U Somboru održano Veliko bunjevačko-šokačko prelo

Objavljeno: 06.03.2012. Pregleda: 40

bunj-sokacko prelo so-2012-1Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Vladimir Nazor" iz Sombora organiziralo je 18. veljače Veliko bunjevačko-šokačko prelo. Dvorana Vladimira Nazora bila je puna, a veselje je potrajalo do jutarnjih sati. Ovo tradicionalno okupljanje bunjevačkih i šokačkih Hrvata uveličali su konzulica savjetnica Republike Hrvatske u Subotici Vesna Njikoš Pečkaj, predstavnici hrvatskih i šokačkih udruga iz okolice, predstavnici udruge iz Prigorja, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, ravnatelj NIU „Hrvatska riječ" Ivan Karan, somborski svećenici i drugi gosti.

Poslije pozdravne riječi predsjednika HKUD-a „Vladimir Nazor" Mate Matarića prelo je počelo igrokazom „Prelo na salašu" koji su pripremile dramska, pjevačka i folklorna sekcija društva.

Na to kako je nekada izgledalo prelo u obiteljima bačkih Hrvata podsjetile su Klara Oberman i Bojana Jozić koje su u kratkom igrokazu, u ulogama bake i unuke, pokazale razliku između okupljanja i druženja mladih danas i prije nekoliko desetljeća.

„Prije nekoliko desetljeća običaj je bio da se zimski dani prekraćuju prelima koja su se održavala u kućama, a na koja su se pozivali susjedi i rođaci. Mladež se okupljala, divanila, pjevala. Momci su se na prelima obično kartali, a žene i cure šlingale, štrikale i divanile. Neizostavni dio svakog prela bila je pjesma", pričala je u igrokazu o prelu svojoj unuci Bojani Klara Oberman.

A za pjesmu su se na ovogodišnjem prelu pobrinuli članovi pjevačke i folklorne sekcije HKUD-a „Vladimir Nazor". Kratak program završen je spletom bunjevačkih plesova u izvedbi folklorne sekcije, s koreografijom Šime Beretića. Na prelu je predstavljen i novi broj „Miroljuba", časopisa koji izdaje „Vladimir Nazor".

bunj-sokacko prelo so-2012-3„Razumljivo, na naslovnicu 'Miroljuba' stavili smo Povelju koju je naše društvo dobilo, prilikom obilježavanja 75. obljetnice, od predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Na stranicama 'Miroljuba' su i tekstovi o proslavi te važne obljetnice, Božićnom koncertu, aktivnostima naših sekcija", ukratko je novi broj predstavio urednik Alojzije Firanj, a svi prisutni na prelu dobili su primjerak časopisa.

Za dobar ugođaj, koji je na noge podigao i mlade i one starije, pobrinuo se Tamburaški sastav „Panonika" iz Bačkog Brega i Duet „Kum" iz Sombora. Redale su se poznate tamburaške pjesme, hitovi zabavne glazbe, kola, pa je u ovakvom glazbenom štimungu malo tko odolio da ne zapleše. Oni najuporniji na prelu su dočekali zoru.

„U životu čovjeka 75 godina je puno i znači zrelost i iskustvo, a 75 godina čuvati običaje i tradiciju i biti uporan u svim vremenima je veliki uspjeh za jedno kulturno-umjetničko društvo. To je uspjelo 'Vladimiru Nazoru'. Za te uspjehe somborska udruga zaslužila je i visoko priznanje Republike Hrvatske. Konzulat nije samo nazočan na prelu iz godine u godinu, već pratimo i sve druge manifestacije i podupiremo sve vrijedne projekte ove udruge. Želimo pomoći da se tradicija i običaji očuvaju i da ovi mladi, koje smo večeras vidjeli u programu, nastave ono što su im ostavili djedovi i majke", kazala je za „Hrvatsku riječ" konzulica savjetnica Vesna Njikoš Pečkaj.

bunj-sokacko prelo so-2012-2Iako je HKUD „Vladimir Nazor" ušlo u 76. godinu, prelo održano u subotu bilo je 78. po redu, jer se s organiziranjem prela počelo i prije službene registracije društva. „Mislim da je generacija prije ove iznijela jedan veliki teret. Vratila je hrvatski naziv našem društvu, dala je fizionomiju društvu i mi samo trebamo sada nastaviti na tom putu, a ohrabruje što je dosta mladih ovdje. Hrvatski dom u Somboru mora biti stožer događanja u hrvatskoj zajednici u Podunavlju. Imamo prostor, imamo kadrove i nešto više sredstava nego manje udruge i spremni smo na suradnju i potporu ostalim udrugama", kazao je Mata Matarić, predsjednik HKUD-a „Vladimir Nazor".

Tekst i fotografije: Zlata Vasiljević

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima