Razgovor povodom proslave obljetnice - Mihajlo Skenderović, predsjednik Udruge Stopa

Objavljeno: 03.12.2016. Pregleda: 35

mihajlo skenderovicUdruge Naša djeca i Stopa ugostit će 19. i 20. studenoga svoje prijatelje i donatore iz Austrije i nekoliko hrvatskih mjesta u kojima su proteklih deset godina djeca koja pohađaju nastavu na hrvatskom sudjelovala u radu ljetnih škola jezika, kulture i duhovnosti. Gost naše rubrike je predsjednik udruge Stopa Mihajlo Skenderović, jedan od najzaslužnijih za realizaciju ovog vrijednoga kulturno-duhovnog projekta.

Tko su vaši gosti tijekom sljedeća dva slavljenička dana?

Prvi put nam u Suboticu dolaze gosti iz Hrvatske katoličke misije u Salzburgu, na čelu s paterom Zlatkom Špeharom, svojevremeno jednim od inicijatora ideje da se nešto konkretnije poduzme u pogledu pokretanja naše Ljetne škole jezika, kulture i duhovnosti koja je eto zaživjela već punih deset godina. Očekujemo, također, još mnogo drugih gostiju s raznih strana na kojima smo tijekom proteklog razdoblja boravili (Cresa, Šibenika, Prvića), ali danas kada razgovaramo konačan broj gostiju još uvijek je posve neizvjestan. Svi koji dođu bit će nam dragi gosti i s radošću ćemo ih ugostiti i uzvratiti im za njihovo gostoprimstvo.

Kada je ideja ljetne škole jezika, kulture i duhovnosti zaživjela u praksi?

Prvu Ljetnu školu pokrenuli smo 2007. godine na otoku Lošinju s osnovnom idejom neke vrste nagrade i ohrabrenja djeci koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku i njihovim roditeljima. S druge strane, bila je to prilika da se toj djeci tijekom boravka na moru organiziraju prigodne radionice na kojima bi imali mogućnost boljeg upoznavanja s jezikom, kulturom i duhovnošću, a sve to popraćeno obilascima kulturnih i duhovnih vrjednota na prostoru matične domovine. Također, svih proteklih godina prakticirali smo i druženja s učenicima iz pojedinih osnovnih škola u Hrvatskoj, a jedan od osnovnih ciljeva tih druženja je bilo učvršćivanje i utvrđivanje znanja i govora hrvatskog jezika.

Koliko je osoba bilo uključeno u realiziranje ovog vrijednog, sada već desetogodišnjeg projekta?

Što se tiče same organizacije ljetnih škola, najveći dio angažmana je bio na članovima udruga Naša djeca i Stopa, ali svakako moramo naglasiti kako sve to ne bi bilo moguće bez brojnih donatora koji su nam pomogli svojim novčanim i drugim prilozima, shvaćajući vrijednost ovog projekta za svu djecu koja su u njega uključena.

A koliko je djece do sada prošlo kroz ljetne škole jezika, kulture i duhovnosti?

Za proteklih deset godina je realizirano dvadesetak ljetnih škola na kojima je sudjelovalo zasigurno nekoliko stotina djece, recimo njih između 300 i 400, mnoga od njih i više puta, koja su s velikim zadovoljstvom, sama ili u pratnji roditelja, participirala u ovom vrijednom kulturno-duhovnom projektu naših udruga.

Kakve su povratne informacije nakon prvih deset godina? Informacije su uvijek i više nego pozitivne, a sada se pojavljuju i neki novi mlađi ljudi s novim idejama. Konkretno, od ove godine imamo i jedan vrlo ozbiljan projekt pod potporom grada Benkovca, a koji još više proširuje mogućnosti rada naših ljetnih škola. U pitanju je projekt Profesionalne orijentacije mladih koji se pokazao kao izuzetno dobar i uspješan i nastojat ćemo ga i dalje realizirati u budućnosti. Također, u potrazi smo i za nekim novim destinacijama na kojima bi u budućnosti mogli realizirati nove ljetne škole.

Na koji način bi, uzimajući u obzir sve navedene činjenice, istaknuli glavne ciljeve na kojima se temelji uspješnost vašeg kulturno- duhovnog projekta?

S jedne strane tu je cilj animiranja što većeg broja djece i njihovih roditelja na upis u osnovnoškolske hrvatske odjele, a s druge je želja za jednom dalekosežnom idejom koja bi svu tu djecu i nakon završetka cjelokupnog procesa školovanja na hrvatskom jeziku, kao već zrele i odrasle osobe, i dalje okupljala u jednom zajedničkom ozračju. Na neki način bi se moglo reći kako je sve ovo vrijedno i dugoročno ulaganje u našu zajedničku budućnost.

Na koncu vratimo se još na program ove lijepe manifestacije kojom proslavljate dvije obljetnice: 15 godina ponovnog uspostavljanja školovanja na hrvatskom jeziku i 10 godina ljetne škole jezika, kulture i duhovnosti. Što je sve planirano u dva nastupajuća dana?

Osnovna zamisao ove manifestacije da skupa provedemo vrijeme i upoznamo sve naše donatore s našim unutarnjim djelovanjem u radu udruga koje realiziraju ovaj projekt ljetnih škola. Želja nam je na ovaj način da im se i nekako odužimo za sve što su u proteklih deset godina učinili za našu djecu. Pripremljen je lijep, zanimljiv i bogat program koji, osim prigodne proslave i druženja, uključuje i razgledanje grada i njegovih kulturno-duhovnih vrjednota, te disco večer u prostoru HKC-a Bunjevačko kolo u Subotici.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (Dražen Prćić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima