Monoštorska Šokica nagrađena na smotri folklora u Tenji

Objavljeno: 17.09.2012. Pregleda: 39

nagradjenasokica2012Deveta po redu smotra folklora pod nazivom „Slavonijo u jesen si zlatna", održana je od 30. kolovoza do 2. rujna 2012. godine u Tenji. Organizator i domaćin ove velike fešte je Centar za kulturu i sport Tenja, KUD „Josip Šošić". Manifestacija promovira običaje, glazbu, ples, domaće kulinarske specijalitete, rukotvorine i sve ono karakteristično za Slavoniju i ljude koji žive u njoj.

U četiri dana festivala, posjetitelji i sudionici mogli su uživati u različitim programima: nastupima kulturno-umjetničkih društava, dječjoj smotri folklora, natjecanju u kuhanju čobanca, eko-etno sajmu, izložbi malih životinja, mimohodu slavonskih zaprega, te koncertima tamburaških sastava, kao što su TS „Slavonia Band" i „Najbolji hrvatski tamburaši".

Članice pjevačke skupine „Kraljice Bodroga", koje djeluju pri KUDH-u „Bodrog" iz Bačkog Monoštora, bile su predstavnice Šokadije iz Vojvodine. Sudjelovale su u svečanom mimohodu, kao i u dijelu programa u kome su predstavile pučke pjesme svoga zavičaja. Do suradnje je došlo još ranije, budući da su organizatori tenjske smotre iz KUD-a „Josip Šošić" gostovali prije dva mjeseca u Monoštoru.

„Bodrožanke" su posebice bile zapažene u natjecateljskom dijelu, točnije u izboru za najljepšu djevojku u svečanom narodnom ruhu, a za koje je bilo potrebno da sve natjecateljice ranije dostave svoju biografiju i opis nošnje koju će nositi. Za najljepšu je proglašena Anita Đipanov, istaknuta članica „Kraljica Bodroga", koja inače piše i poeziju, proučava etnologiju, slika... Ona je predstavila šokačku monoštorsku svečanu djevojačku nošnju. Inače, žiri je osim nošnje ocjenjivao opći dojam, kao i kretanje natjecateljica u nošnji. Po svemu sudeći, monoštorske su „Kraljice", pokraj bodroškog, krenule u osvajanje i drugih kraljevstava.

Tekst i fotografija: Zdenka Mitić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima