Proslava crkvenog goda Presveto Srce Isusovo i obljetnice HKD-a „Šid“

Objavljeno: 25.06.2012. Pregleda: 35

proslavasid2012Proslava crkvenoga goda Presveto Srce Isusovo, održana 16. lipnja 2012. godine, započela je svetom misom u župnoj crkvi u Šidu, koju je predvodio župnik vlč. Dušan Milekić uz nazočnost svećenika u svojstvu domaćina, vlč. Nikice Bošnjakovića, Vladislava Edelinskog, župnika u Berkasovu, vlč. Mihajla Režaka, grkokatoličkog župnika u Šidu, vlč. Zdravka Čabrajca, župnika u Sotu, vlč. Stjepana Kotlajića, župnika u Inđiji i vlč. Ivicu Živkovića, župnika u Hrtkovcima i Nikincima.

Nakon misnog slavlja kojemu su nazočili, pokraj velikog broja vjernika iz Šida i okolnih mjesta, gosti iz Hrvatske, u dvorištu župne kuće priređen je kulturno-umjetnički program. Proslavu obilježavanja druge obljetnice postojanja Hrvatskog kulturnog društva „Šid" otvorio je predsjednik Društva Josip Hodak, dok je u obraćanju nazočnima župnik Nikica Bošnjaković napomenuo da je naziv manifestacije „Srijemu od srca" simboličan - imati veliko srce i to srce darovati Srijemu.

Program je započela najmlađa folklorna skupina HKD-a „Šid", a potom su nastupili gosti iz Bikić Dola, KUD „Ivan Kotljarevski" i gosti iz Hrvatske, KUD „Matija Gubec" iz Ilače. Muška i ženska pjevačka skupina iz Ilače izvela je skladbe iz njihovog kraja, na opće zadovoljstvo svih nazočnih. Program je završen izvedbom koreografije najstarije skupine domaćega HKD-a „Šid".

Uz veliki broj gostiju skupu je nazočio i Zlatko Načev, dopredsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća, koji je o programu rekao:

„Osobito me veseli što vidim ovoliki broj mladih u hrvatskim nošnjama, što svakako govori da HKD 'Šid' ima budućnost. Večeras smo vidjeli program koji je rezultat dugog rada i truda. Dvije su godine rada Društva i vidi se da su dostigli zavidnu razinu".

Proslavi je nazočio i Andrej Španović, član IO HNV-a, kao i predstavnici lokalne samouprave.

Ravnateljica Kulturno-obrazovnog centra Šid Jasmina Latas je ovom prigodom istaknula:

„U osnutku HKD-a 'Šid' sudjelovala je i općina Šid i Kulturno-obrazovni centar. U prethodnim godinama pomagali smo ne samo u tehničkom i financijskom, nego i u savjetodavnom smislu. Očito jest da je kvaliteta rada HKD-a 'Šid' na višoj razini, u što smo se mogli uvjeriti i na općinskoj smotri folklora, gdje se HKD 'Šid' predstavio izvornim običajima hrvatskoga naroda naseljenog u Šidu".

Tekst i fotografije: Suzana Darabašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima