Sastanak voditelja hrvatskih udruga kulture u Općini Bač

Objavljeno: 17.09.2012. Pregleda: 44

sastanak-bac-06092012Nakon dulje stanke, na inicijativu zastupnika HKPU „Zora" i tajnika HNV-a Željka Pakledinca, 6. rujna 2012. godine,u Baču u Etno kući „Didina kuća" održan je radni sastanak predsjednika hrvatskih udruga koje djeluju u Općini Bač. Na sastanku je bilo riječi o programima udruga te se razgovaralo o daljnjem zajedničkom radu do završetka tekuće godine.

Pavle Pejčić je, među ostalim, govorio o problemima i proslavi desete obljetnice HKUPD-a „Dukat" Vajska - Bođani, te je spomenuo i određene probleme glede emisije „Zvuci bačke ravnice", o čemu će se naknadno razgovarati. Nije u potpunosti zadovoljan suradnjom hrvatskih udruga i financijskom potporom čelništva hrvatske zajednice.

Stanka Čoban je izrazila mišljenje da se ranije više radilo nego ove godine u kojoj nije bilo boljih uvjeta za zajedničko djelovanje. Njezina udruga se usredotočila na održavanje tematskih tribina i izvorno pučko pjevanje. Želja joj je da pokrene radionicu starih zanata, ali to ovisi o odobrenim financijskim sredstvima.

Predsjednica HKUPD-a „Matoš" iz Plavne Kata Pelajić smatra da je bilo malo zajedničkih sastanaka i da je komunikacija i suradnja među udrugama u Baču još uvijek nedostatna.

Marijan Penavin smatra da je bilo premalo kreativnosti i konstruktivnih ideja u radu društava, pogotovu u HKUPD-u „Mostonga", kome je potrebno više angažiranosti od strane kompetentnih ljudi. Ovu udrugu čeka još samo organizacija prijema gostiju iz Tuzle u suradnji s udrugom „Tragovi Šokaca".

Na završetku sastanka, na prijedlog Željka Pakledinca, zaključeno je da sve udruge dostave svoje planove aktivnosti koje će realizirati do kraja ove godine. Na sastanku je bilo riječi i o mogućem formiranju hrvatskog kulturnog centra u Općini Bač, o čemu će razgovori biti nastavljeni.

Tekst i fotografija: Zvonimir Pelajić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima