Prvi Festival tradicijskog pjevanja u Subotici

Objavljeno: 10.01.2019. Pregleda: 32

I festival tradicijskog pjevanjaNatjecanje u tradicijskom izvođenju pjesama tijekom prvoga Festivala tradicijskog pjevanja održanom u Hrvatskom kulturnom centru Bunjevačko kolo u Subotici donijelo je osobit način izvođenja pučkih pjesama. Publici u punoj Velikoj dvorani HKC-a večer uživanja 11. studenoga 2018. su u glazbi pružili sudionici iz Srbije (Vojvodine) i Hrvatske, a pjevačke skupine su bile i muške i ženske.

Čelnici organizatora Festivala – HKC Bunjevačko kolo ističu da se aktualnim povećanjem kapaciteta centra stječu uvjeti za povećanje broja događanja.
„Presretni smo što smo uspjeli upriličiti ovakvu manifestaciju. Naši odjeli rastu i vidimo da imamo više prostora i organizacijskog i što se tiče nastupa. Ovo je jedna kvalitetna zamisao potekla od voditeljice folklornog odjela Senke Horvat. Na tragu novoga potencijala želimo se razvijati i uobličiti novu ponudu HKC-a“, kaže predsjednik Bunjevačkog kola Lazar Cvijin.
On dodaje kako je visoka kvaliteta izvedbi zasluga samih sudionika.
„Uspjeli smo doći do kvalitetnih pjevačkih skupina i organizirati njihov dolazak. U velikoj mjeri smo zahvalni Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata koji je značajno pomogao u ostvarivanju kontakata.“

Pjevali su naši stari, pjevamo i mi

Muški vokalni sastav Bećarine KUD-a Tena iz Đakova osvojio je prvu nagradu na prvome Festivalu tradicijskog pjevanja. Njihov voditelj Vladimir Moskalj kaže kako glazbu koju izvode zovu „pjesme sa sokaka“. 
„To su naše tradicijske pjesme koje i inače izvodimo. Pjevali su ih i naši stari, a i mi ih evo i danas izvodimo. Znalo se okupiti nekoliko bećarina, te su po sokacima pjevali, vraćajući se u kasne sate doma. Ima tu i autorskih pjesama, jer su neki od naših članova jezično i glazbeno talentirani.“ 
Iako ima mlađih članova, moglo bi ih biti i više, kaže Moskalj. 
„Teško je pronaći mlađih osoba koje bi nastavile raditi ovo što mi radimo. U današnje vrijeme interneta svi idu ka svojim ciljevima. Mi u godinama u kojima smo nastojimo njegovati tradiciju, pa i prenositi ju na mlađe. Imamo nekoliko mlađih članova koji se još uhodavaju.“ 
Skupina postoji od 2000. godine i ovo im je prvo gostovanje izvan Hrvatske. Vladimir Moskalj ističe kako je veoma važno raditi s kvalitetnim voditeljem. 
„Svi mi znamo pjevati, i ja kada sam došao u Bećarine mislio sam da nitko ne zna pjevati bolje od mene. Ali kada se posla latio stručni voditelj počeo je pravi rad.“
Predsjednica KUD-a Sklad iz Vinkovaca Ivanka Perković kaže kako pri Društvu djeluje i ženska pjevačka skupina Skladovke
„Slavili smo 150 godina od osnutka 2013. godine i došli smo na zamisao da osnujemo žensku pjevačku skupinu. Udruga je i počela kao pjevačko društvo. Uglavnom se bavimo tradicijskom glazbom, ali smo se malo prošetali i u modernije vode i snimili dvije autorske pjesme.“ 
Raznolike pjevačke skupine

Članovi žirija imali su ozbiljnu zadaću ocijeniti i rangirati nastupe društava. Duško Topić, Mirjana Rajić Tepić i Tamara Štricki Seg donijeli su odluku da prvo mjesto pripadne Bećarinama iz Đakova. Ali, nije bilo lako izdvojiti sudionike po kriterijima. 
„Iznimno mi je drago što u Subotici imamo prilike čuti i ovakav izbor pjevačkih skupina. I osobito mi je drago što je čelništvo HKC-a Bunjevačko kolo pokrenulo inicijativu da se organizira ovakav festival u našem gradu, jer u okruženju i nema ovakvih festivala. Lijepo je čuti da ne nastupaju samo izvorne skupine već su se organizatori fokusirali na nastup pjevača pri kulturno-umjetničkim društvima. Svakako je velika vrijednost čuti ovakav izbor skupina za jednu večer, na jednom mjestu. Muške i ženske pjevačke skupine nastupile su u većem dobnom rasponu, imali smo učenike osnovnih i srednjih škola i studente, ali i starije i iskusnije pjevače. Samim time nije bilo jednostavno naći načine i kriterije prema kojima bismo mogli ocijeniti sve te skupine. Čar je u tome što smo mogli sagledati što su njihovi nedostatci i na čemu bi mogli poraditi, o čemu ćemo svakako razgovarati s njihovim voditeljima. Mogli smo čuti i veliku raznolikost u vokalnim i tehničkim sposobnostima pjevanja. Neki su od njih možda i školovani, ali su to ipak većinom amaterske skupine. Drugo je što njima rukovode stručnjaci s odgovarajućom stručnom spremom. To je prednost, jer mogu više i dalje napredovati. Kao veoma znakovito smo zamijetili da postoje pjevačke skupine koje dolaze iz manjih sredina i sobom nose i ističu vlastitu glazbenu tradiciju i upravo je to ono bogatstvo koje smo imali priliku čuti na festivalu“, kaže Tamara Štricki Seg. 
Za osvojeno prvo mjesto uručena je zahvalnica, cvijeće i slika autorice Ružice Miković Žigmanov. U stanki, dok je žiri donosio odluke, pjevačke skupine su se, može se reći nadmetale međusobno, „u slobodnom stilu“, na veliko zadovoljstvo publike.

Izvor: Hrvatska riječ (Siniša Jurić)

Obaveštenje o kolačićima