XXIV. Festival tamburaških orkestara Srbije u Rumi

Objavljeno: 05.12.2014. Pregleda: 35

Festival TO Ruma2014-2-mU Velikoj dvorani Kulturnog centra u Rumi 9. studenoga 2014. godine održan je XXIV Festival tamburaških orkestara Srbije. Festival je ove godine bio u znaku 100. obljetnice od rođenja poznatog vojvođanskog skladatelja Save Vukosavljeva te je njemu u čast svaki veliki tamburaški orkestar izveo i po neku njegovu skladbu. Na ovogodišnjem festivalu nastupila su četiri velika tamburaška orkestra kao i jedan mali i jedan dječji tamburaški sastav.

Festival je svečano ispred općine Ruma kao pokrovitelja festivala, otvorio Stevan Kovačević, član općinskog vijeća zadužen na kulturu. Čast da prvi nastupe imali su članovi Dječjeg tamburaškog sastava Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Tomislav“ iz Golubinaca. Tamburaški sastav iz Golubinaca je inače ovogodišnji pobjednik Festivala dječjih tamburaških orkestara Vojvodine u Bačkoj Topoli čime je nastavljena lijepa tradicija da festival u Rumi svake godine otvori pobjednik dječjeg festivala.

Festival TO Ruma2014-1

Nakon Golubinčana nastupili su članovi tamburaškog orkestra „Vila“ Srpskog kulturno-umjetničkog društva „Željezničar“ iz Novog Sada, a nakon njih su na scenu izašli članovi još jednog srijemskog hrvatskog kulturno-umjetničkog društva i to tamburaši Velikog tamburaškog orkestra Hrvatsko kulturno-prosvjetnog društva „Matija Gubec“ iz grada domaćina. Uslijedio je nastup gostujućeg ansambla – Gradskog tamburaškog orkestra „Banja Luka“, potom malog tamburaškog sastava „La banda“ iz Novog Sada da bi se festival završio nastupom drugog rumskog tamburaškog orkestra – Gradskog tamburaškog orkestra „Branko Radičević“.

Ovogodišnji festival bio je revijalnog nenatjecateljskog karaktera, a stručni žiri festivala koji su i ove godine činila dva eminentna glazbena stručnjaka: Slobodan Atanacković, skladatelj iz Beograda i Zoran Mulić, skladatelj iz Novog Sada, nastup svakog orkestra ocijenili su pismenim opisnim ocjenama. Organizatori festivala su bili Kulturni centar u Ruma i Savez tamburaških društava Vojvodine, pokrovitelj je bila općina Ruma, a po završetku nastupa svih orkestara za sve njegove sudionike u prostorijama HKPD „Matija Gubec“ na Bregu organizirana je prigodna večera.

Tekst i fotografija: N. Jurca

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima