Umjetnička kolonija „Stipan Šabić 2015.“ održana na Paliću

Objavljeno: 02.09.2015. Pregleda: 33

Kolonija Sabic2015-1-mU organizaciji Hrvatske likovne udruge Cro art, od 25. do 29. kolovoza 2015. godine, na Paliću u Vili DDOR, održan je peti saziv Umjetničke kolonije Stipan Šabić. Na koloniji je ove godine sudjelovalo čak dvadesetero akademskih likovnih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Češke, Mađarske, Njemačke, te daleke Australije. Petero od njih nije nazočilo na koloniji, ali su poslali svoje radove.

Umjetnici su četiri dana stvarali u mirnom ozračju obale Palićkog jezera, a teme su bile subotička secesija i ris, kao lokalne prepoznatljivosti. Pojedini autori nisu mogli odoljeti ni motivima Palića kao inspiraciji. Sveukupno, rezultat navedenoga je četrdeset djela različitih stilova, tehnika i poetika.

 

Budući da je Stipan Šabić (1928.-2003.), u čiju se čast ova manifestacija priređuje, bio slikar i likovni pedagog, jedan od ciljeva kolonije je i davanje prostora autorima koji su tek na početku svoje karijere. Jedna od njih bila je Nera Matijević iz Subotice, koja trenutačno pohađa master studij crteža na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu. Kako kaže, najviše radi portrete, što je bio slučaj i na palićkoj koloniji. „Ovo je jedno lijepo iskustvo koje će mi zasigurno značiti u daljnjoj karijeri. Upoznala sam kolege iz različitih država. Oni su odlični umjetnici. Njihove sugestije mi dosta znače, omogućavaju mi razvijati se i napredovati. Posebice mi se svidio rad Lillian Carland Malbašić iz Australije“, kaže ona.

Hangan Radu Cristian iz Rumunjske je prvi puta bio na ovoj koloniji, a za motiv jednog od radova izabrao je Palićki toranj. „Jako mi se sviđa ovdje. Ozračje je kreativno. Radim u kombiniranoj tehnici, jer volim eksperimentirati s tehnikama i bojama, kako bi rad bio što spektakularniji“, kaže on. Jedan od petero sudionika iz Hrvatske bio je mladi i perspektivni grafičar Duje Medić, koji je stvarao u tehnici drvoreza. „Okupljena je vrlo dobra ekipa umjetnika, a kolonija pruža odlične uvjete za rad. Prvi put sam u Subotici, ali i u Srbiji. Grad je iznimno lijep i inspirativan, posebice njegova arhitektura. Također je dojmljiv i Palić, gdje smo smješteni i gdje radimo. Nadam se da će subotička likovna javnost biti zadovoljna onim što smo ostavili iza nas“, kaže Medić.

V. saziv Umjetničke kolonije Stipan Šabić potvrđuje kako postajemo ozbiljna manifestacija u kulturnim događajima našega grada. Tijekom pet radnih dana u prekrasnom ambijentu Palićkog jezera i druženju svih sudionika nastalo je četrdesetak radova u raznim slikarskim tehnikama“, rekao je Josip Horvat, predsjednik HLU CroArt.

Gošća kolonije bila je i predsjednica Hrvatskog udruženja likovnih umjetnika i likovnih kritičara Sandra Stanaćev Bajzek. Govoreći o ovogodišnjem sazivu kolonije, ona ističe kako su nastala djela visoke kvalitete. „U pitanju je širok dijapazon likovnih, odnosno vizualnih izričaja. To nisu samo klasične tehnike, poput slikanja na platnu uljem ili akrilnim bojama, već ima i drvoreza, kombiniranih tehnika s frotažima, emajlom, printovima... Tematika je bila sugerirana ali je isto tako autorima dopušteno da svoj rad realiziraju u svojem recentnom ciklusu. Dobra interakcija rezultirala je jakom produkcijom, stoga će vrijediti pogledati izložbu nastalih radova kada bude priređena“, smatra Stanaćev Bajzek. Ona je predvodila ekipu od petero umjetnika iz Hrvatske. „Kontakt s udrugom CroArt ostvarili smo preko Dubravka Mokrovića, koji je ove godine treći puta sudjelovao na koloniji Stipan Šabić. Uzvratni posjet članova CroArta bit će krajem rujna na koloniji u Vugrovcu nadomak Zagreba“, dodaje naša sugovornica.

Pet radnih dana slikarske kolonije na neposrednoj obali Palićkog jezera je brzo proletjelo i posljednjeg od njih, u subotu 29. kolovoza uz izložbu novonastalih radova, malom prigodnom svečanošću V. saziv Umjetničke kolonije Stipan Šabić je zatvoren. Ceremoniju zatvaranja je vodila Jelena Lipozenčić, a svojim nastupima uveličali glazbenici Franjo Vojnić Hajduk, Renata Rož i Viktor Molnar i članice baletske škole Raičević: Iva Čabrić, Mina Horvat i Iva Vojinović, a prigodnim govorom u ime svih sudionika kolonije publici se obratila slikarica Lillian Carland Malbašić.

Kolonija Sabic2015-2-mOpraštajući se od umjetnika iz nekoliko zemalja, savjetnica za kulturu gradonačelnika Subotice Valeria Agoston Pribilla je, čestitajući svim njezinim sudionicima i organizatorima, zatvorila koloniju sljedećim riječima: „Umjetničke kolonije su oduvijek bile mjesto, prostor i vrijeme razmjene različitih umjetničkih iskustava i okupljanje umjetnika, te jedinstveno mjesto zbližavanja i upoznavanja, gdje stvaranje i komunikacija mogu pridonijeti razvoju umjetnosti, te njezinoj pozitivnoj implementaciji u danoj sredini. V. saziv kolonije Stipan Šabić svjedoči o sve više prepoznatljivoj fizionomiji, profesionalnoj realizaciji, a popis sudionika koji sudjeluju u njezinom radu govori o njezinoj kvaliteti i vrijednosti. Smatram kako je Palić jedno inspirativno mjesto, gdje je boravak svih umjetnika bio ispunjen nadahnutim trenutcima, prepleten i neobveznim dokoličarenjem, ali i sadržajnim, zanimljivim razgovorima kroz umjetničko stvaranje. Tarkovski je rekao: ‘Svijet nije savršen, zbog toga su nam potrebni umjetnici’. Hvala svima koji su sudjelovali na ovoj slikarskoj koloniji i poklonili ovu predivnu izložbu povodom Dana grada Subotice.“

Održavanje Umjetničke kolonije Stipan Šabić 2015. pomogli su Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Pokrajinsko tajništvo za kulturu i javno informiranje, Grad Subotica, Generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatsko nacionalno vijeće i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. Izložba radova s ovogodišnjeg saziva bit će upriličena na proljeće 2016. godine u Subotici.

Izvor: Hrvatska riječ (D. P., H. R.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima