Svečana akademija u čast počasnog građanina Subotice, akademika dr. Ante Sekulića

Objavljeno: 03.09.2009. Pregleda: 58

Ante SekulicHrvatska je zajednica u Subotici, svečanom akademijom 1. rujna u velikoj vijećnici Gradske kuće, čestitala na najvišem gradskom zvanju, dodijeljenom u povodu Dana grada, akademiku dr. Anti Sekuliću.

Obrazloženje gradskog Povjerenstva za dodjelu zvanja i priznanja pročitao je, pred prepunom Velikom vijećnicom Gradske kuće, predsjednik Hrvatskog akademskog društva dr. sc. Slaven Bačić a potom su svoje čestitke uputili predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić i predsjedavajući Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović" dr. sc. Andrija Kopilović.

Slavljenik je dirljivim riječima, uz riječi zahvalnosti svima koji su se zauzeli za dobivanje zvanja, rekao:

- Ja sam želio, i to javno evo ispovijedam, ispuniti onu zadaću koju držim da mi je dragi Bog namijenio u ovom narodu, a i u ovom gradu. Ja nisam birao gdje ću se roditi, gdje ću odrasti, u koje ću škole ići. Nisam ja to birao. Ali kad sam se jednom našao, kako rekoše ovdje, na našem salašu, na našim salašima, kad sam se jednom zaljubio u ravnice, ja nisam mogao zatajati sebe.

Svecana akademijaTijekom svečane večeri nastupili su članovi Subotičkog tamburaškog orkestra pod ravnanjem Stipana Jaramazovića, odabrane stihove Ante Sekulića govorili su Nevena Mlinko i Filip Čeliković, a drugom dijelu programa prikazan je dokumentarni film Rajka Ljubiča o dr. Anti Sekuliću, snimljen prije dvije godine.

O laureatu

Ante Sekulić rođen je 1920. godine u Tavankutu. Osnovnu školu je završio u Subotici, a srednju je pohađao u Somboru i Subotici. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu je 1946. godine diplomirao hrvatski i latinski jezik i književnost, a potom je doktorirao s temom «Govor bačkih Hrvata». Okosnicu njegova znanstvenoga i stručnoga interdisciplinarnoga rada čini proučavanje etničke, kulturne, književne i jezične povijesti bačkih Hrvata - Bunjevaca i Šokaca, o čemu je objavio desetak knjiga. Posebno su zapažena njegova istraživanja i kritička preispitivanja o jeziku ovdašnjih Hrvata.

Hrvatski književnik i erudit Ante Sekulić stvorio je iznimno značajan obiman znanstveni rad koji čini preko 40 objavljenih knjiga, 150 znanstvenih i stručnih radova koji su objavljivani u stručnim i znanstvenim časopisima i nekoliko stotina tekstova i članaka objavljenih u periodici. Ovaj veliki hrvatski književnik vrsni je poznavatelj kulture i tradicije bačkih Hrvata - Bunjevaca i Šokaca a, kako je sâm govorio, salaš i kršćanstvo su dvije bitne odrednice njegova života.

Slike: Ivan Ivković Ivandekić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima