U Sonti održano 12. „Šokačko veče“

Objavljeno: 11.12.2013. Pregleda: 41

Sokacko vece2013-1Petak i subota, 22. i 23. studenoga 2013. godine u Sonti bili su u znaku međunarodne manifestacije „Šokačko veče“, Kulturno prosvjetne zajednice Hrvata „Šokadija“, 12. zaredom. Organizatori i domaćini priredili su svojim vjernim gledateljima i brojnim uzvanicima dvije večeri za pamćenje.

U petak 22. studenoga, u prostorijama mjesne knjižnice otvorena je prodajna izložba slika nastalih na dosadašnjim „Šokadijinim“ likovnim kolonijama i uradaka žena iz etno-sekcije. Iste večeri, pred više od 200 gledatelja, nastupili su članovi dramske sekcije s rimejkom svoje prve autorske predstave „Novi knez nije knez“. Ovom komedijom s velikom dozom satire zaokruženo je desetljeće vrlo uspješnog rada „Šokadijinih“ kazalištaraca. Od ekipe koja je nastupila u petak, u svih 10 prethodnih godina u radu su sudjelovali utemeljitelj dramske sekcije, autor tekstova i redatelj Ivan Andrašić i po godinama, ali ne i po stažu, najmlađa glumica, petnaestogodišnja Maja Andrašić.

Sokacko vece2013-3Već samu pojavu svojih omiljenih likova publika je burno nagradila, a predstava je nekoliko puta prekidana spontanim smijehom i glasnim pljeskom. Svoj veliki doprinos slavljeničkom ozračju dali su i „Šokadijini“ tamburaši, a na koncu ove prekrasne dramske večeri publika je dugim pljeskom odala priznanje glumačkom ansamblu, glazbenicima i ekipi tehničke podrške ne samo za ovu predstavu, nego i za proteklo desetljeće druženja.

U subotnjoj večeri domaćini su, nakon otpjevane svečane pjesme „Šokadija“, publici i brojnim uzvanicima u prepunoj velikoj dvorani Doma kulture predstavili goste – KUD „Mićevec“ iz Velike Gorice i KUD „Sloga“ iz Sikirevaca, Republika Hrvatska, uz nastupe svojih folkloraša, djece i odraslih, tamburaškog sastava i solistice Božane Vidaković, te folkloraša OKUD-a „Ivo Lola Ribar“ i TS „Tandora“ KUD-a „Mažoret“ iz Sonte.

Sokacko vece2013-2U središnjem dijelu programa nastupila je i autorica pobjedničke pjesme po natječaju „Za lipu rič“, mlada i perspektivna pjesnikinja Anita Đipanov iz Bačkog Monoštora. Po procjeni prosudbenog povjerenstva najljepša neobjavljena pjesma pisana šokačkom ikavicom za ovu godinu je „Divan u brazdama neba“.

Manifestaciji su prisustvovali brojni uzvanici iz lokalne uprave, te iz institucija kulture, informiranja i javnog života hrvatske nacionalne zajednice u Vojvodini.

Tekst i fotografije: K. P.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima