Šokci i baština u Monoštoru

Objavljeno: 03.12.2016. Pregleda: 38

sokci i bastina 1Dunav od granice s Mađarskom do Bača, a na tom potezu raštrkala se naselja šokačkih Hrvata. Od Berega do Bača nazvana jedinstvenim imenom šokačko Podunavlje. Stoljećima su tu Hrvati živjeli teškim životom, baveći se uglavnom poljoprivredom na svojim malim obiteljskim posjedima. Usprkos tom teškom životu, ili baš zato, sačuvali su kroz stoljeća svoju nošnju, običaje, jezik, pjesmu. Čuvaju i odolijevaju i danas, doduše više u svojim kulturnim udrugama, nego li u svakidašnjem životu, ali čuvaju tu svoju osobnost. S ljubavlju i posvećenošću. Jednom na godinu na zajedničkoj manifestaciji Šokci i baština, uvijek u drugom mjestu, prikažu dio onoga što rade i što na najbolji način predstavlja ono što oni jesu. Ove godine domaćin je bio Monoštor, a manifestacija je nosila naziv Ôd kroz god. Pokazali su Šokci na koji način se svetkuje i slavi tijekom godine, kroz pjesmu, šaljive bećarce, igru, divane i plećke.

Čuvu i pamtu svoje staro

Šokadijo moja draga, lipa diko roda moga... Čuvaj svoje stare pisme, čuvaj svoje običaje. čuvaj ono što je tvoje, najlipše je i najbolje. Ovom su pjesmom domaćini - KUD Hrvata Bodrog, otvorili ovogodišnju manifestaciju Šokci i baština. Prvi poslije domaćina nastupili su gosti iz Plavne, članovi HKUPD-a Matoš koji su na pozornicu monoštorskog Doma kulture donijeli stari običaj gosponoša. Gosponoše su mlade djevojke, njih šest, koje su nosile Gospin kip u procesiji na Veliku Gospu. Bile su spremite u bilo ruvo, a priko prsa su nosile nebesko plave pantljike. One simboliziraju čistotu duše. Nestao je taj običaj prije tridesetak godina, ali ga u udruzi Matoš sada ponovno oživljavaju.

Nešto drugačiji izričaj na pozornicu su donijeli gosti iz Zemuna Zbor Odjek, koji nastavlja tradiciju istoimenog zbora osnovanog 1896. godine, a njeguju kulturu i tradiciju Hrvata u Zemunu. Za gostovanje u Monoštoru odabrali su pjesme Za jedan tračak radosti, Kopa cura vinograd i dio iz opere Ero s onoga svijeta.

Kako to izgleda kad se poslije mise mlado i staro okupi na prelu, pa kad momku još u kuću, neočekivano, donesu i njegovo dite dočarali su članovi HKPD-a Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega. Na neke stare šokačke riči koje su mladi davno zaboravili podsjetili su članovi UG Urbani Šokci iz Sombora.

Zdravo da si, Vojvodino ravna, tu pribiva Šokadija slavna i Bunjevci, braća od starina, tamburicu slušat je milina – ovim su stihovima domaćini najavili zajednički nastup jedne šokačke i jedne bunjevačke udruge. Pjesmu Zbog tebe misečino Željka Šeremešića u izvedbi Davora Francuza i HGU Festival bunjevački pisama.

Udruga Tragovi Šokaca iz Bača prikazala je jedno prelo, na kome se tka, piva, divani i plećka. Šokadija iz Sonte odvela nas je do pokladasokci i bastina 2 i podsjetila na običaj saranjivanja begeša. I tako u susret Uskrsu, a za Uskrs je u Monoštoru nekada bio običaj da cura momku pokloni jaje – broćku, što je bio nagovještaj vjenčanja te godine. Podsjetili su Monoštorci i na običaj kraljica, a nisu zaboravili ni svoje najmlađe članove – Bodroške mališane.

Zajednička manifestacija

„Život Šokaca nikada nije bio lak, nije ni sada. Rijetko se ovako svi susrećemo i ovo je jedna od rijetkih manifestacija na kojoj se predstavljaju sve šokačke udruge. Mi smo kao pruće, jaki smo kada se stisnemo jedni pored drugih. Imamo što pokazati, da se i Hrvatska i Srbija mogu podičiti nama“, kazao je predsjednik KUD-a Hrvata Bodrog Šeremešić.

„Smisao ove manifestacije je da se bolje upoznamo i da očuvamo naše običaje. To je jedan potez od granice, od Berega pa do Bača. Nekada je bilo i više šokačkih sela. Recimo nekadašnji Bukin, a današnje Mladenovo, nekada je bilo šokačko selo, pa Hrvatsko Selo nadomak Novog Sada, na samoj obali Dunava, koje je nestalo zbog poplava Dunava. Ova manifestacija pokazuje zajedničke napore Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata koji je koordinirao ovom manifestacijom, Hrvatskog nacionalnog vijeća koje je pokrovitelj i Veleposlanstva Hrvatske, koje je pomoglo preko Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske. Ali ono što bih posebice istaknuo je brojnost gledatelja i sudionici koji su ovu manifestaciju doživjeli kao nešto svoje“, kazao je nakon završetka programa predsjednik HNV-a Slaven Bačić.

Osim čelnika hrvatske zajednice, manifestaciji su prisustvovali i predstavnici Grada Sombora.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (Zlata Vasiljević)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima