Proslavljena 800. obljetnica Franjevačkoga reda

Objavljeno: 04.12.2009. Pregleda: 173

Misnim slavljem koje je u subotičkoj franjevačkoj crkvi Sv. Mihaela arkanđela predvodio o. Petar Cvekan, tajnik Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, kao osobni izaslanik provincijala o. Željka Železnjaka, zajedno sa o. Ivanom Bošnjakom, gvardijanom subotičkim, o. Filipom Karadžom, gvardijanom franjevačkog samostana Sv. Ante u Beogradu u ime Franjevačke provincije Bosne Srebrne te dvadesetak svećenika i redovnika Subotičke biskupije, proslavljena je 26. studenoga 800. obljetnica Franjevačkoga reda.

02 franjevci_misaNa početku slavlja u ime domaćina, nazočne vjernike, prijatelje i dobročinitelje subotičkih franjevaca, ugledne goste među kojima su bili predstavnici Veleposlanstva R. Hrvatske iz Beograda i Generalnog konzulata R. Hrvatske u Subotici, te predstavnici vlasti Autonomne Pokrajine Vojvodine, gradskih vlasti, Hrvatskog nacionalnog vijeća i drugih hrvatskih kulturnih, društvenih i političkih udruga, pozdravio je gvardijan o. Ivan Bošnjak, zaželjevši im dobrodošlicu i puno milosti od Gospodina po zagovoru sv. Franje.

U prigodnoj propovijedi o. Cvekan je služeći se Isusovom molitvom slavljenja, pozvao prisutne da slave Oca nebeskog, što je „otajstva Kraljevstva Božjega objavio malenima" među kojima je bio i sv. Franjo kojega je Gospodin pozvao da živeći u poniznosti i siromaštvu oduševljeno naviješta Evanđelje, prepoznavajući u svakom stvorenju odraz slave Božje. Duh i život sv. Franje njegova „manja braća" već 800 godina pronose diljem svijeta.

„Zahvalimo i proslavimo Oca nebeskoga za franjevce koji su u ovim krajevima u prošlosti, kroz niz stoljeća živjeli i navješćivali evanđelje po nadahnuću i uzoru sv. Franje, ali i za one koji to sada čine i koji će to činiti i u budućnosti", zaključio je o. Cvekan.

03 prinos slikeU prikaznoj procesiji, uz euharistijske darove Ivan i Jelena Piuković, odjeveni u bunjevačku narodnu nošnju, prinijeli su sliku s logom proslave 800. obljetnice Franjevačkoga reda koju je u tehnici slame izradila Jozefina Skenderović, a koju su franjevcima darovali vjernici Subotičke biskupije u znak zahvalnosti za svu pastoralnu skrb i ljubav iskazanu im u proteklim stoljećima. Na misi je pjevao franjevački zbor sv. Ivana Krstitelja iz Zemuna pod ravnanjem Željka Graca. Psalam i „Pjesmu stvorova sv. Franje Asiškog" poslije pričesti pjevao je časni brat fra Miroslav Petrac iz Zagreba, a Božju riječ čitali su predstavnici subotičkog Franjevačkog svjetovnog reda.

Svečana akademija

Poslije euharistijskoga slavlja, u Velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće održana je svečana akademija u čast 800. obljetnice Franjevačkoga reda.

Program je započeo nastupom djece nekoliko subotičkih župa koju su za nastup pripremile učiteljice i katehistice s. Eleonora Merković, s. Jasna Crnković i Ana Čavrgov.

04 nastup djece subotickih zupaDjeca su uz pratnju Tamburaškog orkestra subotičke Muzičke škole, pod ravnanjem prof. Mire Temunović, otpjevali pjesme nadahnute franjevačkim duhom: „Vijek hvaljen budi" i „Hvaljen budi o Bože kralju naš" pod ravnanjem Nataše Kostadinović. Scenu razgovora sv. Franje i br. Stjepana izveli su dječaci Marin Piuković i Oliver Kovač.

05 gvardijana ivan bosnjakSlijedili su pozdravi p. Bošnjaka, p. Cvekana i p. Karadže. Svoje zahvale i čestitke franjevcima uputili su i Pero Horvacki, dogradonačelnik Subotice, u ime gradonačelnika Saše Vučinića i gradskih vlasti, zatim Mato Groznica u ime pokrajinskog Tajništva za propise, upravu i nacionalne manjine AP Vojvodine, a pročitani su i brzojavi isprike i čestitke dr. Bogoljuba Šijakovića, ministra vjera u Vladi R. Srbije, Bojana Pajtića, predsjednika Izvršnog vijeća Vojvodine, kao i Ljerke Alajbeg, generalne konzulice R. Hrvatske u Subotici.06 fra filip karadza

Predavanje na temu „800 godina franjevačkoga reda" održao je dr. Robert Skenderović iz Zagreba. U kratkim crtama osvrnuo se na početke Franjevačkoga reda, a zatim je pregledno prikazao djelovanje franjevaca u ovim krajevima počevši od Bosne i Hrvatske do Mađarske i Bačke. Pri tom je istaknuo kako su franjevci na ovim prostorima prisutni gotovo od osnutka reda.

07 dr. robert skenderovicUkazao je također na značaj i doprinos franjevaca u Bačkoj, gdje su prisutni već u prvoj polovici 17. stoljeća. Doprinos franjevaca je osobito značajan i zabilježen od kraja 17. stoljeća kada su franjevci doveli veće skupine Hrvata - Bunjevaca i Šokaca iz Bosne i Hercegovine, te iz Dalmatinske zagore u Sombor, Baju i Suboticu te krajeve u okolici Bača. „Franjevci su odigrali veliku ulogu među Hrvatima u Bačkoj ne samo u širenju i očuvanju vjere, nego i u prosvjetnom smislu i očuvanju nacionalne svijesti", istaknuo je predavač.

O Franjevačkom svjetovnom redu i njegovu djelovanju u Bačkoj govorio je potom mons. Stjepan Beretić, katedralni župnik u Subotici i biskupski vikar. Podsjećajući na nastanak samoga Franjevačkoga svjetovnoga reda, čija je svrha prije svega „propovijedati evanđelje radom", mons. Beretić je naglasio kako spomenuti red u Subotici i Bačkoj postoji već 280 godina. U prvom popisu brojio je 500 članova, a u drugom više od 700, dok danas ima oko dvije stotine članova. „Franjevci su uvijek bili bliski narodu i zato ih je narod volio i poštivao kao svoje rođake te su ih nazivali 'ujacima'. Oni su s vjernim pukom dijelili dobro i zlo, proživljavajući s njim progone i neimaštinu, ali ga nikada nisu napustili. Franjevci su ostavili među bačkim Hrvatima i u vjernom puku u Bačkoj tragove koji se nikada izbrisati neće", zaključio je predavač.

Subotičke franjevke, točnije sestre Kćeri Milosrđa Trećeg samostanskoga reda sv. Franje, predstavila je s. Eleonora Merković. Ona je naglasila kako su sestre Kćeri Milosrđa ubrzo nakon osnutka Družbe već došle u Suboticu (1923.), gdje su preuzele rad u domu za napuštenu i siromašnu djecu „Kolijevka", a od 1930. godine imaju i svoj samostan. U proteklim godinama djelovale su u više župa Subotičke biskupije, a sada djeluju u župama Sv. Roka i Marije Majke Crkve.

08 akademija_recitalU nastavku programa recitatori Hrvatske čitaonice Nevena Mlinko i Filip Čeliković govorili su stihove subotičkih pjesnika Lazara Franciškovića i Silevstra Bašića o franjevcima i franjevačkoj crkvi, uz klavirsku pratnju Miroslava Stantića te Bašićev scenski prikaz. Na svečanoj akademiji nastupili su i zborovi sv. Ivana Krstitelja iz Zemuna i Komorni zbor Collegium musicum catholicum iz Subotice pod ravnanjem Željka Graca i Miroslava Stantića. Voditelji večeri bili su Željka Zelić i Lazar Cvijin.

Proslava ovog velikog jubileja održana je u organizaciji franjevačkoga samostana, a uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, osobito ravnatelja Zavoda Tomislava Žigmanova i menadžerice kulturnih aktivnosti Katarine Čeliković. Bila je to zahvala Bogu za dar Franjevačkog reda, koji je u Crkvi na tim prostorima ostavio svijetle i duboke tragove, ali i molitva za budućnost - da novi mir i novo dobro, po zagovoru sv. Franje i zauzimanjem njegovih sinova i kćeri i svih ljudi dobre volje, zavlada cijelim svijetom, kako je to nadahnuto rekao o. Petar Cvekan.

09 predavanje dr. r. skenderovica

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima