U Lemešu održan tradicionalni Marinbal

Objavljeno: 19.02.2014. Pregleda: 40

Marinbal Lemes2014-1„Škripio je snijeg, šuštala je svila, zvečale su zvečke... Kadgod bilo, sad se spominje! Ostalo je sjećanje. Običaj Marinbala se održavao zahvaljujući entuzijazmu i zaljubljenicima u tradiciju. Danas ovaj događaj krase mladi u nošnjama, koji pjesmom, plesom i recitalom dočaravaju neka davna, ljepša vremena. Prva prela u Lemešu se održavaju u okviru obitelji krajem XIX. stoljeća, a početkom XX. se preseljavaju u kavane. Svaki je gazda imao svoju klijentelu i znalo se gdje koja obitelj odlazi na prelo, tj. na bal. Po završetku I. svjetskog rata ovaj običaj organizira konjička udruga, jer Bunjevac nije mogao bez konja. Po raspadu ove udruge odgovornost za očuvanje tradicije preuzima na sebe HBKUD 'Lemeš'“, dio je ovo pozdravnog govora na Marinbalu u Lemešu koji je održan 8. veljače 2014. godine.

Marinbal Lemes2014-2Osim domaćina Lemešana, na skupu su sudjelovali i gosti iz Kupusine, Čonoplje, Sombora, Bajmaka, Subotice, Stanišića i Alekse Šantića.

Na samom početku goste je pozdravio predsjednik udruge Marko Vilić, dok su prisutne svojim recitalom pozdravile Marija Kovač, Antonija Ileš i Kristina Kemenj. Plesnim umijećem se predstavila srednja plesna skupina s koreografijom bunjevačkih igara. Sve nazočne cijelu je noć zabavljao tamburaški sastav „Ruže“ iz Subotice. Gostima su domaćini pripremili lemeški juneći paprikaš i fanke u ponoć, a da bi se ove kalorije utrošile, organiziran je ples srca. Za najbolje plesače proglašeni su Tamara Brkić i Danijel Kanjo.

Marinbal Lemes2014-3Bila je organizirana i tombola. Treću nagradu, pladanj proizvoda UG „Lemeški kulen“ dobio je Šima Ivanković, drugu, put za dvoje u toplice u Mađarskoj Ilija Ezgeta, dok je glavnu nagradu, sliku s kolonije 2013. godine, dobila Tamara Brkić.

Ples, pjesma i dobro raspoloženje bili su glavno obilježje ove večeri. Nedostajao je snijeg i zimski ugođaj, ali gosti su to nadoknadili dobrim provodom.

Tekst i fotografije: L. T.

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima