Samostalna izložba Stipana Kovača

Objavljeno: 29.01.2019. Pregleda: 43

izlozba Stipan KovacU Domu učenika u Somboru otvorena je 20. studenog 2018. XXIV. samostalna izložba Stipana Kovača, slikara iz Sombora. Kovač je slikar amater, član Likovne grupe 76, redoviti sudionik Likovne kolonije Colorit koju organizira HKUD Vladimir Nazor i ilustrator nekoliko knjiga. Do sada je sudjelovao na više od 250 kolektivnih izložbi.

„Pejzaž je njegova osnovna preokupacija, i to pejzaži njegovog rodnog Monoštora. Slike trščara kojih više nema, ravni sokaci Monoštora, voda, čamci. Slika najčešće tehnikom ulje na platnu. Slike su mu od minijaturnih formata, pa do murala. Stipan je vrijedan stvaralac i veliki darodavac. Nema humanitarne akcije ili likovne kolonije na kojoj nije sudjelovao, a njegovih slika ima na svim meridijanima“, kazao je na otvaranju izložbe član Likovne grupe 76 Milivoje Rađenović. 
„Svaka slika Stipana Kovača priča je o trsci i o kući, o čamcu i o vrbi, o čardaku i zadnjem dvorištu i o čovjeku za plugom, jedna stranica do sada nezabilježenog monoštorskog ljetopisa. Elegija, tiha sjeta, žal za minulim, ali i nada i vjera u mogućnost opstanka sve dok je trske pod nebeskim plavim svodom“, napisao je za Kovačeve slike likovni kritičar David Kecman.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima