Taizé europski susret mladih u Ljubljani

Objavljeno: 19.01.2024. Pregleda: 36

Nakon Rostocka u Njemačkoj gdje su mladi dočekali 2023., 46. europski susret mladih održan je od 28. prosinca 2023. do 1. siječnja 2024. u Ljubljani.
Susret u Ljubljani, koji je okupio veliki broj mladih iz svih krajeva Europe, nosio je poruku Zajedničko putovanje, a organiziran je u suradnji ekumenske zajednice iz francuskog sela Taizé i mjesne Crkve uz potporu Grada Ljubljane, također uz veliku volontersku podršku slovenske organizacije Katoliška mladina.
Na susretu u Ljubljani sudjelovalo je i 60-ak mladih iz Srbije, odnosno svih dijelova Vojvodine.

Sljedeći susret u Estoniji

Po dolasku u Ljubljanu mlade iz Srbije dočekali su volonteri koji su im uz dobrodošlicu pomogli smjestiti se i pronaći svoje župe. Naime, tijekom susreta svi mladi su bili raspoređeni po lokalnim župama i obiteljima, koji su širom otvorili vrata svojih domova te svesrdno i toplo dočekali mlade goste iz svih krajeva svijeta. Zahvaljujući ovakvom načinu organizacije i smještaja gosti, ali i domaćini, imali su priliku naučiti više o vrijednostima međusobnog poštovanja i povjerenja kao i načinu života koje prožima solidarnost i prijateljstvo.
Tijekom boravka u Sloveniji mladi su imali raznovrsni program koji je uključivao molitvene večeri, radionice i posjete okolnih mjesta kao što su jezero Bled i špilja u Postojni. Tijekom večernje molitve u Areni Stožice okupljalo se oko 5.000 mladih koji su u zajedništvu slušali Božju Riječ, pjevali i molili na razne nakane i potrebe sebe i svojih lokalnih zajednica. Mladi su imali mogućnost prijaviti se tijekom dana na različite radionice i predavanja koja su održana u župama, kulturnim i pastoralnim centrima diljem Ljubljane. Teme koje su se obrađivale na dnevnim radionicama ticale su se duhovnosti, religije, društva, solidarnosti, umjetnosti i kulture. Neki od interesantnih naslova bili su: Ljubljana od 19. stoljeća do modernih vremena, Slikanje i molitva s košnicama, Umjetna inteligencija: vidjeti ljudsko u umjetnom, Pjevati zajedno: način tkanja jedinstva i izražavanja otvorenog identiteta
Među mladima iz Vojvodine bio je i Ivan Ursić iz Petrovaradina. Kaže kako mu je ovo putovanje bilo novo iskustvo te da ga želi ponoviti već iduće godine u Estoniji gdje će biti sljedeći Europski susret mladih.
‚‚Za Taizé susret u Ljubljani čuo sam dok sam na internetu istraživao detalje o svjetskom susretu mladih s papom u Lisabonu. Najviše mi se svidjelo jedinstvo i zajedništvo mladih u vjeri Krista, gostoprimstvo i srdačnost u obitelji u kojoj smo boravili. Na druženju i molitvama uspjeli smo uspostaviti jedinstvo i zajedništvo različitih nacija i jezika, koji su često u svakodnevnom životu suprotstavljeni, a mi smo dokazali da je zajedništvo u Kristu iznad svih podjela, prepreka i razdvajanja. Na ovom jedinstvenom putu druženja, vjere i mladosti vidjeli smo ljepote Slovenije i Ljubljane. Doček Nove godine u drugom gradu je za mene jedno veliko novo iskustvo, naročito jer sam ga stekao u zajedništvu s mladim kršćanima iz cijele Europe. Skupa smo molili, pjevali pjesme i igrali igre tipične za zemlje i regije iz kojih su mladi dolazili. Planiram obvezno ići i na sljedeći susret u Estoniju 2024." rekao je Ursić.

Zajednička molitva i pjesma 

U jutarnjim satima u lokalnim župama mladi su bili pozvani da se priključe jutarnjoj molitvi i razmatranju u manjim grupama koje su animirali volonteri. Teme koje su mladi razmatrali su se odnosile na važnost slušanja, zajedničkog putovanja kroz današnji svijet, kao i važnost postojanog zajedništva s drugima i s Bogom. Svake večeri organizirane su molitve u Areni Stožice, brat Matthew iz Teizé zajednice vodio je meditativno razmišljanje koje je poticalo na molitvu i promišljanje o aktualnim temama u društvu i svijetu. Tako su neke od nakana i molitvi bile za mir i prestanak sukoba između Rusije i Ukrajine, Palestine i Izraela te težnja ka međusobnom razumijevanju i prihvaćanju zavađenih naroda, religija i nacija.
Nekoliko biskupa, svećenika, hodočasnika i misionara iz raznih krajeva svijeta prisustvovali su tijekom molitve gdje su podijelili životno iskustvo i svjedočanstvo svoje vjere. Također, predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar prisustvovala je jednoj od molitvenih večeri gde je poručila i poželjela svima da 2024. bude godina mira, te da s drugima dijelimo dobrotu, solidarnost i humanost.
Poruke i molitve mira ostavili su snažan eho, za čiji zvuk se nadamo da će po mladima koji se vraćaju svojim kućama, odjeknuti u mnogim lokalnim mjestima, crkvama i zajednicama. Ovo sveobuhvatno iskustvo susreta bilo je poput inspiracije i ohrabrenja za mnoge mlade hodočasnike koji su odlučili dočekati Novu godinu na Taizé susretu u Ljubljani. Sljedeći Taizé europski susret najavljen je za kraj 2024. godine u Tallinnu, glavnom gradu Estonije. Do tada svi mladi dobre volje pozvani su biti svjetlost svijeta kroz sve poteškoće i prepreke koje nas u budućnosti očekuju. Da bismo ustrajali u svojoj dobroti i postojanosti, i da bismo pronašli pravu ravnotežu između biti sam i biti s drugima, dopustimo da nas jedna od poruka sa susreta u Ljubljani ohrabri u tome: Žice gitare leže jedna pored druge, ali kada se sviraju zajedno, proizvode prekrasan zvuk.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Ž.)


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • U Fondaciji Antun Gustav Matoš u Beogradu izložba posvećena Robertu Frangešu Mihanoviću
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima