Poruka urednika Radio Marije mons. dr. Andrije Anišića u povodu 15. obljetnice

Objavljeno: 10.01.2019. Pregleda: 26

Radio Marija logoPetnaest godina postojanja našega radija je lijepa prigoda da Bogu zahvalimo za predivnu mogućnost naviještanja Isusove Radosne vijesti i putem radio valova. Naša zahvalnost je tim veća što se radi o katoličkom radiju u zemlji u kojoj su katolici u velikoj manjini u odnosu na pravoslavne vjernike. Zato jedno veliko hvala dragom Bogu i veliko hvala Svjetskoj obitelji Radio Marije koja je prije petnaest godina otvorila novu postaju svoga radija, i to u Republici Srbiji.

Na čelu Radio Marije Srbije u proteklih petnaest godina bili su svećenici p. Tadej Vojnović, Aleksandar Ninković, Andrija Kopilović, Ivica Čatić i Jakob Pfeifer – i njima kao i svima koji su radili u Radio Mariji Srbije također dugujemo zahvalnost za sve što su učinili za širenje, napredak i opstanak Radio Marije Srbije. Od 2014. godine Radio Marija Srbije djeluje u dvije samostalne redakcije – hrvatskoj i mađarskoj. Na čelu mađarske redakcije je preč. István Palatinus, a na čelu hrvatske redakcije sam trenutno ja.
Obilježavanju ove značajne obljetnice dali smo slavljenički karakter, ali u uskom krugu i to više u duhovnom smislu. Baš kako nas uči sv. Pavao: „Sve što god riječju ili djelom činite, sve činite u imenu Gospodina Isusa, zahvaljujući Bogu Ocu po njemu!“ (Kol 3,17). Svetom misom zahvalnicom prinijeli smo Bogu žrtvu zahvalnu i ujedno zazvali njegovo sveto ime za budućnost naše Radio Marije. Nažalost, budućnost naše redakcije Radio Marije Srbije nikada nije bila toliko upitna kao sada. Naime, Svjetska obitelj (WF) RM želi da i naša Radio Marija kao i mnoge Radio Marije u svijetu budu samofinancirajuće. Svima, pak, koji žive u ovoj zemlji ne treba objašnjavati da je to gotovo nemoguća misija. Pokriti troškove sadašnjeg našeg djelovanja nije lako bez pomoći sa strane, jer troškovi iznose oko pet tisuća eura na mjesečnoj razini. Vodstvo naše redakcije – dr. Dražen Marić (predsjednik udruge Marija), Nikola Jaramazović (koordinator) i ja kao direktor, odnosno urednik programa poduzimamo sve da bismo i od nove godine osigurali emitiranje našega programa jer je Svjetska obitelj obustavila financiranje našeg radija i to nam je i izričito rekla prije mjesec dana na Svjetskom kongresu Radio Marije u Italiji. 
Očekujemo podršku svih naših slušatelja, volontera i dosadašnjih dobročinitelja. Postoji neka jednostavna računica po kojoj bismo – u najboljem slučaju – mogli osigurati dio sredstava i to na način da svaki naš slušatelj u prosjeku uplaćuje po jedan euro mjesečno, dakle 12 eura godišnje. Ako imamo oko dvije i pol tisuće registriranih slušatelja, a jako smo se ponosili proteklih mjeseci povećanjem broja registriranih slušatelja, onda to nije nemoguće. No, po dosadašnjim reakcijama slušatelja to izgleda vrlo nerealno. Zato još jednom apeliramo: pomozite! Svojom uplatom potvrdit ćete dvije stvari. Prije svega da nas stvarno slušate, a onda i da volite našu Radio Mariju i da vam je stalo da i u budućnosti nastavimo naviještati evanđelje na našem radiju i tako nastavimo donositi kršćanski, Božji glas u svaku vašu kuću. Koliko je to važno i potrebno ne trebamo tumačiti. Jedino bismo željeli to činiti radosno i opušteno, a ne pod stalnim pritiskom hoćemo li to moći činiti i iduće godine ili i čak i idućeg mjeseca. Želimo prestati zauvijek, ili na duži period, kukati i tražiti novac za opstanak Radio Marije.
Zato, dragi prijatelji i slušatelji Radio Marije, zavirite u svoje srce i u svoje novčanike i odlučite se na žrtvu i darežljivost. Kaže sv. Pavao: „Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja“. Uz obećanje: „Bog vas može obilato obdariti svakovrsnim darom da u svemu svagda imate svega dovoljno za se i izobilno za svako dobro djelo“ (usp. 2. Kor 9,7-9). Povjerujmo u to. Učinimo svoj dio, a onda vjerujmo da će Bog po zagovoru kraljice Radio Marije providjeti potrebnu razliku u novcu i bit će dovoljno. Tek tada ćemo i mi doista moći ostvarivati ovogodišnje geslo Svjetske obitelji: Radost evangelizacije! To želimo činiti svim svojim silama i cijelim svojim bićem. I želimo to činiti sa svim žarom, baš onako kako nas potiče papa Franjo u svojoj pobudnici Radujte se i kličite – o pozivu na svetost u suvremenom svijetu. On u 129. broju svoje pobudnice piše: „Svetost je smjelost, evangelizatorski polet koji ostavlja za sobom trag na ovome svijetu. Kako bi to bilo moguće, sam Isus nam dolazi u susret i ponavlja mirno i snažno: Ne bojte se (Mk 6,50). Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta (Mk 28,20). Ove nam riječi omogućuju hodati i služiti onim toliko hrabrim stavom, koji je Duh Sveti ulijevao u apostole, tjerajući ih da naviještaju Isusa Krista. Smjelost, oduševljenje, govoriti slobodno, apostolskim žarom…“
Ove papine riječi mogu nam biti svojevrsni program za budućnost, nastavak naše evangelizatorske službe putem radio valova. Pomozite nam da to možemo činiti, jer bez minimalnih novčanih sredstava to neće biti moguće. Budimo velikodušni, s vjerom u Božju providnost, koja će sigurno doći po zagovoru Kraljice Radio Marije, ali uz uvjet koji je sam Isus tražio od svojih učenika a i danas ga traži: „Dajte i dat će vam se: mjera dobra, nabijena, natresena, preobilna dat će se u krilo vaše… „ (Lk 6,38). S čvrstom vjerom u lijepu budućnost naše redakcije Radio Marije Srbije sve vas, dragi slušatelji i prijatelji Radio Marije, pozdravljam i želim puno Božjeg blagoslova u svemu te rast u vjeri i svetosti uz program Radio Marije.

Izvor: Hrvatska riječ (I. Andrašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima