„Subotička danica« predstavljena u Somboru

Objavljeno: 16.02.2013. Pregleda: 47

Danica2013Narodno-crkveni kalendar „Subotička Danica“ predstavljen je 1. veljače 2013. godine u Hrvatskom domu u Somboru. Bila je to prigoda da se od urednika „Danice“ mons. Stjepana Beretića čuje o bogatoj povijesti kalendara, čiji je prvi broj tiskan 1884. godine i o sadržaju koji donosi ovogodišnja „Danica“.

„Uređivačko usmjerenje Subotičke Daniceje nikoga ne osuditi, nikoga ne napadati, ne politizirati ni s kim, već poučiti i savjetovati. Tako živo pohvaliti dobro da neplemenito i zlo ostane u pozadini. ‘Danica’ nosi osmijeh mladih i radost djece. ‘Danica’ je osmijeh optimizma ovoga naraštaja čiji su djedovi propatili Drugi svjetski rat, čiji su roditelji proživjeli tamu komunizma. Taj osmijeh je znak da je naraštaj koji je proživio cijelo desetljeće straha, bombi i blokade, naraštaj otvoren budućnosti kojoj se treba radovati“, kazao je urednik „Danice“.

Od izlaska prvog broja „Subotička Danica“ je više puta mijenjala ime, bila je gušena i zabranjivana, ali uvijek je bila okrenuta svim bačkim Hrvatima. Prema riječima mons. Beretića „Subotička Danica“ izlazila je od 1884. do 1914. godine, pa od 1919. do 1941. godine. Izišla je „Danica“ i za 1945. i 46. godinu, a onda je zabranjena.

„Potreba za ‘Danicom’ nije se nikada ugasila, pa su subotički svećenici 1971. godine ponovno pokrenuli ‘Danicu’. Glavni i odgovorni urednik bio je tadašnji župnik subotičke župe svetog Roka Blaško Dekanj. Tiskana je Danica’ i za 1972. godinu, ali je zabranjena distribucija. Međutim, hrvatski svećenici Subotičke biskupije odlučili su ponovno pokrenuti ‘Danicu’ i to na stotu obljetnicu izlaska prvog broja. Od tada do danas Subotička Danica’ izlazi redovito“, kazao je urednik „Danice“.

U ovogodišnjoj „Danici“ 45 stranica posvećeno je narodnom blagu, pet stranica je posvećeno kućanstvu, rubriku za mlade pišu oni sami, a njima je ove godine namijenjeno 16 stranica. „Danica“ je posvećena i obitelji, a teme iz te oblasti date su na 18 stranica. Od 270 stranica „Danice“ povijesti je posvećeno 28 stranica, a duhovnosti 34 stranice.

Posljednju „Danicu“ priredilo je tridesetak suradnika. Nažalost, čitatelji koji nisu došli do svog primjerka „Danice“, ostat će ove godine bez ovog dragocjenog kalendara, jer ga više nema u prodaji.

Tekst: Zlata Vasiljević

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima