Razgovor povodom otvaranja Hrvatske čitaonice Fischer u Surčinu - Josip Volarić, predsjednik Hrvatske čitaonice Fischer, Surčin

Objavljeno: 14.01.2017. Pregleda: 35

josip volaric 1Koncem ljeta u Surčinu je osnovana nova hrvatska kulturna udruga, Hrvatska čitaonica Fisher. Otvaranjem čitaonice, Srijem je postao bogatiji za još jednu hrvatsku kulturnu udrugu koja je za Surčince iznimno značajna zarad očuvanja hrvatskog identiteta, ali i značaja promocije hrvatske kulture. Prilikom samog osnutka, u književnom fondu čitaonice u Surčinu nalazilo se oko 2.000 književnih djela, prikupljenih od raznih donatora, kako iz Hrvatske tako i od nekoliko hrvatskih udruga iz Srijema. Prilikom posjeta Surčinu razgovarali smo s predsjednikom Hrvatske čitaonice Fischer Josipom Volarićem, koji nas je upoznao s novinama u radu udruge kao i planovima za daljnje djelovanje.

Je li od osnutka čitaonice u Surčinu došlo do izvjesnog pomaka u radu i ostalih sekcija u okviru rada ove udruge?

Od osnutka do danas dobili smo još dosta knjiga, ali i ima i onih koje ovih dana trebamo popisati i uvesti u bibliotekarski fond. Kada smo osnovali čitaonicu, posjedovali smo veći fond knjiga koje smo željeli sačuvati. Novije knjige donirao nam je bivši đakovački nadbiskup Marin Srakić, a dosta knjiga smo dobili od Hrvatske čitaonice Ilija Okrugić iz Zemuna, kao i od naših župljana. Čitaonica nam je osnovna djelatnost, mada se trudimo organizirati još neke sekcije. Tako smo u međuvremenu uspjeli organizirati muzičku sekciju. U suradnji s vjeroučiteljem imamo planove organizirati i recitatorsku sekciju s djecom kako bismo i mlade uspjeli uvesti u rad naše udruge. Mladi nam zaista nedostaju, jer smo ovdje uglavnom svi stariji i trebali bismo im prenijeti naša iskustva kako bi oni mogli jednog dana nastaviti djelovati u radu ove udruge. Jer naš cilj je da ovu našu čitaonicu oživimo i da oni koji ne znaju saznaju da i ovdje u Surčinu žive i postoje Hrvati koji žele sačuvati svoju tradiciju i kulturu.

Imate li suradnju i potporu državnih institucija i surađujete li s ostalim hrvatskim udrugama i sa župom?

Mi dobro surađujemo s Općinom Surčin. Predsjednik Općine nam je u dva navrata bio u posjetu kada smo osnivali udrugu i održavalijosip volaric 2 Likovnu koloniju. Što se tiče suradnje sa župom, mi smo praktično jedno. Naš župnik Marko Kljajić uvijek je rad pomoći nam u svemu, a on je i glavni inicijator otvaranja ove čitaonice. Ni župa nema druge ljude osim one koji dolaze u čitaonicu, a tako ni čitaonica. Kada se župljani okupe u crkvi, neminovno je da poslije mise dođu u čitaonicu gdje se družimo, razmjenjujemo iskustva, a to je ujedno prilika i da se preporuči ili pročita neka dobra knjiga.

Od kolikog značaja je za Surčince postojanje ovakve čitaonice u njihovom mjestu?

S obzirom na to da je u Surčinu mali broj Hrvata, što ne znači da je njihovo zanimanje za očuvanjem identiteta i svoje kulture manje, smatram da im je postojanje čitaonice iznimno važno. Još uvijek se nisu javno izjasnili, ali sudeći po broju učlanjenih zaključio bih da im čitaonica s hrvatskim predznakom puno znači. Broj učlanjenih je zadovoljavajući u odnosu na broj stanovnika u Surčinu. Ljudi često ovdje dolaze, zanimaju se što se događa, kakve su aktivnosti u planu, a mislim da će zanimanje biti mnogo veće kada se stvore uvjeti za proširenje aktivnosti i otvaranje još nekih sekcija.

S kojim hrvatskim udrugama imate dobru suradnju i imate li u planu proširiti suradnju i s ostalim udrugama?

Najbolju suradnju smo uspostavili s onim udrugama koje su nam teritorijalno najbliže, a to su udruge u Zemunu i Golubincima. Oni nam uvijek izađu u susret i uvijek se rado odazovu svim našim pozivima i uvijek su nam dragi gosti. No, u planu nam je da proširimo suradnju i s ostalim udrugama koje njeguju našu tradiciju i kulturu i uvijek ćemo biti otvoreni za suradnju sa svima.

Uskoro se bliži i kraj godine, vrijeme je da se sumiraju rezultati i planiraju neke nove aktivnosti za narednu godinu. Kakvi su Vaši planovi?

U dosadašnjem radu pokazala se velika zainteresiranost žena koje su iskazale volju da žele nešto novo naučiti u izradi ručnih radova. Kao što sam rekao, ovdje je puno nas starijih i mi smo im obećali da ćemo nešto učiniti kako bismo ovdje stvorili uvjete za tako nešto. Sva ova događanja u okviru rada čitaonice je nešto potpuno novo za njih i oni u neku ruku očekuju i još neke aktivnosti kako bi se pronašli u nekima od njih. Mi ćemo nastojati da im te želje i ispunimo. Očekujemo i neke donacije i ako Bog da bit će ih. Ali isto tako očekujemo da i mi sami svojim radom dođemo do nekog većeg iznosa sredstava. Nadam se da će doći neko bolje vrijeme i da ćemo uspjeti ostvariti svoje planove. A planovi su vrlo ambiciozni, i ja se nadam, s obzirom na to da smo neprofitna organizacija, da ćemo dobiti potporu od nadležnih institucija, koje su do sada prepoznale našu volju i želju da i u ovom dijelu Srijema očuvamo i njegujemo sve vrijednosti koje hrvatska nacionalna zajednica posjeduje. Tu su na prvom mjestu kultura i naši običaji, koje nikako ne smijemo zaboraviti i koje moramo prenositi na naše mlade naraštaje.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima