U Sonti održano „VIII. Šokačko veče“

Objavljeno: 02.12.2009. Pregleda: 50

Kulturno prosvjetna zajednica Hrvata „Šokadija" iz Sonte organizirala je 21. studenog tradicionalnu manifestaciju „VIII. Šokačko veče". U velikoj dvorani Doma kulture u Sonti, te večeri prijestolnici Šokadije, pred blizu 400 gledatelja i uzvanika, svoje umijeće pokazali su domaćini, članovi KPZH „Šokadija", sa svojim prijateljima i starim suradnicima, članovima tamburaškog sastava „Tandora", te gostima, članovima HKC „Bunjevačko kolo" iz Subotice i KUD-a „Ivan Kapistran Adamović" iz Čepina, Republika Hrvatska.

Nakon što je pjevački zbor „Šokadije" otpjevao svečanu pjesmu autorice Sonćanke Božane Vidaković „Šokadija", koja je prošle godine aklamacijom prihvaćena za himnu institucija kulture podunavskih Hrvata - Šokaca, priredbu je najavila iskusna voditeljica Ljiljana Tadijan, a uzvanike i gledatelje pozdravio je predsjednik KPZH „Šokadija" prof. Zvonko Tadijan.

mali folklorci sokadijeMeđu brojnim uzvanicima bili su i generalna konzulica Konzulata Republike Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg, predsjednik općine Apatin dr. Živorad Smiljanić sa suradnicima, voditelj vukovarskog ureda Hrvatske matice iseljenika Silvio Jergović, predstavnik HNV-a, član IO zadužen za kulturu Željko Pakledinac, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata prof. Tomislav Žigmanov, direktor NIU „Hrvatska riječ" Ivan Karan, predstavnik UG „Šokačka grana" i predsjednik GO HSS-a iz Osijeka Marko Josipović, pročelnica ureda za prosvjetu i kulturu Osječko-baranjske županije Ksenija Zbožil, predsjednik DZH Đorđe Čović, predsjednici podružnica DSHV-a Sombor i Sonta Mata Matarić i Andrija Ađin, predsjednik Vijeća MZ Sonta Igor Jakšić sa suradnicima, tajnica MZ Sonta Renata Kuruc, predsjednik MO DS-a Veljko Bačić, te brojni predstavnici institucija kulture iz Vojvodine i Hrvatske.

U folklornom dijelu programa publici su pun užitak pružili tamburaši, pjevači i plesači koji su te večeri nastupili. Gledatelji i uzvanici burno su pozdravili nastupe Subotičana s koreografijama „Bunjevački rokoko" i „Zagorje", te Čepinaca s koreografijama „Pjesme i plesovi iz Čepina" i „Pjesme i plesovi brodskog Posavlja".

obicaj zirovanja svinjaOvacije su doživjeli i Sonćani, članovi „Šokadije" i „Tandore", a pravu buru pljeska pobrala su djeca „Šokadijine" folklorne sekcije s koreografijom Ljiljane Šokac „Šokačke pjesme i igre", s kojom su se uspješno predstavili i na ovogodišnjoj pokrajinskoj smotri, te članovi folklorne sekcije odraslih s običajem „Kad su stari svinje žirovali", koji su priredili Ljiljana Tadijan i Aljoša Mihaljev. Za interpretaciju ovoga običaja Šokadinci su na Festivalu folklora i tradicijskih običaja Vojvodine u Vrbasu dobili specijalno priznanje Saveza amatera Vojvodine.

Osim folklornih točaka, predstavila se i Marija Mikrut iz Sombora, rodom Sonćanka, pročitavši svoju pjesmu „Šokačka vila". Ova pjesma bila je pobjednička na natječaju za izbor najljepše neobjavljene pjesme na šokačkoj ikavici „Za lipu rič".

Poslije programa druženje sudionika i uzvanika nastavljeno je u dvorani bivšeg Omladinskog doma, uz svirku tamburaša sudionika manifestacije.

Pokrovitelji „VIII. Šokačke večeri"

Generalni pokrovitelj „Elektroinstalacija Šokac" Okučani, u vlasništvu bivših Sonćana, obitelji Jasminke i Zvonka Šokac, te supokrovitelji Pekarna „Krstin" Sonta, Agencija „Saldo" Sonta, Pekarna „Zlatni klas" Prigrevica, Kafe bar „Camel", Kafe bar „Stars", STR „Korana" Sonta, STR „Prestige", Kavana „Boss", SUR „Fazan", Diskoteka „Afrika", Kavana „Bačka", Gašpar i Ilonka Gal i Ana Mihaljev, svi iz Sonte.

Natječaj za „najlipšu neobjavljenu pismu" na šokačkoj ikavici

Prvonagrađenu pjesmu s natječaja za izbor „najlipše neobjavljene pisme" pisane šokačkom ikavicom pročitala je njezina autorica Marija Mikrut iz Sombora, rodom Sonćanka. Ostali nagrađeni su Zlatko Gorjanac iz Sombora za pjesmu „Vrime", Josip Dumandžić iz Bođana za pjesmu „Dok sam kadar", Sonćanka Pavka Domić za pjesmu „Pisma Vojvodine" i Apatinac Kamenko Rašeta za Pismu „Na majčinom grobu".

Nagrade su darovali: NIU „Hrvatska riječ", Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. Članovi žirija za izbor „najlipše neobjavljene pisme" pisane šokačkom ikavicom bili su: Katarina Čeliković, Vesna Njikoš-Pečkaj, Ivan De Villa, Đurđica Stuhlreiter, Marija Šeremešić i Zvonimir Pelajić.

 

tamburasi tandore

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima