Pakledinac: Očuvanju tradicije, uz folklorne manifestacije, pridonosi i pisana riječ

Objavljeno: 03.12.2009. Pregleda: 41

Kulturne manifestacije igraju značajnu ulogu u očuvanju hrvatskog nacionalnog identiteta u Vojvodini, stoga Hrvatsko nacionalno vijeće pruža maksimalnu potporu kulturnim manifestacijama, ističe za program Uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice član Izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu Željko Pakledinac.

Jedna od takvih aktivnosti je i manifestacija «Šokci i baština 2009.», u okviru koje su članovi Hrvatskog kulturno-umjetničko-prosvjetnog društva «Dukat», Vajska-Bođani izvel igrokaz «Šepa», u subotu, 28. studenoga, u Vatrogasnom domu u Vajskoj.

Očuvanje tradicije ne predstavljaju samo folklorne manifestacije, već je važna i pisana riječ, ističe Željko Pakledinac, koji je ujedno zamjenik predsjednika HKUPD «Dukat» Vajska-Bođani.

«Želimo nastaviti tradiciju pripadnika hrvatske manjinske zajednice koji žive u ovoj sredini. Njegujemo običaje i kulturu kako se ne bi zaboravili. Naše kulturno društvo 'Dukat' upravo kroz prikaz manjih kazališnih predstava i organiziranje književnih susreta, pokušava očuvati običaje, kulturu i pisanu riječ i ne dopustiti da sve ostane samo na pjesmi i igri.»

Usprkos neprimjerenim uvjetima i nedostatku sredstava, «Dukat» uspijeva održati razinu kulturnog izražaja u Vajskoj i okolnim mjestima, ističe Pakledinac i dodaje:

«Nemamo odgovarajući prostor osim Vatrogasnog doma gdje se održavaju probe i sastanci. Taj prostor uopće ne odgovara kulturnoj namjeni i manifestacijama. Ono što je još važnije, upravo zbog nedostatka prostora ne možemo organizirati književne susrete i večeri za koje u Vajskoj i okolici postoji veliko zanimanje.»

Željko Pakledinac podsjeća kako HNV pruža potporu svim udrugama u svezi s aktualnom preregistracijom i usuglašavanjem njihovih statuta s novim zakonom, te je u stalnom kontaktu s udrugama.

«Nećemo dopustiti da iti jedna udruga ostane nepreregistrirana ili da se ugasi. Radit ćemo kao i do sada na očuvanju i širenju udruga.»

Kulturne manifestacije, s druge pak strane, mogu biti motivacija vojvođanskim Hrvatima da se slobodno očituju te pridonesu brojnijem odazivu glede formiranja posebnog biračkog popisa hrvatske zajednice u Srbiji, podsjeća Pakledinac i dodaje kako je u okviru Hrvatskog nacionalnog vijeća u tijeku izrada kalendara kulturnih manifestacija za iduću godinu, kao i rad na projektima koji će pridonositi očuvanju zajednice.

U sklopu subotnje manifestacije predstavili su se i najmlađi članovi folklorne sekcije, a bile su izložene i slike članova likovnog odjela HKC «Bunjevačko kolo».

Preuzeto s internetskih stranica Uredništva na hrvatskom jeziku Radio SUbotice.


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima