Održan Lemeški ljetni fest

Objavljeno: 20.08.2013. Pregleda: 35

Lemeski fest2013-1Posljednja subota u srpnju, u Lemešu je bila prepuna događaja. Lemešani su tog 27. srpnja 2013. godine uspješno organizirali tri manifestacije koje su privukle mnoge sugrađane i goste – susret naselja plemenitog podrijetla, festival lemeškog kulena i natjecanje u kuhanju lemeškog junećeg paprikaša.

Porodica plemićkih naselja broji trideset pet članova iz različitih dijelova Europe. To su naselja koja u svom imenu imaju imenicu plemeniti (nemeš). Svake godine predstavnici ovih naselja se sastaju u jednom od njih, kako bi se upoznali s kulturom i običajima domaćina, a domaćinima pokazali djelić svoje kulture. Ove godine je domaćin bilo jedino selo s predznakom plemeniti (nemeš) u Republici Srbiji (Nemesmilitics, tj. Lemeš, odnosno Svetozar Miletić). Na ovom susretu zajedno s domaćinima bilo je četrnaest sela iz Austrije, Slovačke i Mađarske. Po intoniranju himni svako selo se predstavilo. Zajedničko im je da su ih osnovale plemenite obitelji čiji potomci žive i danas u njima. Ovakvi susreti spajaju ljude i kulture. Čine da globalno selo ima svoje lice, kulturu i da se ne zaborave korijeni. Predsjednik Mjesnog savjeta Aleksandar Vidaković predao je prijelaznu palicu sljedećim domaćinima ovog susreta Nemešoči iz Slovačke na čuvanje narednih godinu dana.

Lemeski fest2013-2Uslijedio je kulturno-umjetnički program u kom su nastupili domaćini – ME „Nómeth László“, HBKUD „Lemeš“, „Musica viva“ i gosti zbor „Napsugar“ iz Nemešdeda, mažoretkinje iz Nemešoča, kao i puhački orkestar i plesači latino plesova iz pobratimljenog sela Bikića (Mađarska).

Ovogodišnja manifestacija Lemeški ljetni fest obogaćena je sedmim festivalom lemeškog kulena. Carstvo dobre hrane nezamislivo je bez kulena. On je delikatesa s panonskog podneblja. Kulen se servira u izuzetnim prilikama i čuva za posebne goste. Udruga „Lemeški kulen“, stara sedam godina, pokrenula je proces zaštite lemeškog kulena kao robne marke. U suradnji s prof. dr. Ilijom Vukovićem s Veterinarskog fakulteta u Beogradu okončali su izradu elaborata o zaštiti imena podrijetla lemeškog kulena.

Lemeski fest2013-3Ova manifestacija bila je natjecateljskog karaktera – proglašeni su najbolji proizvođači kulena – prvo mjesto osvojio je Tomo Knezi, drugo dijele Stevan Budai i Kristijan Kovač, a na trećem mjestu je Damir Vidaković. U kategoriji gužnjaka najbolja je Katarina Kovač, drugi je Ferenc Vujević, a treća Dorika Vidaković. Svoje proizvode izložila je i udruga starih zanata iz Sombora, a sve je propratio tamburaški sastav „Derani“ iz Subotice.

Nije izostalo ni natjecanje u kuhanju lemeškog paprikaša, što je propratila i dekoracija stolova. Ova manifestacija, koja se održava od 2002. godine, prigoda je da se okupe prijatelji, vide ljudi koji se dugo nisu vidjeli. Ovogodišnji najljepši stol uredila je Zorica Herman iz Lemeša, najbolji paprikaš je skuhala Melita Tepavac, a večer je završena koncertom grupe „The Frajle“.

Tekst i fotografije: Lucia Knezi

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima