi pjesme 'sazrele', te dobile na težini, ne samo zbog riječi, nego i duhovnog autoriteta. Iako su tehnički pripreme trajale dugo, nama je bitna duhovna pozadina iza svake pjesme, pojasnio je Gaković.

Za kraj samoga programa, koji je odisao duhovnošću mladi su jasno pjevajući poručili: Slavit ću Gospodina, tisuću godina!

Tekst: Ž. V.
Fotografije: VIS „Proroci“

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima