Trinaesti susreti „Gupčeva“

Objavljeno: 03.09.2015. Pregleda: 39

Susret Gupceva2015-2-mDruštva koja nose naziv Matija Gubec ove su se godine našli u Slavonskom Kobašu u organizaciji domaćina Kulturno umjetničkog društva Matija Gubec. Na ovim se susretima svake godine okupi devet istoimenih društava iz triju susjednih zemalja: Hrvatske, u kojoj djeluje najviše društva s ovim imenom – iz Zagreba, Gornje Stubice, Donjeg Miholjca, Ilače, Sotina i Slavonskog Kobaša, potom iz Bosne i Hercegovine – iz Bakovića kod Fojnice, te iz Srbije – iz Rume i Tavankuta.

 

Susret Gupceva2015-1Program susreta počeo je 29. kolovoza 2015. godine, okupljanjem predstavnika, a obratio im se, uz predsjednika udruge domaćina Antuna Baće, i načelnik Općine Oriovac Antun Pavetić, pod čijim je pokroviteljstvom ovaj susret i organiziran. Na skupu je ponovno zaključeno kako su ovi susreti od velikog značaja, prvenstveno radi širenja prijateljstva među istoimenim društvima. Na sastanku je dogovoreno da se sljedeći susreti organiziraju u Bosni i Hercegovini, kada će tamošnje društvo obilježiti 80 godina postojanja i rada na očuvanju kulturne tradicije Hrvata u srednjoj Bosni.

Susret Gupceva2015-3-mPrije početka glavne manifestacije u parku ispred crkve u Slavonskom Kobašu, sva društva su sa svojim članovima plesali veliko šokačko kolo, nakon čega su se u sportskoj dvorani predstavili svojim programima. HKPD Matija Gubec iz Rume predstavio se na ovom susretu velikim tamburaškim orkestrom i pjesama srijemskog i vojvođanskog kraja, a nastupili su i vokalni solisti Dušan Stupar, Katarina Atanacković i Marija Ratančić, dok je HKPD Matija Gubec iz Tavankuta predstavio bunjevačke plesove.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • U Fondaciji Antun Gustav Matoš u Beogradu izložba posvećena Robertu Frangešu Mihanoviću
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima