Prva pratilja „Šokačke kraljice“ iz Plavne

Objavljeno: 13.06.2013. Pregleda: 51

Sokacka kraljica2013-1-mU Tordincima u Republici Hrvatskoj je 30. i 31. svibnja 2013. održana VII. smotra folklora „Listaj, lipo stara“ u okviru koje je izabrana 6. po redu „Šokačka kraljica“. Stručnom žiriju nije bilo lako proglasiti pobjednicu, jer su gotovo sve natjecateljice mogle ponijeti lentu najljepše, no u ovom slučaju odlučivale su nijanse. Novom „Šokačkom kraljicom“ postala je Mirela Mrvelj iz Bickog Sela, a za prvu pratilju proglašena je Ana Marija Bartulov iz Plavne, koja je aktivna članica folklornog odjela tamošnje hrvatske udruge kulture „Matoš“.

Tijekom večeri predstavilo se 14 natjecateljica, od kojih su dvije bile iz Vojvodine (Plavna, Sot), a priredbu je uljepšao dobro osmišljen kulturno-umjetnički program. Sve nazočne na početku su pozdravili čelnici općine, predsjednik KUD-a „Zrinski“ Tomislav Vidinović i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, koji je i svečano otvorio ovogodišnju smotru.

Sokacka kraljica2013U bogatom programu, među ostalim, nastupili su tamburaški sastavi „Srce slavonsko“ i „Duša bećarska“, muška pjevačka skupina „Paorija“ iz Tordinaca, ženska pjevačka skupina „Petrikov sokak“ i drugi. Ana Marija je imala svečanu divojačku šokačku nošnju kakva se nekad nosila u Plavni u svečanim prigodama, sa zlatovezom, staru preko sto godina.

Domaćini su bili ugodno iznenađeni ovako lijepom i raskošnom nošnjom koja se razlikuje od njihove, te su izrazili želju da folklor HKUPD-a „Matoš“ iz Plavne gostuje kod njih na nekoj od sljedećih priredbi.

Ana Marija i njezina majka Evica, koja je rođena u Tordincima, oduševljene su dobro organiziranom smotrom i plasmanom Ane Marije kao prve pratilje nove „Šokačke kraljice“.

Tekst i fotografije: Zvonimir Pelajić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima