U Kalači proslavljen Dan biskupa Ivana Antunovića

Objavljeno: 29.08.2013. Pregleda: 49

Antunovic-Kalocsa2013U mađarskom gradu Kalača, u nedjelju, 25. kolovoza 2013. godine, održana je tradicionalna proslava Dana Ivana Antunovića. Organizator proslave bila je Hrvatska samouprava grada Kalače.

Sudionici te proslave od 15 sati su u nadbiskupskoj riznici mogli pogledati izložbu u čast biskupa Ivana Antunovića koja je ondje postavljena o 125. obljetnici njegove smrti. U 16,30 sati u Visokoj školi „Pál Tomori“ priređen je kulturno-umjetnički program u kojem su sudjelovali ženski zbor „Ružice“ i muški zbor „Dobri prijatelji“ iz Kalače, zatim KUD „Vodenica“ iz Baćina, te ženski pjevački izbor iz Kaćmara.

U okviru toga programa predstavljena je i knjiga Marinka Piukovića „Blago iz dolafa“ te prikazane različite bunjevačke nošnje iz bogatog „dolafa“ obitelji Grge Piukovića. Knjigu „Blago iz dolafa“ predstavio je sam autor, a u mini modnoj reviji bunjevačkih nošnji sudjelovali su članovi HKC „Bunjevačko kolo“ iz Subotice. Nošnje je na hrvatskom i mađarskom jeziku predstavila Anastazija Piuković. U programu je nastupio i tamburaški orkestar „Zabavna industrija“ iz Dušnoka.

Program je nastavljen molitvom krunice i svetom misom u crkvi sv. Josipa. Svetu misu je predvodio pomoćni banjalučki biskup mons. dr. Marko Semren u zajedništvu s mons. dr. Andrijom Anišićem i mađarskim svećenicima koji vode brigu o vjernicima Hrvatima u Mađarskoj, koji su predstavljali ujedno i odsutnog kalačko-kečkemetskog nadbiskupa mons. dr. Balázsa Bábela.

Na misi su sudjelovali i predstavnici hrvatskih državnih, županijskih i lokalnih samouprava te veleposlanik i generalna konzulica R. Hrvatske u Mađarskoj.

U prigodnoj propovijedi biskup Semren je, pozivajući se na geslo biskupa Ivana Antunovića „Sve za vjeru, riječ i narodnost svoju“, u svjetlu Godine vjere i nove evangelizacije, naglasio kako je to geslo važno i danas, osobito za Hrvate u Mađarskoj i drugdje gdje su oni manjina. Osobito je naglasio važnost zauzimanja za rast u vjeri u obiteljima u kojima osim brige za odgoj u vjeri, treba njegovati svoj materinji jezik i svijest o pripadnosti hrvatskom narodu.

spomen-ploca Antunovic Kalocsa-mPoslije svete mise bilo je prisjećanje na biskupa Ivana Antunovića ispred tzv. Antunovićeve kurije u kojoj je on živio i radio najveći dio svoga svećeničkog i kanoničkog odnosno biskupskog djelovanja. U toj kući sada je smještena nadbiskupska riznica, a u njenom predvorju nalazi se spomen-ploča s likom Ivana Antunovića na kojoj piše na hrvatskom i mađarskom jeziku: U ovom domu je živio i stvarao za svoj „mili, dragi, nikad zaboravljeni rod“, duhovni vođa i preporoditelj svih podunavskih Hrvata, biskup Ivan Antunović. Ovo obilježje podižu povodom 125. obljetnice njegovog biskupskog imenovanja, 8. svibnja 2001. godine, zahvalni bački Hrvati.

Svečani govor kod spomen-ploče biskupa Ivana Antunovića održao je mons. dr. Andrija Anišić, pročelnik Izdavačkog odjela Katoličkog društva za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“ iz Subotice. U svom govoru, dr. Anišić je među ostalim rekao: „Dragi biskupe Ivane, nismo nestali. Ima nas. Tu smo i naše srce kuca za sve ono što je naše, premda i mi, kao i Ti nekoć, za to moramo često voditi tešku borbu. Ponosni smo i zahvalni za sve što si učinio za nas. U svemu što danas imamo prepoznajemo svijetle tragove tvoga rada i Tvoje ljubavi prema rodu i Narodu. Danas, smijemo ustvrditi tako, imamo puno više i učinili smo puno više nego što si Ti uspio u Tvoje vrijeme, ali svemu tome si Ti postavio čvrste temelje. Mi radimo i gradimo na stijeni Tvoje vjere, Tvoje nade i Tvoje ljubavi. Hvala Ti, biskupe Ivo, što si nam svojim djelima zacrtao jasan put kojim trebamo ići. Stvorio si, iako bez izričite namjere, jasan model za opstanak i napredak svog naroda. I sada kada - iz naše sadašnje situacije - ocjenjujemo Tvoje djelo nastalo davno, pred prije od 125. godina, jasno vidimo da smo upravo ravnajući se po tom modelu opstali do danas… Hvala Ti na tom modelu. Puno toga iz tog modela trebali bismo primijeniti i danas, ako hoćemo opstati i napredovati i kao hrvatski narod i kao pripadnici Crkve u Hrvata na ovim prostorima. I zato danas ovdje pred Tvojim likom želimo osluhnuti Tvoju poruku iz prošlosti za našu budućnost“.

Antunovic-Kalocsa2013-2U završnom dijelu svoga govora dr. Anišić je kao poruku biskupa Ivana Antunovića našem vremenu odabrao tri njegova teksta koji govore o značaju vjere, obitelji i molitve za budućnost naroda: „Ah, pridragi Isuse! … Dozvoli mi u neizmirnoj dobroti tvojoj, da ti se utičem za se, za svoju dicu, za moje roditelje, rođake i prijatelje, suparnike i sunarodnike, za sve građane i kršćane: da naše misli ispraviš, naša čuvstva izminiš i grih od nas odstraniš, da se obnovi u nama tvoj lik, u koj rado gleda Otac nebeski, pa da dostojni budemo njegovim se sinovima i kćerima nazivati, te dobiti pravo na nekrvnu žrtvu - svetu misu, na divno Evanđelje, sakramente i na sve blagoslove. Amen“. (Usp. Čovik s Bogom, str. 315.)

Nakon govora dr. Anišića kod spomen ploče Ivana Antunovića položili su vijence predstavnici Kalačko-kečkemetske nadbiskupije, predstavnici grada Kalače, zatim predstavnici Hrvatske državne, županijskih i lokalnih samouprava u R. Mađarskoj te predstavnici hrvatske diplomacije u R. Mađarskoj, a dr. Andrija Anišić je u ime Katoličkog društva „Ivan Antunović“ i HKC „Bunjevačko kolo“kod spomen ploče, umjesto vijenca, stavio svoju, nedavno objavljenu knjigu „Vjersko-moralna obnova braka i obitelji – model opstanka i napretka naroda u djelima Ivana Antunovića“.

Slavlje je nastavljeno druženjem svih sudionika tog svečanog obilježavanja Dana biskupa Ivana Antunovića, u organizaciji Hrvatske manjinske samouprave u Kalači.

Tekst i fotografija: A. A.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima