Prva povijest Hrvatske na mađarskom jeziku predstavljena u Budimpešti

Objavljeno: 07.06.2011. Pregleda: 45

Pod pokroviteljstvom potpredsjednika Vlade i ministra javne uprave i sudstva Republike Mađarske Tibora Navracsicsa Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Budimpešti i Institut za povijest pri Mađarskoj akademiji znanosti zajednički su priredili predstavljanje knjige „Povijest Hrvatske od 7. stoljeća do današnjice", autora Dinka Šokčevića, na mađarskom jeziku (Sokcsevits Dénes Horvátország A 7. századtól napjainkig). Priredba je održana u petak, 27. svibnja 2011. godine, u svečanoj dvorani Akademije u Budimpešti.

Publici su se obratili ravnatelj Instituta za povijest pri MTA, bivši predsjednik Mađarske akademije Ferenc Glatz i veleposlanik Republike Hrvatske u Budimpešti Ivan Bandić. Knjigu je predstavio načelnik Instituta za povijest MTA Antal Molnár, a moderator priredbe bio je doravnatelj Instituta za povijest MTA Attila Pók.

Kako su i govornici naglasili, unatoč osamstoljetnomu mirnom suživotu dvaju naroda u istoj državnoj zajednici (samo je jednom došlo do oružanih sukoba), do današnjice nije objavljeno nijedno sveobuhvatno, opširno izdanje o povijesti Hrvatske na mađarskom jeziku. Istina, tijekom protekla dva desetljeća koja su prošla od osamostaljenja Hrvatske, u Mađarskoj su objelodanjeni pregledi hrvatske kulture, umjetnosti i književnosti. S druge strane, u Hrvatskoj prijevodi mađarskih književnih djela žive svoju renesansu. Ipak, nijedan od susjednih naroda ne poznaje kulturu i povijest svoga susjeda.

sokcevic budim 2-mPotpredsjednik Navracsics, među ostalim, sljedećim je riječima preporučio ovo izdanje: „Svijest pripadnosti, svijest zajedništva nam omogućava buduću opstojnost, jer kada je čovjek osamljen, zaklopljen, s vremena na vrijeme nestaje. Prvo kao društveno biće, potom kao biološko. Tomu slično i narod, kada postane osamljen, ako nema prijatelja, nestane. Prvo kao društvena zajednica, a zatim kao biološka. Takva izdanja, radovi, jačaju nam sposobnost da stječemo prijatelje, jer time ćemo i mi više upoznati susjedne nam narode, i na taj način moći ćemo opstati."

Knjiga „Hrvatska od 7. stoljeća do današnjice" napisana je na mađarskom jeziku i namijenjena mađarskom čitatelju. Povijesno izdanje plod je autorove dvadesetogodišnje djelatnosti i četverogodišnjeg istraživačkog rada. Poslije uvodnih misli, slijedi predstavljanje zemljopisnog položaja Hrvatske i njezinih regija, a potom pisac po razdobljima donosi povijest hrvatstva i Hrvatske, označava mjesta događaja, povijest prostora na kojem su živjeli Iliri, Rimljani te Slaveni.

Kako je načelnik Instituta za povijest Antal Molnár govorio, Šokčević s gledišta Krune Svetoga Stjepana ispituje hrvatsku povijest, a prostorno iz zagrebačke perspektive. U središnjici je zajednička hrvatsko-mađarska prošlost koja nije povijesna monografija međusobnih veza, nego povijest jedne države analizirana s gledišta međusobnih povijesnih odnosa. Mnogo je prostora posvećeno, primjerice, razdoblju Anžuvinaca, borbi Zrinskih i Frankopana protiv Habsburgovaca ili ilirizmu.

Pri obrađivanju povijesti 20. stoljeća pisac uz prikazivanje sudbine hrvatskog naroda u vrijeme dviju Jugoslavija i Drugoga svjetskog rata čitateljima otkriva mnoge nepoznate ili krivo prikazane činjenice. Podrobno obrađuje „Hrvatsko proljeće", ulogu Josipa Broza Tita u povijesti Hrvatske, raspad Jugoslavije i borbu Hrvatske za neovisnost. Posebno je poglavlje posvećeno povijesti Hrvata u Mađarskoj, na devet stranica od 743. stranice do 751. stranice. „Naravno, kao svaka sinteza, i ova nosi na sebi pečat osobitih stajališta samoga autora, ali su ona iznesena u ovoj knjizi uz dužno poštovanje povijesnih vrela i temeljnih zakona zanata."

Sinteza povijesti Hrvatske protkana je i književno-kulturološkim prikazom. Mnoštvo je ulomaka književnih djela autora pojedinih razdoblja koji su djelatnošću utjecali na politiku, svijest naroda i čitatelja. Fotografskim prikazom gradova, crkava i narodne umjetnosti zbližava čitatelju značajne crte hrvatske umjetnosti.

Tisuću tristo godina povijesti Hrvatske, zabilježene na 846 stranica, kazalom imena i dodatkom, 160 crno-bijelih te 16 fotografija u boji, 20 zemljovida, nakladom od tisuću primjeraka objavila je izdavačka kuća Mundus novus.

Objavljenje knjige „Povijest Hrvatske od 7. stoljeća do današnjice" poduprli su Ministarstvo javne uprave i sudstva Republike Mađarske, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Hrvatska samouprava grada Budimpešte, Hrvatska manjinska samouprava XI, XIV. I V. okruga.

Tekst: Kristina Goher
Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima