Manifestacija „Srijemci Srijemu“ održana u Novom Sadu

Objavljeno: 23.04.2016. Pregleda: 45

Srijemci Srijemu2016 1 mČetvrti put zaredom predstavnici hrvatskih kulturnih udruga iz Srijema okupili su se na manifestaciji Srijemci Srijemu, kako bi široj javnosti prezentirali svoj rad na očuvanju bogatog kulturnog nasljeđa, tradicije i običaja. Ovoga puta domaćin je nakon Šida, Srijemske Mitrovice i Rume, bilo HKPD Jelačić iz Petrovaradina, a manifestacija je održana 16. travnja 2016. godine, u Studiju M u Novom Sadu, pred velikim brojem posjetitelja i dužnosnika, predstavnika pokrajinske Vlade, Veleposlanstva Republike Hrvatske, Hrvatskog nacionalnog vijeća, kao i predstavnika i članova hrvatskih udruga. Ovogodišnja manifestacija potvrdila je da se cilj i ideja koja je potekla od Hrvatskog nacionalnog vijeća i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata prije četiri godine i ostvarila, a to je da ova manifestacija svake godine dobiva na kvaliteti, kako u pogledu samog sadržaja tako i u organizacijskom smislu.

Srijemci Srijemu2016 2 mOvogodišnji domaćin manifestacije HKPD Jelačić iz Petrovaradina danas je od malenog instrumentalnog vokalnog sastava i autentičnog zvuka tradicijskih instrumenata izraslo u svestranu kulturnu instituciju petrovaradinskih Hrvata s više od 300 članova. U okviru Udruge djeluje nekoliko glazbenih sekcija od pjevačkih zborova, tamburaških klapa do povijesne sekcije. Sama ideja da domaćin ovogodišnje manifestacije Srijemci Srijemu bude hrvatska udruga iz Petrovaradina, potekla je od pokojnog župnika Gospe Tekijske u Petrovaradinu Stjepana Barišića, koji je želio da manifestacija bude održana na Tekijama, jer se ove godine obilježava i značajan jubilej, 300. obljetnica znamenitog srijemskog marijanskog svetišta.

Srijemci Srijemu2016 7 m„Župnik Stjepan Barišić bio je veliki prijatelj naše udruge i puno nam je pomogao u našem radu. Željeli smo ispuniti njegovu želju i biti domaćini ovogodišnje manifestacije. Želja nam je bila da bogatim programom hrvatskih srijemskih udruga obogatimo ovaj prostor, želeći razgaliti publiku i dati satisfakciju svim sudionicima da ono što vrijedno vježbaju ovdje i prikažu. Mislim da je ove godine program izuzetno bogat, a sama manifestacija pokazuje da iz godine u godinu i u jednom organizacijskom smislu postaje kvalitetnija. Jer učimo se na starim greškama, na vrijeme se sastajemo i nastojimo da svi skupa, sve srijemske udruge zajedno s HNV-om i Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata pridonesemo da ova manifestacija bude na što većoj razini festivalskog karaktera“, istaknuo je predsjednik HKPD-a Jelačić Petar Pifat.

Srijemci Srijemu2016 8 mNa ovogodišnjoj manifestaciji predstavili su se osim domaćina, članovi HKPD-a Tomislav iz Golubinaca, HKC Srijem – Hrvatski dom iz Srijemske Mitrovice, HKPD Matija Gubec iz Rume, HKD Šid iz Šida, HKD Ljuba iz Ljube, Društvo hrvatske mladeži Zemuna i Zajednice Hrvata Zemuna – knjižnica i čitaonica Ilija Okrugić iz Zemuna, a kao gosti nastupili su Pjevačka skupina Tragovi Šokaca iz Bača. Svi skupa potvrdili su veliki značaj ovakve vrste manifestacije kao i težnju i svoju istrajnost na očuvanju hrvatske tradicije i kulture: „Osim prilike da se na ovoj manifestaciji široj javnosti predstavi samo dio rada hrvatskih udruga, ovakvi susreti su prilika da se između članova hrvatskih udruga međusobno razmijene iskustva. Ovakav tip manifestacije svakako je od iznimnog značaja za očuvanje našeg nacionalnog i kulturnog identiteta, kao i da pokažemo javnosti da hrvatska zajednica ovdje postoji i da je vrlo aktivna, kako u kulturnom tako i svim drugim sferama iz javnog života“, istaknuo je član Izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu Zlatko Načev.

Srijemci Srijemu2016 3 mOd prije četiri godine, kada je prva manifestacija Srijemci Srijemu održana u Šidu do danas, odagnale su se sve sumnje da će manifestacija tog tipa biti kratkog daha: „Na ovaj način pokazujemo da možemo i slobodno izražavati svoj nacionalni identitet u ovom slučaju, u domenu kulture. Održavanjem ove manifestacije, dolaskom ovdje mnogih sudionika hrvatskih udruga, pokazujemo da su ona najteža vremena, a koja su osobito srijemski Hrvati doživjeli prije 25 godina, iza nas. A to ne zavisi samo od drugih nego i od nas samih koji trebamo slobodno izražavati naš identitet, bez obzira što to nije toliko jednostavno zbog različitih prepreka i malicioznih komentara na koje ponekad nailazimo. Trebamo biti ustrajni i vjerujem da ćemo i u budućnosti očitovati slobodno svoju nacionalnu pripadnost, slobodno se izražavajući ne samo na kulturnom planu, nego i kada je u pitanju obrazovanje, informiranje, službena upotreba jezika, pa i politika“, istaknuo je predsjednik HNV-a Slaven Bačić.

Srijemci Srijemu2016 9 mSvi sudionici ovogodišnje manifestacije na reprezentativan način predstavili su samo dio onoga što rade na očuvanju kulture vojvođanskih Hrvata: „Čast mi je biti ovdje s vama i zajedno s onima koji čuvaju i stvaraju kulturu vojvođanskih Hrvata. Naglašavam zajedno, jer je to jako važno kada su u današnjem svijetu prisutne razne podjele. U ovakvim trenucima mi sebe predstavljamo kao narodnu zajednicu koja se ima čime pokazati. Srijemski Hrvati su jedni od najvažnijih segmenata hrvatske zajednice u Vojvodini, a kultura srijemskih Hrvata vjerojatno najznačajniji moment, a tu je kulturna baština i stvaralaštvo najznačajnije“, poručio je ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov.

Srijemci Srijemu2016 4 mPotporu ovakvoj vrsti manifestacije pružili su i predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu: „Drago mi je da je ovo sada već tradicionalna manifestacija gdje se prezentira hrvatska i kulturna baština i gdje se nastavlja ispunjavati svoj temeljni cilj ka očuvanju hrvatske tradicije i kulture, te povezanosti Hrvata Srijema s ostatkom hrvatskog korpusa u Srbiji. Ovakav trud i entuzijazam, kako organizatora tako i svih sudionika, zaslužuje ne samo pohvalu već i snažnu potporu hrvatskog diplomatskog korpusa koja, vjerujte, ni u budućnosti kao i do sada, neće izostati“, istaknuo je Stjepan Glas iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu.

Srijemci Srijemu2016 5 mIskrenu ruku prijateljstva hrvatskoj zajednici kao i punu potporu u radu hrvatskih institucija i udruga, pružio je i potpredsjednik Vlade APV Miroslav Vasin: „Obraćam vam se u ime prijatelja i u ime onih koji su vam uvijek bili prijatelji i koji su uvijek stajali uz vojvođanske vrijednosti. Vi Hrvati ste jedni od izuzetnih vojvođanskih vrijednosti, jer ovaj ćilim koji se zove Vojvodina satkan je od toliko lijepih boja a u njemu sadrži i boju koja ste vi. Bez hrvatske nacionalne zajednice, kao ni bez preostalih 25 nacionalnih zajednica, Vojvodina ne bila jedinstvena regija u Europi. Nema regije u Europi gdje na jednom malom prostoru žive pripadnici toliko nacionalnih zajednica i čast mi je što smo takvu Vojvodinu čuvali i uspjeli očuvati. Naš osjećaj je da moramo i želimo živjeti zajedno, podržavati jedni druge i kad je teško i kad je lako i naš je osjećaj da su vojvođanske vrijednosti nešto što moramo zajednički čuvati«, poručio je Miroslav Vasin.

Srijemci Srijemu2016 10 mVeć naredne godine domaćin manifestacije Srijemci Srijemu bi trebalo biti HKPD Tomislav iz Golubinaca. Želja svih predstavnika hrvatskih udruga iz Srijema je da ona iz godine u godinu sve više dobije na kvaliteti i da se održavanje ove manifestacije nastavi još dugi niz godina.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)
Fotografije: Aleksandar Miškov i Nada Sudarević

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima