U okviru manifestacije Božić u Surčinu održan treći susret betlemaša

Objavljeno: 12.01.2024. Pregleda: 43

U okviru manifestacije Božić u Surčinu 28. prosinca 2023. godine u Hrvatskoj čitaonici Fischer održan je treći susret betlemaša. Tijekom programa u prostorijama udruge, kroz igrokaz, betlemaši su nazočnima predstavili običaj koji se u Surčinu prenosi desetljećima s generacije na generaciju. Ove godine u goste Surčincima došli su gosti iz Novog Slankamena, gdje se ovaj običaj također njeguje desetljećima. Bila je to prilika za razmjenu iskustava stanovnika dva mjesta u Srijemu i razgovor o ovom drevnom običaju, sličnostima i razlikama u njegovoj provedbi kao i o značaju kao dijelu nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Srbiji.

Male razlike, ista bit

Betlemaši su stari običaj Hrvata u Srijemu i nalazi se u Katalogu nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Srbiji koji je nastao kao plod višegodišnjeg istraživanja koje je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata provodio u suradnji s Filozofskim fakultetom u Zagrebu, Odsjekom za kulturnu antropologiju i etnologiju, drugim institucijama i pojedincima. Običaj betlemaša održava se i danas. Osim u Surčinu, prakticira se u Novom Slankamenu, Srijemskoj Mitrovici i Hrtkovcima. Betlemaši se okupljaju na Badnji dan i obilaze kućanstva u svom mjestu. Izvode igrokaz o susretu triju kraljeva: Gašpara, Melhiora i Baltazara s Herodom, kojega ispituju o novorođenom Mesiji. Nakon obilaska kućanstava betlemaši odlaze u crkvu na polnoćku gdje također izvode igrokaz i čestitaju Božić vjernicima. Oni prvi navještaju Isusovo rođenje. Susret betlemaša u Surčinu otvorila je starija grupa surčinske udruge: Nikola Gašpar, Marko, Petar i Luka Katić.
‚‚Treći susret betlemaša u Surčinu razlikuje se od prethodna dva po tome što ove godine imamo goste. Odlučili smo se pozvati goste iz nekoliko srijemskih mjesta, ali su se odazvali samo gosti iz Novog Slankamena", kaže predsjednica surčinske udruge Katica Naglić i dodaje: ‚‚Tijekom prva dva susreta betlemaša radili smo lokalno istraživanje o ovom običaju: tko je sve nekada sudjelovao, kako je to izgledalo u razdoblju od 50 godina, je li se nešto promijenilo do sada, koliko su kuća prije obišli betlemaši, a koliko sada, jesu li i tada obilazak završavali u crkvi na polnoćki. Pozvali smo goste kako bidmo vidjeli kako oni prakticiraju običaj betlemaša u svom mjestu. Imali smo priliku vidjeti igrokaz betlemaša iz Slankamena. Po mom mišljenju, razlike su male, a suština je ista. I oni, kao i mi desetljećima njeguju ovaj običaj, prenoseći ga s koljena na koljeno. Kod nas idu mlađi dečki, od 14-15 godina. U Slankamenu su nešto stariji momci. U Novim Banovcima od 90-ih godina, stariji ljudi dolaze kao betlemaši. Također, razlika je i u tekstu pjesme gdje dodaju riječ ‘azbo‘. Kape su također različite, kao i lica. Betlemaši iz Surčina imaju obojena lica dok u Slankamenu i u drugim mjestima nemaju. Sve ostalo je isto".

O, Betleme, grade slavni

Mještani Surčina njeguju ovaj običaj desetljećima i očekuju ga s velikim veseljem. Običaj se prenosi s generacije na generaciju. Nemaju točnu informaciju od kada se običaj prakticira, ali znaju da je to bilo davno i da nikada nije prekinut.
‚‚Moja obitelj je oduvijek bila privržena crkvi. Djed i otac su mi bili tutori, a sestra je svirala u crkvi. Običaj betlemaša se također generacijski prenosio kod nas u obitelji. U vrijeme kada sam ja bio betlemaš bilo nas je mnogo više. S nestrpljenjem sam čekao vrijeme kada ću moći ići s betlemašima. Kad sam ja bio mladić, konkurencija je bila velika i biralo se oko 15 mladića od nas 50. Pazilo se kako pjevamo i kakav imamo stas. Najveći problem u to vrijeme bio je nositi sablju. Roditelji su morali o tome voditi računa radi naše sigurnosti. Vježbali smo dva mjeseca ranije, uglavnom u štalama jer nismo imali dovoljno mjesta u našim kućama. Pjevali smo po kućanstvima u selu gdje smo uvijek bili lijepo dočekani i počašćeni. Drago mi je što se tradicija betlemaša nastavila i što su ga djeca prihvatila", kaže Josip Crljen iz Surčina.
Betlemaši iz Novog Slankamena Stjepan Tonković, Stevica Špancir, Stevan Takač, Darko Peka i dedak Miroslav Peka izveli su igrokaz betlemaša prema tradiciji tog mjesta.
‚‚U Slankamenu je od davnina običaj da betlemaši na Badnji dan idu po kućama pjevati. Nekada je u Slankamenu bilo po tri-četiri grupe betlemaša. Pred polnoćku svi se okupe i zajedno pjevaju pjesmu O, Betleme, grade slavni. Betlemaši prvi navješćuju Isusovo rođenje. Sa sobom su uvijek vodili djeda, pastira, koji je na kraju njihovog čina uveseljavao narod. Betlemaši su staloženi i trijezni, a djed je mogao malo popiti i uveseliti narod. On nosi klepetušu, štap, šubaru, ima brkove i bradu, kako bi djeci bilo zanimljivo. Ove godine smo prvi put na susretu u Surčinu. Imamo priliku vidjeti kako oni prakticiraju ovaj običaj. Iz onoga što mo vidjeli, razlike su male, a poruka je ista", istaknuo je Miroslav Peka iz Novog Slankamena dodajući da je iznimno važno da se tradicija betlemaša nastavi i taj običaj prenese na mlade.
U Hrvatskoj čitaonici Fischer nadaju se da će godišnji susret betlemaša u Surčinu prerasti u godišnji susret srijemskih betlemaša i da će se osim gostiju iz Novog Slankamena, iduće godine priključiti betlemaši iz još nekoliko srijemskih mjesta.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • U Fondaciji Antun Gustav Matoš u Beogradu izložba posvećena Robertu Frangešu Mihanoviću
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima