U Beregu održani Mikini dani

Objavljeno: 25.06.2012. Pregleda: 37

mikini dani 2012-1Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Silvije Strahimir Kranjčević" iz Berega priredilo je 16. i 17. lipnja XV. Mikine dane, manifestaciju koja se održava u znak sjećanja na violinista Miku Ivoševa. Prvog dana manifestacije gosti Berega bili su pjesnici amateri - „Lira naiva" i umjetnici, članovi Likovne udruge „CroArt" iz Subotice. Drugog dana programa održana je smotra tamburaških društava.

Tamara Lerić, predsjednica HKPD-a „Silvije Strahimir Kranjčević", ističe da su Mikini dani manifestacija koja se održava 15. put u znak sjećanja na Miku Ivoševa Kuzmu koji bio predratni violinist.

„Imao je svoje prvo šokačko društvo u kojemu su bili tamburaši i on kao violinist. Svirali su na radijskim postajama u Zagrebu i Beogradu i bili su vrlo priznati", kaže Lerićeva.

Mika Ivošev rođen je 1901. godine u siromašnoj bereškoj obitelji. Prvi susret s violinom imao je na salašu kod jednog Nijemca gdje je radio. Na tom salašu radio je i jedan ruski zarobljenik koji je svirajući navečer uvodio Miku u čarobni svijet glazbe. Kada je svladao osnove violine, Mika se uspio uključiti u orkestar koji je u Beregu vodio Mata Balatinac. Njegov interes za glazbu i želja za učenjem vodili su ga dalje, pa je kao dvadesetogodišnjak osnovao svoj orkestar „Mikino šokačko tamburaško društvo" u kojemu je svirao do zadnjeg dana svoga života.

mikini dani 2012-3U idiličnom okruženju maloga šokačkog mjesta kakvo je Bereg, radilo je devet umjetnika, članova Hrvatske likovne udruge „CroArt" iz Subotice.

„Ovo je peto ili šesto gostovanje u Beregu. Slikari su radili s puno inspiracije, baš kao i oni na čiji smo spomen danas ovdje, koji su također inspiraciju crpili iz snage ovog naroda u Podunavlju, kao što su Ante Jakšić i Mika Ivošev. Na radovima prevladavaju vojvođanski pejzaži, ima i nekoliko šokačkih motiva, a uradili smo i portret Ante Jakšića, koji smo darovali domaćinima da se sjećaju današnjeg druženja i našeg zajedništva", rekao je Josip Horvat, predsjednik Udruge „CroArt".

Dvanaest slika koje su radili umjetnici tijekom Mikinih dana bilo je izloženo u prostorijama Društva.

mikini dani 2012-2Mikini dani završeni su 17. lipnja koncertom tamburaških društava na otvorenoj pozornici u Beregu. Iako su neki orkestri otkazali nastup, „Bereški tamburaši" iz Berega, „Šokadija" iz Sonte i Hrvatski tamburaško-gajdaški orkestar iz Zagreba na pravi način predstavili su glazbu Bačke, Slavonije i Baranje.

„Čut ćete nešto što vjerojatno niste imali prilike čuti u ovim krajevima, a to su stara glazbala, prvenstveno gajde koje su se prije tambura svirale u ravničarskim krajevima. Izvest ćemo tradicionalne pjesme iz Slavonije i Baranje", kazao je pred nastup Stjepan Bečković iz zagrebačkog orkestra koji zbog drugih obveza u Bereg nije došao u punom sastavu.

Tekst: Zlata Vasiljević

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima