U Novom Sadu održana tradicionalna manifestacija „Preprekovo proljeće“

Objavljeno: 04.05.2013. Pregleda: 42

Preprekovo proljece2013-2„Preprekovo proljeće“, tradicionalna manifestacija HKUPD-a „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada, održana je 20. travnja 2013. godine. Otvarajući manifestaciju, predsjednik društva Marijan Sabljak pozdravio je nazočne i izrazio zadovoljstvo što je manifestacija, koja se održava posljednjih pet godina u spomen na književnika i skladatelja Stanislava Prepreka, prepoznata kao veoma značajna i bitna. On je pročitao pjesmu u spomen na nedavno preminulog profesora Đuru Rajkovića, koji je bio blizak Preprekov suradnik i njegov pravni sljedbenik.

Preprekovo proljece2013-1Nazočnima su se predstavili gosti – zbor HKPD-a „Jelačić“ iz Petrovaradina, koji je pod ravnanjem profesorice Vesne Kesić Krsmanović izveo skladbe Stanislava Prepreka. Predstavila se i ženska pjevačka skupina HKUPD-a „Stanislav Preprek“ pod ravnanjem Dobrivoja Jankovića, izvodeći pjesme po zapisu Julija Njikoša i Tihomira Vujičića.

Svoje pjesme, koje su se našle i u zbirci pjesama „Preprekovo proljeće 2012“, govorili su: Ivan Balenović, Jelisaveta Buljovčić-Vučetić, Branka Dačević, Dubravka Herget, Manda Jakšić, Marko Kljajić, Bosiljko Kostić, Marija Lovrić, Danijela Lukinović, Mila Markov-Španović, Mladen Franjo Nikšić, Mladen Šimić, Ana Marija Kaluđerović, Ljerka Radović, a pjeme Branimira Miroslava Tomlekina kazivala je Ana Marija Kaluđerović.

Preprekovo proljece2013-3Ovogodišnja zbirka naziva „Preprekovo proljeće 2012“ četvrta je po redu zbirka ovoga društva. Govoreći o njoj, Marija Lovrić je kazala: „Ova zbirka je plod manifestacije ‘Preprekovo proljeće’. Skupina entuzijasta, marljivo radeći uspjela je realizirati svoju zamisao i pretočiti literarne radove u ovu zbirku. Ona je pisana standardnim hrvatskim jezikom, štokavskim narječjem, ijekavskim izgovorom, a prisutni su i čakavsko i kajkavsko narječje i ikavski izgovor.“ Naglasila je kako zbirka sadrži i posljednji rukopis profesora Đure Rajkovića koji se odnosi na Prepreka.

Priređena je i izložba slika članova društva.

Tekst i fotografije: M. H.

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima