U Subotici održan XI. pokrajinski susret hrvatskih pučkih pjesnika „Lira naiva 2013.“

Objavljeno: 05.06.2013. Pregleda: 42

Lira naiva2013-5Okupivši pedesetak sudionika, ovogodišnji XI. po redu pokrajinski susret hrvatskih pučkih pjesnika „Lira naiva 2013.“, održan 25. svibnja 2013. godine u Subotici, pokazao se najbrojnijim do sada. Osim pjesnika iz Vojvodine, susret je okupio i pučke pjesnike iz Beograda te iz Hrvatske.

Uz obilazak znamenitosti Subotice, u okviru susreta pjesnici su imali prigodu čuti stručno mišljenje Stjepana Blažetina, ravnatelja Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj i profesora na Odsjeku za kroatistiku Sveučilišta u Pečuhu, koji je ujedno i uredio ovogodišnju zbirku pjesama „Lira naiva 2013.“. U zbirci se nalazi osamdesetak pjesama čak 64 autora. Kruna susreta bila je književna večer u prostorijama HKC „Bunjevačko kolo“ na kojoj su autori čitali svoje stihove. Bilo je riječi i o pjesničkom stvaralaštvu Alekse Kokića, budući da je ovogodišnje izdanje „Lire“ održano u znaku 100. obljetnice njegova rođenja. O životu ovoga pjesnika govorio je katedralni župnik mons. Stjepan Beretić, dok su pjesme Alekse Kokića govorile najbolje recitatorice na hrvatskom jeziku u Vojvodini i Srbiji, Donna i Claudia Karan. Večernji program uljepšao je i tamburaški orkestar HGU „Festival bunjevački pisama“ iz Subotice sa solistima.

Lira naiva2013-0Gost književnik i urednik zbirke pjesama „Lira naiva 2013.“ Stjepan Blažetin kaže kako je smisao ovakvih okupljanja dati potporu onima u kojima se vidi „određena pjesnička žica“.

„Tijekom razgovora s pjesnicima amaterima koristio sam se primjerima, po mojem mišljenju, najuspjelijih pjesama u ovogodišnjem zborniku. Na temelju tih pjesama pokušao sam pokazati koja je to poezija koja je poželjna danas, koja smjera prema suvremenim tendencijama. Nastojao sam također ukazati na to da se treba puno više brinuti o jeziku, budući da poezije nema bez jezika, bez brige prema jeziku. Druga stvar koju sam pokušao naglasiti jest da moraju čitati. Što više čitati, ne samo sebe već i druge autore, jer se jedino na taj način može koraknuti dalje“, kazao je Blažetin.

Lira naiva2013-00Organizatorica susreta Katarina Čeliković ističe važnost činjenice da je izbor pjesama za zbirku koja tradicionalno prati svaku „Liru naivu“, ove godine po prvi puta sačinila osoba izvan Hrvatske čitaonice. Čelikovićeva ističe i druge značajne karakteristike ovoga susreta.

„Imali smo rekordan broj sudionika do sada, a okupili smo i veoma širok dijapazon pjesnika, od najmlađe sudionice Maje Andrašić iz Sonte koja završava osnovnu školu, do najstarije sudionice Kate Ivanković iz Subotice s 88 godina. Važno je i da smo prostorno nadišli manifestaciju budući da su uključeni pjesnici s područja Beograda, iz Hrvatske, te Bosne i Hercegovine. Dogovoreno je da ‘Lira naiva 2014.’ bude održana u Srijemskoj Mitrovici, što će nam nakon Golubinaca biti drugi susret u Srijemu“, kaže Katarina Čeliković.

Lira naiva2013-1Tonka Šimić iz Plavne kaže kako joj poezija pomaže da izrazi sve ono što osjeća. „Kad mi je teško, sjednem i nešto napišem. U početku je teško, treba raditi. Imam dar od Boga, još kao mala dok nisam znala pisati, diktirala sam svoje stihove majci koja ih je zapisivala. Pišem poeziju i prozu, teme su mi mahom duhovne, ali sam u skorije vrijeme počela pisati i na neke druge teme. Ovo mi je deveto sudjelovanje na ‘Liri naivi’. Imam dosta materijala u rukopisu, i voljela bih da nešto od toga bude objavljeno u knjizi. Sugestije koje smo dobili tijekom ovog susreta su od značaja, a posebice me raduje to što je moja pjesma ‘Moć riječi’ citirana u pogovoru ovogodišnje zbirke«“, kaže Tonka Šimić.

Lira naiva2013-3Dobi od 88 godina, Kata Ivanković je bila najstarija sudionica. Poeziju, kako kaže, piše od djetinjstva, i dosad joj je objavljena knjiga „Ruku mira pružam svima“, a druga joj je u pripremi. „»Pišem kad god mogu. Volim doći na ovakve susrete, išla sam na ‘Liru naivu’ u druga mjesta. Na prvom susretu nas je bilo desetak, a danas nas ima nekoliko puta više. Drago mi je zbog toga.“

Josipu Dević iz Subotice veseli povećanje broja sudionika iz godine u godinu. „To znači da je među nama veći i broj ljubitelja pisane riječi, i riječi općenito. A samim time i onih koji rade na očuvanju našeg hrvatskog jezika. Pišem zavičajnu, ljubavnu i duhovnu poeziju. U domeni ove posljednje imala sam najviše uspjeha jer mi je uglazbljeno tridesetak pjesama. Tu su pristigle i neke nagrade, što mi je drago, ali mi je ipak u cijeloj priči najvažnija svjesnost da mi imamo svoj jezik koji je potrebno čuvati i prenositi na mlađe generacije“, kaže Josipa Dević.

Ivo Mijatović iz Gradišta (Hrvatska) je prvi puta na susretu u Subotici. „Neke od pjesnika iz Vojvodine susretao sam na manifestacijama u Slavoniji. Mogu reći kako dijelom poznajem njihov rad. Ono što sam vidio danas zbilja je pohvalno, posebice onaj dio koji se odnosi na očuvanje kulturne tradicije i identiteta ovdašnjih Hrvata“, kaže on.

Lira naiva2013-4

Organizatori „Lire naive“ su Hrvatska čitaonica i Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“ iz Subotice.

Tekst: D. Bašić Palković

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima