U Biogradu na moru Tavankućani predstavili tradicijsku kulturu bunjevačkih Hrvata

Objavljeno: 20.08.2013. Pregleda: 37

Tavankucani Biograd2013-1Odazvavši se pozivu biogradskog gradonačelnika Ivana Kneza, članovi folklornog odjela i slamarke Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Matija Gubec“ imali su prigodu mještanima grada Biograda i njihovim gostima predstaviti najprepoznatljivije segmente tradicijske kulture bunjevačkih Hrvata – nošnju, ples i likovno stvaralaštvo u tehnici slame, te istodobno ljetovati u ovome gradu.

Tavankucani Biograd2013-2Tavankućani su se tijekom svog šestodnevnog boravka u ovome gradu koncem mjeseca srpnja 2013. godine predstavili izložbom slika od slame u Zavičajnom muzeju grada Biograda, na kojoj su govorili Ladislav Suknović, predsjednik Gupca, Draženko Samardžić, ravnatelj muzeja, gradonačelnik Ivan Knez te Milijan Brkić, glavni tajnik Hrvatske demokratske zajednice, te s dva folklorno-plesna nastupa u centru Biograda i na rivi, kao i sudjelovanjem na svetoj misi u župnoj crkvi sv. Stošije, kojoj su Tavankućani dali svoj doprinos pjesmom i zvukom tamburice, a susreli su se s čelnicima grada i predstavnicima institucija.

Tavankucani Biograd2013-3Predstavnici HKPD-a „Matija Gubec“ iz Tavankuta, predvođeni predsjednikom Ladislavom Suknovićem, sastali su se i s dužnosnicima gradske uprave. Tom je prigodom gradonačelnik Ivan Knez predstavio projektne aktivnosti grada Biograda, dok je Suknović domaćine upoznao s projektima koji se sprovode u Tavankutu u organizaciji HKPD-a „Matija Gubec“. Tako su, osim kulturnih manifestacija, koje bi među ostalim mogle biti poveznica s Biogradom, predstavljeni i konkretni investicijski projekti koje ova udruga u Tavankutu provodi s ciljem razvitka seoskog turizma i njegovih popratnih manifestacija, kao što su poboljšanje ekonomskog i socijalnog položaja seoskog stanovništva. Tom je prigodom gradonačelnik Ivan Knez istaknuo:

„Ono što mi je osobito drago jest da Hrvati žive u Vojvodini i danas, da ste sačuvali svoju kulturu i svoju tradiciju, što se sjećate vlastite povijesti. Drago mi je da ste institucija koja radi, napreduje, zajednica puna entuzijazma. Ovom prigodom dogovaramo posjet Tavankutu, skupa s projekt menadžerom koji radi na europskim fondovima kako bi sagledali mogućnosti zajedničkog rada na nekim projektima. Otvoreni smo za suradnju, a surađujemo i s Hrvatima u Mađarskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Češkoj“.

Tavankucani Biograd2013-4Ladislav Suknović je o konkretnim planovima i sastancima u Biogradu istaknuo kako bi sastanci s projekt menadžerom gradske uprave, koji ima puno iskustva s europskim projektima, Tavankutu i ovoj udruzi uvelike bili od pomoći. Konkretna priča odnosila se na osnutak ureda za lokalni i ruralni razvoj, koji bi potpomogli hrvatsku zajednicu u Tavankutu i njezin razvitak, ne samo kroz oblast kulture i turizma, nego kroz jedan sveukupan gospodarski razvoj.

Osim s predstavnicima gradske uprave i gradonačelnikom, Tavankućani su s ravnateljem Zavičajnog muzeja grada Biograda dogovorili buduću širu kulturnu suradnju.

„Svi posjetitelji koji su došli vidjeti izložbu slika od slame oduševljeni su viđenim. Zapravo svaka ova slika je spoj tradicije, ljubavi i umijeća. Mi smo okruženi morem, kamenom, borovom šumom kao prirodnim materijalom od kojeg se daje napraviti bilo što. Nedaleko od nas se nalazi polje gdje se uzgajaju sve vrste žitarice, međutim, mi smo do sada slamu samo bacali, a ovo je po prvi put i nama pokazalo da se od slame mogu stvarati i umjetnički radovi“, izjavio je ravnatelj Zavičajnog muzeja grada Biograda Draženko Samardžić.

Djelatnica gradske uprave Biograda Melisa Keser glavna je organizatorica dolaska Tavankućana u Biograd. Od ranije poznavateljica i ljubiteljica bunjevačkog stvaralaštva, nada se kako je ovo tek početak jedne buduće i češće suradnje.

Tavankucani Biograd2013-6„Mislim da je HKPD ‘Matija Gubec’ svojim kvalitetnim programom oplemenio naše kulturno ljeto u Biogradu, počevši od zanimljive izložbe slika od slame u biogradskom muzeju, preko nastupa na rivi, do mise u crkvi. Kada se uspoređuju druga društva koja gostuju na kulturnom ljetu u Biogradu mora se istaknuti kako se ‘Matija Gubec’ predstavio širom lepezom programa nego druga društva, jer u svojem radu osim plesne i tamburaške sekcije djeluje i na drugim područjima: na području likovne umjetnosti, modnog dizajna, književnosti, filmske umjetnosti. Drago mi je da ste zadržali lipu bunjevačku kulturu, a da se hrvatski korijeni ne gube. Onaj citat ‘naša j grana mala, al je fina’ i ovog puta je apsolutno došao do izražaja“, kazala je Melisa Keser.

U HKPD-u „Matija Gubec“ ističu kako bi se bez pomoći nekoliko činitelja ovaj boravak u Biogradu ipak teško mogao realizirati; ponajprije su to gradonačelnik Biograda Ivan Knezi, Melisa Keser, djelatnica gradske uprave, Hrvatska matica iseljenika iz Zagreba, te Hrvatska demokratska zajednica i Milijan Brkić. Na temelju pozitivnih reakcija publike, ali i lokalnih medija, u udruzi smatraju kako je priređeni program zadovoljio očekivanja domaćina te se nadaju nastavku suradnje i zajedničkim projektima.

Tavankucani Biograd2013-5

Tekst: Ivica Dulić
Fotografije: Zadarski list, www.biogradnamoru.hr

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima