Šest godina radijske emisije „Glas Hrvata“

Objavljeno: 01.03.2018. Pregleda: 43

6 godina emisije Glas HrvataPrvo izdanje radijske emisije Glas Hrvata u produkciji HKD-a Vladimir Nazor iz Stanišića emitirano je prije šest godina, 22. siječnja 2012. godine. Radijsku emisiju na hrvatskom jeziku koja se emitira na području Grada Sombora ranije je producirala NIU Hrvatska riječ iz Subotice.

„Naše stajalište bilo je da je šteta prekinuti postojeću radijsku emisiju koja se emitirala na valovima Radio Sombora, koji je imao regionalnu frekvenciju s čujnošću u prečniku oko 40 kilometara i na taj način pokrivala područje u kojem živi 20.000 Hrvata. Na prijedlog Save Tadića naša udruga preuzela je produciranje emisije, a u tome smo imali i potporu HNV-a. Prva emisija u produkciji naše udruge emitirana je 22. siječnja 2012. godine. Iako smo prošli obuku, za pripremu te prve emisije trebalo nam je dva tjedna. Krenuli smo sa sat i pol, a kasnije je trajanje produženo na dva sata. Nakon što je Radio Sombor izgubio dozvolu za emitiranje i otišao u stečaj, emitiranje Glasa Hrvata nastavljeno je na privatnoj radijskoj postaji Radio Fortuna. Emisija jest kraća, traje jedan sat, ali je termnin bolji od onoga na Radio Somboru. Sada se Glas Hrvata emitira subotom od 16 do 17 sati. Iako je Radio Fortuna privatna postaja, ne plaćamo emitiranje emisije, ali je dogovor da jedna osoba iz te radio postaje bude dio našeg projektnog tima. Naša želja je da s Radio Fortunom postignemo dogovor o promjeni termina kako bi se emisija emitirala radnim danom prije podne«, kaže Ivan Karan, predsjednik HKD-a Vladimir Nazor iz Stanišića.
Kako je emisija sadržinski koncipirana?
Glas Hrvata jest informativna emisija, ali donosi i priloge iz kulture, a osnovni koncept emisije napravljen je u dogovoru s dužnosnicima HNV-a koji su zaduženi za informiranje. Vijesti, Hrvati u Srbiji kroz povijest i brojke, najave događanja u hrvatskoj zajednici, prilog o znamenitim Hrvatima koji su rođeni ili žive u Srbiji i prilozi o jedinom informativno-političkom tjedniku u Srbiji Hrvatskoj riječi, to čini Glas Hrvata i što se tiče i sadržaja i koncepcije. Tu velike promjene nismo uvodili tijekom ovih šest godina.
Za pripremu ovakve emisije potrebna je materijalna potpora. Tko financira produkciju ove emisije?
Sudjelujemo na svim natječajima. Sredstva dobivamo, ne baš uvijek, na natječajima Ministarstva kulture i informiranja, redovitu dotaciju dobivamo od HNV-a, Veleposlanstva RH u Beogradu, Pokrajinskog tajništva za kulturu, informiranje i odnose s vjerskim zajednicama i Grada Sombora. Naše uredništvo zadovoljno je i odnosom Hrvatske i Srbije prema nama. Ne toliko visinom sredstava koliko činjenicom da sredstva uglavnom redovito dobivamo. Nadamo se da će ta sredstva biti i veća, a tu prije svega mislim na Grad Sombor. U 2017. godini, pa i u 2018., Grad Sombor je za informiranje izdvojio po 12 milijuna dinara i mi se nadamo da će naša emisija pristojno biti dotirana. Ne mogu smatrati pristojnim to što smo mi za našu dvosatnu emisiju dobivali četiri puta manje sredstava od jedne druge manjinske zajednice za jednosatnu emisiju. Zato smo i tražili izmjene kriterija na natječajima Grada Sombora. Odnosilo se to na natječaje za kulturu i informiranje. Na žalost, nismo imali razumijevanja od lokalne samouprave niti potpore od drugih hrvatskih udruga u Somboru. Još uvijek mi nije jasno zašto druge udruge to nisu podržale, jer smo samo tražili da se i u Somboru primijene kriteriji koje ima Pokrajina i Republika. Samim tim to bi značilo da bi hrvatske udruge dobile više sredstava. Konačno, kod natječaja za kulturu Grada Sombora kriteriji su izmijenjeni. Čak i ako to nije zbog naše inicijative, drago mi je zbog toga. Volio bih da se to dogodi i kod natječaja za informiranje, jer od 12 milijuna dinara naša udruga prošle godine dobila je 50.000 dinara. Potcjenjivanje je to naše emisije, naše udruge i svih Hrvata u Somboru.
Uključeni ste u informiranje na hrvatskom jeziku, s obzirom na to da HKD Vladimir Nazor producira radijsku emisiju, ali i činjenicu da ste godinama bili ravnatelj NIU Hrvatska riječ. Kakva je Vaša ocjena: imaju li Hrvati u Srbiji mogućnost za informiranje na svom jeziku?
Moja ocjena je da je Hrvatima u Srbiju dostupno informiranje na hrvatskom. Mislim da je ovdje pitanje ima li dovoljno zaintersiranih da prate radijske i TV programe i tiskane medije na hrvatskom. Mislim da ih nema dovoljno i to je ono na čemu trebamo raditi. Jedno je pravo, a drugo je konzumiranje tog prava. Kao i svi manjinski mediji i naši su u procjepu – biti medij građanskog opredjeljenja ili govoriti samo o događanjima u manjinskoj zajednici. Mislim da i jedno i drugo treba biti zastupljeno. Naravno da najviše priloga treba biti o manjinskoj zajednici, ali isto tako treba pisati i govoriti i o drugim stvarima koje dotiču našu zajednicu.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima