Razgovor povodom 20. broja časopisa Ex Pannonia - Stevan Mačković, ravnatelj Povijesnog arhiva Subotice

Objavljeno: 03.12.2016. Pregleda: 37

stevan mackovic 2Nedavno je iz tiska izašao 20. broj časopisa Ex Pannonia, koji već dva desetljeća izdaje Povijesni arhiv Subotice u namjeri publiciranja pisanih radova na temu zavičajne povijesti, arhivistike i arhivske građe na teritoriju najvećeg grada na sjeveru Bačke. Ravnatelj Povijesnog arhiva Subotice Stevan Mačković već godinama, kao odgovorna osoba i član redakcije, aktivno sudjeluje u nastajanju ovog specifičnog godišnjaka namijenjenog kako profesionalnim arhivistima tako i svim ljubiteljima povijesne građe.

Uz čestitke za svojevrsni jubilej, dva desetljeća postojanja i dvadeset tiskanih brojeva, upoznajte naše čitatelja s dosadašnjim publikacijama.

U biti za dvadeset godina postojanja tiskano je samo 14 svezaka Ex Pannonie, jer smo imali pet dvobrojeva i jedan trobroj, ali moram istaknuti zadovoljstvo što smo uspjeli istrajati u kontinuitetu i nadam se da će tako biti i u budućnosti, kada ćemo, primjerice, proslavljati izlazak 50. broja. Do sada je u ovih 20 brojeva objavljeno više od 1.500 stranica, a načinjena je i bibliografija od 1996. do 2012. godine. Osim ovih tiskanih izdanja, 8 svezaka je u PDF formatu dostupno na našem web portalu, a radimo na tome da uskoro svi brojevi budu dostupni internetskoj javnosti.

Što je osnovni smisao časopisa Ex Pannonia?

Povijesni arhiv po svojoj suštini pokušava čuvati i sačuvati pisane tragove upravo svih društvenih procesa, u biti to je načelni ideal koji je realno neostvariv. Časopis Ex Pannonia je naš pokušaj da ostavimo trag i javnost upoznajemo s djelićima baštine o kojoj se prirodom našeg posla svakodnevno staramo. Na svojevrstan praktičan način mi smo, kroz formu časopisa, neka vrsta posrednika između ogromne količine arhivske građe (15 milijuna listova) i onoga što je živo, onoga što čini našu javnost.

Tko je sve zaslužan za dugogodišnji kontinuitet tiskanja Ex Pannonie?

U prvom redu moram istaknuti arhiviste, koji pored svih mnogobrojnih poslova kojima se svakodnevno bave na svojim radnim mjestima, pronalaze volje, snage i vremena baviti se dodatnim istraživanjima i pisanjem, kako za druge svrhe tako i konkretno za naš časopis. Njihovi tekstovi čine osnovu svakoga broja, ali bez vrijednih vanjskih suradnika i pomoći pojedinih javnih institucija, ništa ne bismo sami mogli učiniti. Iskoristit ću priliku i još jednom se zahvaliti Gradu Subotici, Pokrajinskom tajništvu za kulturu i javno informiranje, te fondacijistevan mackovic 1 Bethlen Gábor za pomoć u realiziranju ovog 20. broja.

Specifičnost ovoga časopisa ogleda se u činjenici kako se na njegovim stranicama mogu naći tekstovi pisani na sva tri službena jezika Grada Subotice. Kako gledate na okolnost da su srpski, mađarski i hrvatski, kao i ćirilica i latinica posve ravnopravni u djelima vaših suradnika?

Kada sam započeo s uređivanjem ovoga časopisa, meni je bilo posve normalno da to bude upravo takav profil uz zastupljenost oba pisma i sva tri jezika koja su u službenoj uporabi na teritoriju Grada Subotice. Naši suradnici nisu isključivo kolege arhivisti, već i svi drugi koji se svojim angažmanom uklapaju u takav profil, a njima je ostavljena potpuna sloboda izražavanja na svojim jezicima i pismima. Također, na kraju svakog priloga postoji i kraći sumarum na drugom jeziku, kako bi svi čitatelji, bez obzira na govorno područje, imali određenu informaciju u pogledu publiciranog napisa.

Znači li to da su potencijalni budući autori tekstova, koji pišu na hrvatskom jeziku, pozvani da se aktivno uključe u nastajanju sljedećih brojeva?

Apsolutno. Mi smo i prije bili otvoreni, čak nam je i problem u nastojanju da proširimo našu suradničku mrežu. Tako da bilo tko se na hrvatskom jeziku bavi pisanjem na temu lokalne povijesti uvijek je dobro došao i nastojat ćemo na našim stranicama pronaći mjesta i za njihove radove.

Kakvi su planovi za budućnost časopisa Ex Pannonia?

Planovi su da doguramo do 100. broja, a nastojat ćemo obogatiti naš grafički izgled i izgledati mnogo atraktivnije. Naravno, ukoliko do tada ova papirnata forma ne bude potpuno prevaziđena u korist tzv. online formata. Morat ćemo se, sukladno vremenu u kojem postojimo i djelujemo, mijenjati i ići u korak sa suvremenim tekovinama, a to u ovom trenutku znači biti još prisutniji na internetu.

 

Antrfile

Sadržaj broja

U 20. broju Ex Pannonie može se pročitati: Studije iz zavičajne povijesti, prilog iz arhivske građe, napis na temu iz povijesti zdravstva, prilog iz rada arhiva, te nekoliko zanimljivih prikaza.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (Dražen Prćić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima