Slikari u „Nazoru“

Objavljeno: 29.08.2013. Pregleda: 63

Kolonija Colorit2013-1Likovna sekcija HKUD-a „Vladimir Nazor“ iz Sombora bila je domaćin i organizator likovne kolonije „Colorit“, koja je održana u subotu 24. kolovoza 2013. godine u Hrvatskom domu u Somboru. Susret slikara u okviru Kolonije „Colorit“ jedna je od najznačajnijih manifestacija u okviru programa rada Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Vladimir Nazor“ u Somboru.

Ove godine pozivu da sudjeluju na „Coloritu“ odazvalo se petnaest slikara svih generacija: iz Hrvatske je sudjelovao Andrija Bošnjak, iz Subotice Anđelka Dulić, Josipa Križanović, Josip Cvijin i Ivan Šarčević, te iz Sombora Stipan Kovač, Marija Turkalj, Milorad Rađenović, Slobodan Veselinović, Jene Višinka, Slobodan Nastasić, Stana Libić, Veroljub Pavič, Branka Panić i Dušanka Raduka.

Kolonija Colorit2013-3Kako je izbor motiva bio u potpunosti prepušten samim stvaraocima, većina se tijekom jednodnevnog trajanja manifestacije opredijelila za koncept slike koji odražava sva svojstva njihovog likovnog rukopisa po kome su, inače, prepoznatljivi na likovnoj sceni u svom okruženju. Prevlađuje pejzaž, ali nekoliko sudionika opredijelilo se i za motive iz somborskog gradskog miljea, što je bila i želja organizatora, a nije izostala ni apstrakcija.

 

O vrijednosti svake kolonije najuvjerljivije svjedoči umjetnički domet slika nastalih tijekom njenog trajanja. U tom pogledu, XIII. „Colorit“ pokazao se umjetničkim susretom dostojnog pažnje, kako samih likovnih umjetnika, tako i poštovalaca slikarstva.

Prisutni su bili i brojni gosti, među njima Iva Aranjoš, bivša konzulica Republike Hrvatske u Subotici, Vinko Aranjoš, Ivan i Fidanka Probojčević iz Njemačke i stalni sponzor kolonije Ankica i Gojko Zeljko koji svojim kolačima brinu da kolonija ima i svoju slast.

 

Kolonija Colorit2013-4Da u iću i piću ništa ne manjka, brinuli su Kata Kovač, Zvonimir Lukač, Mišo Mračina i Kata Hofman.

Susret je završen improviziranim predstavljanjem 23 djela nastalih samo tijekom jednog dana, te govorom i riječima zahvalnosti organizatora, čelnih ljudi HKUD-a „Vladimir Nazor“, Mate Matarića, predsjednika Društva, i slikara Janoša Raduke, pročelnika likovne Sekcije HKUD „Vladimir Nazor“.

Tekst: HKUD „Vladimir Nazor“
Fotografije: Vladimir Omorac

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima