Stotinu djece u VIII. etno kampu

Objavljeno: 31.08.2015. Pregleda: 30

Etno-kamp2015-2Na VIII. etno kampu Hrvatske čitaonice, održanom od 24. do 28. kolovoza 2015. godine, okupilo se stotinjak djece osnovnoškolske dobi koja nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku. I ove godine se tražilo mjesto više za sudjelovanje u etno kampu. Tijekom proteklih sedam godina broj djece se stalno povećao, da bi ove osme godine kulminirao. Sada u kampu radi, pjeva, pleše, kuha, druži se čak stotinu djece.

 

Etno-kamp2015-1Zbog velikog broja djece kamp je i ove godine održan u dvorištu župe svetog Roka, osim drugoga dana, kada je već tradicionalno bio organiziran jednodnevni izlet. Kampovci su posjetili Žednik, odnosno, salaš obitelji Mirka Čipaka. Najprije su vidjeli što sve sadrži jedno seosko gospodarstvo, a posebnu su draž dale seoske dječje igre gdje su podijeljeni u četiri skupine (grožđe, jabuke, šljive i kruške) igrali igrice koje će svima ostati u sjećanju: gradili su kulu od čutaka, mrvili kukuruz, nosili vodu, izduvavali brašno i prebacivali nogom kukuruz u lončiće.

Etno-kamp2015-3Radionice u kampu bile su brojne, za svakoga po nešto. U kreativno-manualnim radionicama djeca su izrađivala čardake od slamčica, zmajeve, oslikavali su bojama staklenke, ukrašavali razne posude i predmete salvetama, odnosno decoupage tehnikom, pravili su ukrasne kutijice i vrećice za rođendanske darove, mnogi su sebi izradili pernicu za školu, a naravno izrađivao se i nakit od materijala, PVC a, silikona, cirkončića i drugih materijala. Sve je to posljednjeg dana bilo izloženo na završnoj priredbi.

Etno-kamp2015-7Bilo je tu i drugih radionica. Plesao se moderan ples, ali i folklor, svirale tambure i gajde te učilo tradicijsko pjevanje. Održana je i duhovna radionica u kojoj su djeca pjevala s Anitom i Nikolom iz Proroka, a održana je i sveta misa. Veliko je zanimanje bilo i za kuharsku radionicu u kojoj su ove godine kuhali barátfüle. Organizirana je i dramska radionica na kojoj su djeca uvježbala komad „Igramo se grada“ autora Tina Kolumbića, a koji su izveli na završnoj priredbi. Profesorica Tamara Štricki Seg iz Glazbene škole podučavala je skupinu djevojčica tradicijskom pjevanju, a vježbali su i gajdaši, te su svoje glazbeno umijeće također prikazali na završnoj priredbi.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima