Tavankućani na Smotri hrvatskog folklora u Velikoj

Objavljeno: 05.06.2013. Pregleda: 34

Velika plakat smotra 2013U organizaciji Općine Velika, lokalne Turističke zajednice, te KUD-a „Ivan Goran Kovačić“ iz Velike, od 24. do 26. svibnja 2013. godine održana je već tradicionalna Smotra izvornog hrvatskog folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“. Na Smotri sudjeluju hrvatska folklorna društva iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Vojvodine, Mađarske, Rumunjske... Subotom se društva predstavljaju tradicionalnom gastronomskom ponudom svojih krajeva, a nedjeljom nošnjama, pjesmom i plesom.

U programu ove, XXIII. po redu smotre sudjelovali su brojni gosti, ali i domaćini. U dijelu popratnoga programa smotre folklora održan je i koncert popularne grupe Crvena jabuka, te je publika osim u već obveznom zvuku tamburica, mogla uživati i u popularnim melodijama ove grupe.

Tavankucani Velika2013-3„Najduži stol u Hrvata“ ideja je koja se već četvrtu godinu uspješno realizira u okviru ove smotre folklora. Riječ je naime o predstavljanju kulinarskih vještina, te tradicionalnih kuhinja gostiju, ali i domaćina, koji svoje kulinarske proizvode predstavljaju na ulicama Velike.

Glavni dio programa održan je u nedjelju. Mimohodom ulicama Velike paradirala su sva gostujuća društva, nakon čega je uslijedio i kulturno-umjetnički program. Nakon programa svi su se sudionici družili i veselili do kasno u noć.

Tavankucani Velika2013-2O počecima ove smotre predsjednik KUD-a „Ivan Goran Kovačić“ i dopredsjednik Smotre Stanko Raguž je rekao: „Sama Smotra izvornog hrvatskog folklora ‘Čuvajmo običaje zavičaja’ je prije dvadeset i tri godine utemeljena s ciljem očuvanja i prezentiranja izvornog folklora požeškog kraja, koja se u svojim prvim godinama održavala samo jedan dan. Apetiti za dužim druženjem vremenom su porasli, te već evo dulji niz godina smotru održavamo tri dana. Novina kojom smo obogatili našu smotru bilo je i okupljanje hrvatskih folklornih skupina i iz inozemstva. Tako su nam postali redoviti gosti članovi HKUD ‘Dubrave’ iz Aladića (Bosna i Hercegovina), Izvorna grupa iz Budimpešte, kao predstavnici Hrvata koji žive u Mađarskoj, folklorna skupina karaševskih Hrvata iz Klokotića (Rumunjska), te vojvođanski Hrvati, članovi HKPD ‘Matija Gubec’ iz Tavankuta. Želja nam je na smotru pozvati i gradišćanske Hrvate, Hrvate iz Slovačke, te moliške Hrvate iz Italije.“

Turistička zajednica općine Velika od samih početaka podupire logistički, ali i materijalno ovu smotru folklora, kao jednu od manifestacija koja u ovo malo mjesto u požeškoj kotlini privlači puno gostiju.

Tavankucani Velika2013-1„Čini se kako je gostima, pored samog folklorno-plesnog programa, vrlo interesantan dio programa koji se odnosi na predstavljanje specijaliteta domaće kuhinje, u čijem predstavljanju sudjeluju i gosti i domaćini. Tako je ‘Najduži stol Hrvata’ postao prepoznatljiva etno-gastro manifestacija ovoga kraja“, izjavio je Tomislav Galić, direktor Ureda TZ općine Velika.

Tavakućani su se na smotri predstavili spletovima bunjevačkih plesova, a kao i ranijih godina i domaćim receptima bunjevačke kuhinje: domaćom divenicom, domaćim sirom i tradicionalnim kolačima: listićima, lakumićima, pogačom, prisnacom, gurabljicama i bunardžijama.

Tavankucani Velika2013

Tekst i fotografije: I. D. i LJ. D. M.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima