HLU „CroArt“ na međunarodnoj koloniji u Županji

Objavljeno: 13.06.2013. Pregleda: 41

CroArt Zupanja2013U Županji je 1. i 2. lipnja 2013. godine održana III. međunarodna likovna kolonija, koja je okupila 25 umjetnika iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske i Srbije, a u organizaciji Likovne udruge Županja LUŽ 08. U živopisnom ambijentu bifea „Štagalj“ dva su dana stvarali slikari iz Beča, Beograda, Brčkog, Osijeka, Vinkovaca, Vukovara, Segedina, Subotice i Županje, a rijeka posjetitelja provlačila se između štafelaja, paleta, slikarskih kistova i špahli, dajući ovom događaju tako potrebitu živost. Ugođaj za pamćenje.

A sve je počelo prije tri godine, kao dogovor umjetnika iz Subotice i Županje, rekao je na otvorenju u ime organizatora Antun Balentović Tunać, slikar iz Županje, i evo traje. „Počelo je s petnaestak slikara, prošle ih je godine bilo 19, a ove 25, a što je najvažnije, svi ti ljudi za sobom imaju na stotine odrađenih kolonija i isto toliko izložbi, na desetke samostalnih izložbi i humanitarnih priredbi, što svjedoči o umjetničkoj zrelosti. I ove godine će svoje radove darovati domaćinu, dio slika resit će zidove Galerije LUŽ-a, a dio ide gradu i sponzorima i najčešće završe na humanitarnim aukcijama.“

Predsjednik Likovne udruge Zlatko Kokanović, i sam slikar koji najčešće slika u tehnici ulja na platnu, govorio je o nedavno otvorenoj galeriji, gdje su već organizirali dvadesetak izložbi, a upravo je postavljena izložba uradaka s dviju prethodnih kolonija i tiskan je katalog. U galeriji je održan i okrugli stol o problemima s kojima se slikari susreću u ovim kriznim vremenima.

Na otvorenju je govorio i gost iz Subotice Josip Horvat, predsjednik „CroArta“, krivac za likovna događaje u Županji, jer priznao je da su Balentović i on sve dogovorili prije tri godine na Panon koloniji u Belom Manastiru. Dogovoreno je i učinjeno, pa je otvoreni prekrasni prostor Posavine poslužio umjetnicima s darom od Boga da ga obogate novim zbivanjima, a ono što se dogodi jednom, pa još jednom i tako redom, utire put jednoj lijepoj tradiciji, na dobrobit Županje i njenih žitelja, kojima će stvaralaštvo lijepog ostaviti traga.

Tekst i fotografija: S. Ž.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima