U Novom Sadu održana manifestacija „Preprekovo proljeće“

Objavljeno: 22.04.2016. Pregleda: 38

Preprekovo proljece2016 1U organizaciji HKUPD-a Stanislav Preprek iz Novog Sada, 16. travnja 2016. godine organizirana je kulturna manifestacija Preprekovo proljeće koja se svake godine priređuje u čast hrvatskog velikana čije ime nosi spomenuta udruga. Uz bogat kulturno-umjetnički program posjetiteljima je prezentirana sedma po redu zbirka poezije Preprekovo proljeće 2015. članova literarne sekcije ove hrvatske udruge koji se bave pisanjem pjesama, ali i afirmiranih pjesnikinja iz Hrvatske, ovoga puta iz Rijeke čije su pjesme ušle u uži izbor. Stanislav Preprek (Šid, 1900. – Petrovaradin, 1982.) bio je skladatelj, dirigent, orguljaš, pjesnik, književnik, prevoditelj, knjižničar.

Pozdravljajući prisutne na samom početku programa, predsjednica HKUPD-a Stanislav Preprek Ivanka Horvatić je rekla: „HKUPD Stanislav Preprek nosi ime ovog znamenitog čovjeka, a literarna sekcija svoje zbirke naziva Preprekovo proljeće, kako se i naziva kulturna manifestacija koja se održava na dan njegovog rođenja. Pred vama je sedma po redu zbirka pjesama ovog društva. Zbirku prvi put izdaju pjesnici, članovi literarne sekcije Društva, a koncepcija je bila da u njenom prvom dijelu budu tiskane odabrane pjesme svih članova sekcija koji pišu poeziju. Drugi dio rezerviran je za tri poznate pjesnikinje iz naše matice i mogu reći da je odziv pjesnika iz Hrvatske bio izuzetno veliki i da smo se morali opredijeliti za samo neke od njih. Ovoga puta su to bile pjesnikinje iz Rijeke, a ako se nastavi s ovakvim konceptom, i ostali će svoja mjesta zauzeti u našim narednim zbirkama.“

U ovoj hrvatskoj udruzi posebno mjesto zauzima literarna sekcija koja je, prema ocjeni njihovih članova, po kvaliteti najjača literarna sekcija hrvatskih udruga u Vojvodini. Prije osam godina u literarnoj sekciji Društva bilo je šest članova. Danas je članstvo daleko brojnije, a prvi puta formirano je uredništvo od petero članova Udruge koji uređuju zbirku: „Trudimo se, sve su to ljudi koji su entuzijasti, koji vole poeziju. U zbirci se nalaze najkvalitetnije pjesme koje su potpisali članovi naše udruge i koji su nam ih predali na vrijeme. Tim stvaralaštvom pridonosimo očuvanju identiteta i jezika naše nacije. Želimo da se zna da naše društvo postoji ovdje u Novom Sadu i da se ne osjećamo asimilirano. Drago mi je što smo u Hrvatskoj naišli na veliki odziv pjesnika, ali smo se morali ograničiti ovoga puta na samo nekoliko. Za jesen pripremamo još jednu kulturnu manifestaciju, s namjerom da na dan osnutka Društva, 10. listopada, promoviramo zbirku kratkih priča“, istaknuo je voditelj literarne sekcije Prepreka Miroslav Cakić.

Preprekovo proljece2015 mO zbirci Preprekovo proljeće 2015. govorili su i recenzenti zbirke vlč. Marko Kljajić i Pavel Domonji. „Od svih zajednica, a posebno danas u hrvatskoj zajednici, postoji potreba da se očuva jezični i kulturni identitet. Ova knjiga je veliki prilog tome. Osobno smatram da sve ove antologije pjesama povezuje jedna misao – a to je ljepota. Čitajući ih došao sam do zaključka da postoji kontinuitet kada je u pitanju ljepota između hrvatske poezije i Tina Ujevića i pjesnika koji su zastupljeni u njihovim pjesmama. Zato smatram da treba još više i intenzivnije raditi i krenuti na objavljivanje proze. Treba izaći u svijet radi potvrde svog identiteta, a pjesnici su ti koji traže taj izlaz“, izjavio je Pavel Domonji.

Na manifestaciji je, među ostalim, bio nazočan i ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov koji je kazao kako se moramo okupljati „da bismo obogaćivali sjećanja na one koji su bili prije nas, a koji su ostavljali moćne tragove“. „Bogatstvo sjećanja će sigurno onda i nama biti od velike koristi kada je u pitanju svjedočenje svog identiteta i neke vrste ponosa koje mi kao pripadnosti hrvatske zajednice ovdje moramo isticati. U prostoru Vojvodine mi smo djelić jedne multikulturne scene, a ono što čini udruga Stanislav Preprek donosi obogaćivanje te scene“, rekao je Žigmanov.

Posjetitelje i organizatore pozdravili su u ime Veleposlanstva Republike Hrvatske opunomoćeni ministar Stjepan Glas i tajnica Koordinacijskog odbora društva za jezike, književnost i kulturu Zavoda za kulturu Vojvodine Irina Papuga. U svečanom dijelu programa imali smo priliku čuti članice pjevačke skupine HKUPD-a Stanislav Preprek nakon čega su autori pjesama pročitali pjesme iz novoobjavljene zbirke Preprekovo proljeće 2015.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)  

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima