Tavankućani u posjetu Zagrebačkoj županiji i Dugom Selu

Objavljeno: 22.11.2012. Pregleda: 35

TavankucaniDugoSelo-delegacijaPredstavnici dviju tavankutskih udruga – HKPD-a „Matija Gubec“ i Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame, te Osnovne škole „Matija Gubec“, bili su gosti Zagrebačke županije i grada Dugog Sela od 9. do 11. studenoga. Gradsko poglavarstvo Dugog Sela pozvalo je Tavankućane na Dan grada, koji se obilježava na blagdan Sv. Martina, kao i na 7. dugoselski sajam.

Zamjenik gradonačelnika Dugog Sela Ivan Gereci je, dočekujući goste, govorio o suradnji Dugog Sela i vojvođanskih Hrvata: „Lokalne samouprave vrlo često imaju značajnu ulogu u povezivanju naroda i regija. Prezentacija kulturne i etničke baštine otvara i neka druga vrata, pa dolazimo do suradnje na području gospodarstva, turizma... Dakle, to je iznimno važno, a evo već su ovdje krenuli razgovori oko turističkih klastera i drugih načina suradnje, stoga mislim da ova suradnja Zagrebačke županje, grada Dugog Sela i vojvođanskih Hrvata sada započinje i vjerujem u njezin razvitak“.

TavankucaniDugoSelo-delegacija1O svojim prvim kontaktima s vojvođanskim Hrvatima Gereci napominje: „Moj prvi posjet Vojvodini bio je u rujnu, gdje sam dobio neke spoznaje o Hrvatima koji žive u Vojvodini. Imao sam prigodu uvjeriti se u kvalitetu kulturne baštine koju bački Hrvati njeguju na tome području. Bio sam impresioniran kada smo došli u Tavankut vidjeti slike od slame. S obzirom da nam Dan grada pada na Martinje, u meni se rodila ideja da i moji sugrađani vide tako nešto, a da istom prigodom i članovi folklornog odjela budu gosti Smotre narodnog stvaralaštva.“


U organizaciji grada Dugog Sela, udruge obrtnika i turističke zajednice Dugog Sela, održan je 7. dugoselski sajam obrtništva i poduzetništva, na kojem je sudjelovalo 111 izlagača, a i Tavankućani su se predstavili proizvodima koji su karakteristični za tavankutski kraj – suvenirima i raznim predmetima od slame, a od hrane – pogačom s makom, listićima, gurabljicama, domaćom rakijom od tunje (dunje) te tavankutskim vinom Liza.

Program samoga sajma, tijekom tri dana njegovog trajanja, obogatile su razne kulturne manifestacije, poput plesnih nastupa različitih folklornih skupina, klubova modernog plesa, tamburaških koncerata i sl.

TavankucaniDugoSelo-klasterJedan od razloga posjeta Zagrebačkoj županiji jest susret i predstavljanje dvaju turističkih klastera. Dunavski turistički klaster Istar 21 predstavio je Ladislav Suknović, dok su domaćini predstavili Turistički klaster po Sutli i Žumberku.

Ladislav Suknović, predsjednik HKPD-a „Matija Gubec“, predstavio je projekt Dunavskog turističkog klastera Istar 21 „Bogatstvo različitosti“, čiji je jedan od nositelja HKPD „Matija Gubec“, uz Galeriju Prve kolonije naive u tehnici slame, u okviru kojeg je Tavankut postigao vidne rezultate. Ravnateljica tavankutske osnovne škole Stanislava Stantić Prćić predstavila je oblik obrazovnog turizma koji se počeo prakticirati upravo kroz projekt „Bogatsvo različitosti“ i suradnju s Dunavskm turističkim klasterom Istar 21.

Renata Razum, tajnica Turističkog klastera po Sutli i Žimberku, predstavila je njegovu djelatnost – on je skup međusobno povezanih gospodarskih subjekata i institucija koje djeluju na području Turističke zone „Po Sutli i Žumberku“, a ima preko pedeset članova, različitih subjekata u turizmu i komplementarnim djelatnostima koje se odnose na prateće usluge javnih institucija i drugih relevantnih ustanova s područja kulture i obrazovanja. Klaster je osnovan uspostavljanjem turističkog klastera u zajedničkoj turističkoj zoni „Po Sutli i Žumberku“ financiranog sredstvima Europske Unije. Misija klastera je usklađivanje, poticanje, usmjeravanje, planiranje, marketing, promidžba i praćenje aktivnosti u razvitku turizma.

O mogućoj budućoj suradnji oviha dvaju klastera Renata Razum kaže: „U dosadašnjem radu vidjeli smo da nam nedostaje međunarodna i međuregionalna suradnja. Kao regija nismo dovoljno jaki, moramo se međusobno udruživati te vjerujem da današnje iskustvo i prezentacije Dunavskog turističkog klastera Istar 21 i projekta ‘Bogatstvo različitosti’ koji je doista lijep i u samom nazivu pruža nadu u budućnost. Vjerujem kako ćemo uskoro posjetiti Tavankut te da ćemo naći modele i načine razmjene iskustava na turističkom području ovih dvaju klastera.“

TavankucaniDugoSelo-slamarke-mU večernjim satima prvog dana boravka u Dugom Selu na Otvorenom pučkom učilištu otvorena je izložba slika od slame tavankutskih slamarki. O slikama je govorio predsjednik društva Ladislav Suknović, a izložbu je otvorio dogradonačelnik Dugog Sela Ivan Gereci. Tavankućani su posjetili i lokalitet na Martinovom bregu u Dugom Selu, na kojem se nalaze ostaci crkve sv. Martina čiji najstariji vidljivi ostaci potječu iz XVI. stoljeća, a poslije izleta folklorni odjel je nastupio na zagrebačkom Trgu bana Jelačića u okviru programa obilježavanja Martinja. Nakon kulturnog programa predstavnici Hrvata iz Vojvodine susreli su se s političkim i kulturnim djelatnicima grada Zagreba i županije. U nedjelju, posljednjeg dana boravka u Zagrebačkoj županiji, na blagdan Svetog Martina i na Dan grada Dugog Sela, služena je biskupska sveta misa, a u poslijepodnevnim satima je održana 13. smotra narodnog stvaralaštva u organizaciji KUD-a „Preporod“ na kojem su nastupili najpoznatiji folklorni ansambli iz Zagrebačke županije te HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta.

TavankucaniDugoSelo-MartinBregNa kraju boravka u Dugom Selu Ladislav Suknović, predsjednik HKPD-a „Matija Gubec“ iz Tavankuta, sažeo je svoje dojmove: „U vrlo sadržajnom i intenzivnom trodnevnom boravku članova i predstavnika HKPD-a ‘Matija Gubec’, Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame i OŠ ‘Matija Gubec’ u Zagrebu i Dugom Selu ostvareni su vrlo značajni susreti i kontakti s predstavnicima Zagrebačke županije, Turističke zajednice Zagrebačke županije, grada Dugog Sela, Regionalnom razvojnom agencijom Zagrebačke županije i predstavnikom Hrvatske udruge poslodavaca malih i srednjih poduzeća. Cilj ovih susreta bio je prvenstveno da se predstavi kulturno-povijesno nasljeđe bačkih Hrvata, te u kontekstu toga mogućnosti za razvoj ruralnog turizma i iskorištavanje prirodnih, gospodarskih i ljudskih resursa. Posebno sadržajan je bio susret s predstavnicima Turističkog klastera ‘Po Sutli i Žumberku’, kada sam s ravnateljicom Osnovne škole iz Tavankuta predstavio turističke potencijale Tavankuta i okolice i na kojem smo dogovorili početne oblike suradnje s Turističkim klasterom Istar 2, čiji smo članovi. Predstavnicima državnih tijela, turističkih zajednica i turističkog klastera uručili smo projekt obnove Etno salaša u vlasništvu HKPD-a ‘Matija Gubec’ iz Tavankuta, kojeg su svi ocijenili kao iznimno važan projekt za hrvatsku zajednicu, ne samo u turističko-kulturnom segmentu već i u kontekstu razvoja lokalnog gospodarstva.“

Priređeno prema tekstu Ivice Dulića
Fotografije: HKPD „Matija Gubec“

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima